Caminota

logo caminota

Caminota

Renovarea caselor cu materiale naturale pe bază de argilă

„Făurit local” reunește afaceri locale create cu pasiune, creativitate și blândețe față de tot ce ne înconjoară. Presupune folosirea inteligentă a resurselor, atenția la impactul asupra mediului, și angajarea meșteșugului și abilităților locale.

Când vorbim despre amprenta individuală de carbon, casa în care locuim este un bun loc de plecare. O locuință sustenabilă, după standardele actuale, este eficientă energetic și din punct de vedere al utilizării resurselor, atât în faza de exploatare, cât și în faza de construcție. Este totodată o locuință sănătoasă pentru nevoile omului.

Această viziune inspiră și activitatea Eco Living, compania care oferă materiale de construcții și alte produse pentru case sustenabile, din care face parte și brand-ul Caminota, subiectul nostru de astăzi. Caminota produce materiale de tencuială și finisare folosind o resursă naturală, sănătoasă și regenerabilă: argila. Produsele se adresează renovării atât caselor tradiționale, cât și caselor moderne.

Astăzi povestim cu Vlad Stanciu, co-fondator și Manager de produs, despre cum au creat produsul Caminota, cu „lacrimi și argilă”, numeroase teste și atenție la nevoile clientului; cum a evoluat afacerea și planurile pentru 2022.

Cum v-ați hotărât să puneți bazele Caminota și care este povestea numelui ales?

Am început cu cercetări pe materiale de construcție pe bază de argilă în ideea de a face materiale locale. Prima tehnologie pe care am adus-o a fost betonul de pământ sau pământul betonat. Ideea acolo a fost să aducem beneficiile caselor vechi caselor noi. Am dezvoltat o tehnologie prin care aproape oriunde te-ai afla, ai putea folosi pământul pentru a confecționa pereți rezistenți, cu tehnici moderne.

La primele case nu aveam materialul ferestrei finisat, așa că am cumpărat din Germania la preț foarte mare. La un moment dat, avansând cu casele, care se pot vedea pe www.ecoliving.ro, nu am reușit să găsim un model de business sustenabil. Astfel încât am hotărât să ne reorientăm, să ne schimbăm strategia.

Încet, încet, ne-am dus către zona pe tencuieli, fiind componenta cu riscul cel mai mic și cu posibilitatea cea mai mare de a ajunge pe piață.

Acum doi ani, când experimentam cu ideea, am testat piața să vedem dacă există cerere. Am pus oferta pe OLX - tencuială naturală pe bază de argilă. Nu avea brand, nu avea nimic. Și am început să primim telefoane.

La un moment dat am primit ajutor de la prieteni din zona de marketing și start-up-uri tech pentru alegerea numelui. Am avut o etapă de naming cu cinci variante. Caminota a ieșit învingătoare pentru că sună a produs comun, ceea ce vrem și să facem - să aducem pe piață un material pentru toată lumea. Alternativele existente acum pe piață sunt brand-uri străine și se adresează pieței premium.

Care sunt consumatorii cărora vă adresați?

Există 1.700.000 de case de pământ în România în care stă un sfert din populația țării, iar aceste case, care au tot felul de beneficii, se renovează cu stilul clasic „plasă și adeziv”, adică folosind materiale pe bază de ciment care nu se lipesc de pământ, trebuie prinse mecanic și ai un material viu care respiră, care acum este încorsetat într-o pungă și favorizează apariția mucegaiului.

Foarte puțini din cei ce renovează la țară își iau materiale premium. Majoritatea vor să își facă o casă în care să trăiască sănătos și fără prea multe pretenții. Acesta este rostul nostru: să oferim un material sănătos, accesibil pentru toată lumea, astfel încât să poți face tranziția către ceva natural și sănătos fără să faci compromisuri de calitate. Nu trebuie să fie ceva experimental; noi oferim un produs certificat.

Foarte puțini dintre clienți cumpără de la noi pentru că suntem „verde” ca impact asupra mediului, mai ales prin energia utilizată în procesul de producție. Spre comparație, pentru o tonă de tencuială pe bază de ciment se consumă 270 de kilowați oră de energie, din care minim jumătate sunt combustibili fosili, iar noi consumăm cam 4 kilowați oră de energie, care sperăm să fie curând și din surse regenerabile.

Produsul este accesibil și pe parte de competențe necesare pentru a îl folosi. Nu trebuie să știi materialele, nu trebuie să fii profesionist sau meșter pentru a le utiliza. De asemenea, orice greșeală până la zugrăveală se repară cu apă. Materialele sunt reversibile.

Care a fost cea mai mare provocare pentru voi ca startup în zona de construcții?

Cea mai mare provocare a fost că multă vreme nu am reușit să găsim un product-market fit, adică o potrivire între o nevoie concretă în piață și un produs care să răspundă la acea nevoie.

