Pe mine și pe Roxana de la Micile Bucurii ne-a unit iubirea pentru natură și sustenabilitate, dar și abordarea echilibrată a acestei iubiri. Amândouă am știut/simțit că nimic nu e alb-negru, ci sunt multe zone gri în relația cu sustenabilitate. Asta mi-a plăcut tare mult la comunitatea pe care o construiește în mod activ.
Unul dintre cele mai entuziaste și de succes proiecte ale comunității este Loc de Troc – acest grup pe Facebook unde oamenii pot schimba bunuri între ei. De la alimente până la consultanță în contabilitate, oamenii schimbă tot ceea ce au și pot aduce plus valoare comunității, primind la schimb ceea ce au nevoie la momentul respectiv.
Trocul a stat la baza comunității dintotdeauna și a fost un minunat instrument de schimb înainte ca banii să devină mai valoroși. Străbunicii mei, pe care am avut norocul să îi cunosc, așa s-au descurcat în viață. Nu numai că s-au descurcat, dar și-au trimis și copiii prin țară, la diferite școli, ca să fie cineva în viață.
Știai că grupul Loc de troc a fost înființat pentru a susține economia circulară? Află aici cu ce e diferită față de economia liniară.
Atunci când mi-a menționat Roxana pentru prima dată acest grup, am aderat la el de curiozitate. Nu exista un regulament de bune practici, nici nu prea trocuia lumea. Apoi, într-o clipită, cu câteva postări de la mine și ceilalți din grup, s-a dus vestea în „sat” și așa a ajuns grupul azi la aproape 17.000 de membri activi. Totul organic, din vorbă în vorbă, așa cum rar mai crești pe social media anului 2022. Vă spune un om care cu asta se ocupă for a living.
Am început timid, cu a-mi oferi serviciile de social media și content, pentru oricine are nevoie, primind la schimb orice. Eram curioasă cum merge, voiam să cunosc oameni noi. Apoi am ajuns să schimb o trotinetă electrică pentru un Kindle și un microfon de podcast, ochelari de soare de brand și un router nou pentru un air fryer, o tabletă nouă pentru un purificator de aer și lista continuă cu bunuri mai mici și mai mari pe care le folosesc în continuare. Schimburile fie s-au realizat în persoană, în București, fie prin curier, chiar și până la Oradea.
După spusele Roxanei, este posibil ca eu să fi avut cele mai semnificative trocuri, deși grupul este foarte activ și oamenii trocuiesc diverse. La prima vedere, poate părea ușor copleșitor, însă cu câteva reguli de bun simț, cred cu tărie că acest grup poate aduce plus valoare în viața oricărui om.
Citește și articolul scris de Ruxandra, o altă membră a comunității Loc de troc.
Iată ce am învățat eu după cele aproximativ 10 trocuri realizate pe acest grup. Să îl numim Decalogul unui troc eficient:
- First of all, alege cu grijă produsele pe care vrei să le trocuiești. Nu confunda acest grup cu un spațiu de donare sau un spațiu unde poți să arunci ce nu mai folosești, ba mai mult să și primești ceva la schimb. Verifică-l să fie funcțional, să arate decent, să fie curățat șamd.
- Apoi, dă-ți silința să fotografiezi cât mai frumos acele produse, să le pui în valoare, în lumina potrivită, cu detaliile necesare scoase în evidență.
- Descrie cât mai în detaliu obiectele pe care le trocuiești, utilitatea lor, cât de des au fost folosite sau dacă sunt noi, dimensiuni, mărimi, brand sau chiar link-uri către aceleași produse de pe diferite website-uri. Așa vei elimina din start mulțimea de comentarii sau mesaje cu întrebări ce survin în urma unui anunț incomplet de troc.
- Fii foarte explicit cu ceea ce cauți la troc, pentru a evita frustrarea care vine la pachet cu mesajele de troc nepotrivite. Oricum ele vor veni chiar dacă tu menționezi clar ce vrei la troc, dar cel puțin nu-s la fel de multe.
- Stabilește din start dacă ești dispus să te deplasezi sau preferi poștă/curier. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, gândește-te cum vrei să împarți costul, astfel încât să fie echitabil pentru ambele părți. Dacă alegi prima variantă, menționează dacă sunt anumite zone din oraș accesibile pentru tine.
- Stabilește din start un mod de trocuire, astfel încât să fie cât mai automatizat. Funcționezi pe sistemul primul venit, primul servit sau alegi să primești mai multe oferte pentru o perioadă mai mare de timp, astfel încât să te asiguri că faci cea mai bună alegere? Vrei ca oamenii să te contacteze în privat cu oferte sau în comentarii și contactezi tu trocurile care sunt de interes? Oricum ar fi, e ideal să comunici dinainte cum preferi să trocuiești.
- Încearcă să construiești o postare de troc cât mai clară și lizibilă. Folosește bullet points, evidențiază cu fonturi diferite sau bold anumite aspecte importante pentru tine. Respectă regulile de postare ale grupului – fiecare membru are dreptul la 3 postări ever, pe care și le poate actualiza când are ceva nou de trocuit sau poate șterge postările vechi și adăuga altele noi. Cele 3 postări sunt împărțite pe 3 topicuri: haine, obiecte/servicii și parenting stuff.
- Anunță când un produs este rezervat sau chiar trocuit, nu lăsa oamenii să se entuziasmeze degeaba.
- Nu întotdeauna produsele trocuite vor avea o valoare 100% egală. E important, mai degrabă, să socotești utilitatea acelui produs in viața ta. De exemplu, eu pot să trocuiesc o pereche de ochelari de brand folosită pentru un produs nou, dar cu valoare mai mică decât ochelarii în sine, dar care sunt second hand totuși. Și viceversa. Trocul nu e spațiu de fraierit sau de făcut combinații, ci un spațiu care susține folosirea mai conștientă a lucrurilor pe care le deținem, un declutter cel puțin anual al spațiului în care locuim și eliberarea de aglomerație, atât fizic, cât și psihic.
- Fii răbdător și empatic. La urma urmei, este vorba despre o interacțiunea cu oameni, deseori asemenea ție, dar uneori și diferiți. Trocul nu e prilej de frustrare, dimpotrivă. Dacă cineva sau ceva nu este pe placul tău, refuzi politicos trocul. Recomand ca în absolut orice caz, să ne luăm timpul necesar să răspundem sincer și amabil. Pentru situațiile cu adevărat problematice, există un formular de feedback, unde te încurajez să scrii.
Și că tot am povestit atât despre trocuit, mi s-a făcut poftă de o nouă sesiune. Plus că oricum am tot sortat/adunat obiecte minunate, dar inutile pentru mine în acest punct al vieții.
Spor la trocuit!
Text și fotografii: Cristia Cornea