În luna iulie am povestit despre cum facem să trăim viața consumând (cât) mai puțin plastic. Din exercițiu personal și discuțiile cu participanții din atelierele Iulie fără plastic*, însă, am descoperit că schimbarea nu este neapărat ușor de implementat.
E suficient să vorbim despre Zero (sau low) Waste, iar apoi să intrăm în primul magazin pentru a descoperi cam cât de dificil poate fi.
Așasar, pe lângă sfaturile practice (cum ar fi să avem la noi sacoșă reutilizabilă pentru cumpărături, sticlă de apă reutilizabilă în locul pet-urilor cumpărate zilnic etc.), mai sunt câteva elemente personale (și emoționale) care ne pot susține în tranziția către (cât mai) Zero Waste (și nu numai).
1. Identifică-ți „de ce?”-ul
Care este motivația ta să faci tranziția? E vorba de un motiv financiar, de grija pentru mediu, de grija pentru ce mâncați tu sau familia ta? Sau pur și simplu curiozitatea? Orice motiv ai avea, el este valid. Este important să îl identifici pentru că, atunci când îți va fi mai greu, DE CE-ul tău te va ajuta să găsești motivație și să mergi mai departe.
2. Identifică-ți prioritățile și nevoile
Este valabil atât în tranziția pe care vrei să o faci acum, cât și în general. Care sunt prioritățile în viața ta acum – te focusezi pe carieră, familie, sănătate sau altceva? Și cum se leagă prioritățile tale de schimbările pe care vrei să le faci către o viață fără plastic?
De exemplu, dacă prioritatea ta în momentul asta este stabilitatea financiară, probabil că nu vei putea face schimbări ce presupun cheltuieli mari și va fi important să te focusezi pe schimbări mici care fie nu presupun cheltuieli semnificative, fie chiar îți aduc bani înapoi în buget.
De exemplu, știai că poți face economii dacă nu cumperi pungă de la supermarket, ci vii cu sacoșa reutilizabilă?
0.7 lei / pungă x 365 de zile = 255,5 lei
Atât economisești pe an dacă refuzi să cumperi o pungă pe zi, fără a lua în calcul și pungile de la raionul de fructe și legume sau momentele în care cumpărăturile nu intră într-o singură pungă și e nevoie să o cumpărăm pe a doua.
3. Ai răbdare și îngăduință cu tine
Obiceiurile nu se formează și, mai ales, obiceiurile vechi nu se „dezinstalează” peste noapte. Formarea unui nou obicei durează chiar și 6 luni până are șanse să devină ceva natural și automat în comportamentul nostru. Gândește-te că schimbi obiceiuri cu care ai crescut și pe care le vezi la majoritatea celor din jur. Este normal să ai și zile în care nu îți iese.
Mai important este felul în care reacționezi în aceste momente decât să îți suprimi orice reacție greșită. Aprecierea și compasiunea sunt mai utile și motivează mai tare procesul de învățare (ceea ce faci tu acum, schimbând obiceiuri), decât critica continuă.
4. Adu inspirație și comunitate în jurul tău
Fie că vorbim de posturi pe insta sau facebook, de youtube-uri, cărți, workshop-uri și prieteni care împărtășesc aceleași valori, cu cât te expui mai mult la astfel de exemple, cu atât îți crește motivația și nu te simți singur(ă).
Dacă ai nevoie de mai multă inspirație și motivație, te așteptăm cu drag în comunitatea online Micile Bucurii.
5. Nu te lăsa descurajat(ă) de eșecuri
Cu toții avem zile mai puțin grozave, zile în care, cu toată buna noastră intenție, revenim la tiparele vechi de a face lucrurile. Este ok. O zi în care nu ți-a reușit ce ți-ai propus nu înseamnă că așa va fi mereu. Gândește-te la cum învață un copil să meargă – cade de multe ori până să se țină pe propriile picioare. Important e să nu renunți.
6. Sărbătorește micile progrese
Fiecare pas mic contează. Citește asta din nou!
FIECARE pas MIC contează.
Și merită sărbătorit.
Studiile arată că celebrarea momentelor bune, mai ales atunci când vrem să creăm un nou obicei, ne ajută să menținem cursul – ne motivează și facilitează crearea legăturilor neuronale noi.
Așadar, felicită-te pentru pașii reușiți – pentru că nu ai cumpărat pungă de plastic o săptămână întreagă, pentru că ai luat mâncarea în casoleta de sticlă 3 zile din 5 la birou, pentru că te gândești de 2 ori înainte să intri în magazinele care se laudă cu reduceri. Da, sărbătorește chiar dacă nu îți iese mereu. Pentru că tocmai această celebrare te va ajuta să faci următorii pași.
Și acum suntem curioși – ce anume poți sărbători că ai făcut azi pentru o viața cât mai low waste?
Autor: Irina Alexandra Ionescu
*În luna Iulie, Irina și Roxana au susținut o serie de 4 ateliere pentru angajații Telus International, pe tema plasticului și sustenabilității, în cadrul campaniei Iulie fără plastic.