Am făcut multe versiuni de material. Am vrut inițial să facem o tencuială mai decorativă. În final, am ajuns pe șantiere unde nevoile erau diferite. Ne-am dat seama că de fapt este nevoie de o tencuială care să umple goluri, cu care să poți îndrepta pereții și care să rămână undeva în perete și să uiți de ea acolo, să nu fisureze și să fie suport pentru materialul de finisaj.

Toate acestea ne-au întors la rețetare, la încercări și teste. A durat multă vreme până am găsit combinația de materiale din prezent. Acum avem un sistem de trei elemente: o tencuială mai grosieră, pe care o folosim pentru umplere și îndreptarea pereților; un material de finisaj din argilă, cu care se face ultimul nivel de îndreptare și se obține textura plăcută și, în final, o vopsea care este oferită de parteneri, pe bază de var și ulei de pin.

Am ajuns la acest sistem după multe încercări eșuate. Am plecat de multe ori de pe șantier cu coada între picioare. Schimbăm, modificăm, încercăm altceva. Acest proces se oprește, pentru că avem multe de îmbunătățit mai departe, ne dăm seama că este nevoie de materialele și mai specifice pentru diverse situații.

Care sunt platformele de distribuție?

În principal, noi preluăm comenzi prin formularul de pe website. Avem produsele și pe eMag, însă vindem în cantități de 1-3 saci, pentru că mai mult nu merită la transport. În rest, lumea ne sună și ne întreabă, în funcție de situație, ce soluție recomandăm. Sunt multe date tehnice pe care nu știu cum să le ofer altfel deocamdată în afară conversației la telefon.

Pe viitor, dacă materialele vor fi mai cunoscute, probabil vom putea avea și alte forme de vânzare. Deocamdată preferăm să fim aproape de clienți și să ne asigurăm că folosesc materialul potrivit pentru nevoia potrivită.

Cum ați finanțat afacerea?

În principal, ne-am folosit de resursele proprii (bootstrapping). Am început prin a cumpăra materiale pentru a face experimente. Aveam deja o colaborare de 5 ani cu o firmă de materiale de construcții.

Multă muncă și cheltuieli cât mai mici la început. După ce au început să apară primii clienți, le-am explicat că noi vrem să producem în serie, dar pe atunci eram încă la nivel experimental. Clienții au acceptat, astfel încât testele le-am făcut și cu încasare de bani. Este mult mai important feedback-ul unui client atunci când plătește pentru produs.

Am început cu încasări minimale, dar care ne-au determinat să mergem mai departe, să facem următoarea parte de investiție. Mai apoi, în 2020, am aplicat la Climate KIC și am primit o finanțare de 20.000 de euro gestionat de către o universitate din Germania. A fost foarte ok finanțarea pentru că am putut să facem mai mult lucru vs. birocrație. Am reușit să acoperim costurile pentru proprietate intelectuală, marketing, branding, teste și obținerea certificării, respectiv agrement tehnic.

În 2021, am investit din noi de la asociați, încă 20.000, dar am investit mai mult pe parcursul anului, pe măsură ce realizam ce nevoi avem. Acum vrem să lucrăm cu echipamente care nu sunt neapărat destinate pentru funcțiunile de care avem noi nevoie. Astfel încât am prototipat și construit noi diverse echipamente pentru prelucrarea materialului în diverse stadii până la produs finit.

La ce stadiu sunteți acum și ce plănuiți să făuriți în 2022?

Anul trecut am avut prima versiune a liniei de producție, cu capacitate de aproximativ 3 tone pe zi și multă muncă manuală. Am avut 23 de clienți din 18 județe și am acoperit cam 3000 de metri pătrați cu materialele noastre. Sigur, noi vindem și mult la sac și kituri de testare și în această zonă avem și mai mulți clienți.

După care ne-am dat seama că există unele neajunsuri ale materialelor și peste iarnă am intrat din nou în sesiunea de R&D. Am ieșit din iarnă cu un material cu o tencuială mai bună, mai tare, mai rezistență la încovoiere mai mare și la același preț ca anul trecut. În continuare, așteptăm diverse echipamente care să ne ajute să facem munca mai eficient.

În 2022, ne propunem să avem 100 de clienți, adică să oferim materiale pentru 100 de case.

Cu cât crește prețul la energie, cu atât suntem mai preocupați de subiectele de eficiență energetică și sustenabilitate. Fluctuațiile de preț în piață construcțiilor pe noi nu ne-au afectat aproape deloc. Noi nu am crescut prețurile de anul trecut. Exagerez puțin, dar va dați seama că noi ne luăm materia prima „de pe jos”.

De asemenea, tencuiala noastră conține fibre vegetale care sechestrează carbonul timp de zeci de ani sau cât timp stă tencuiala acolo. Acest aspect coroborat cu consum mic de energie din procesul de producție face ca procesul să fie negativ din punct de vedere al amprentei de carbon. Cred că la un moment dat faptul că avem o amprentă de carbon atât de mică va conta și mai mult.

Unde îi găsești