„Făurit local” reunește afaceri locale create cu pasiune, creativitate și blândețe față de tot ce ne înconjoară. Presupune folosirea inteligentă a resurselor, atenția la impactul asupra mediului și angajarea meșteșugului și abilităților locale.

De curând, citeam despre reușita Bio&co de la Gata Green Report, unde ferma socială și certificată ecologic din satul Ciocănari, Dâmbovița, a câștigat premiul „Excelență în Agri-food”.
Bio&co, unul din cele trei proiecte ale organizației Ateliere Fără Frontiere, este dovada vie că în România se poate face agricultură sustenabilă – cu impact pozitiv asupra comunității, cu respect față de mediu și auto-susținută financiar. Este una dintre puținele ferme din România certificată ecologic și care contribuie astfel la obiectivul European de a consacra 25% din terenurile agricole agriculturii de acest tip.
Astăzi, am discutat cu Raluca Șerbănică, Coordonator Dezvoltare Bio&co, despre modelul de business, misiunea, valorile și impactul adus până acum de Bio&co, dar și despre motivația ei de a se alătură proiectului. Pe lângă experiență profesională diversă în zona de marketing, Raluca este mamă, ecologistă și antreprenor; business-ul ei, Nuci de Săpun, a fost un proiect născut din pasiune și o experiență de învățare, așa cum ne poveste mai departe.

Cum a început povestea Bio&co? Ce te-a determinat să te alături proiectului?
Ateliere Fără Frontiere a fost înființat în 2008. Misiunea principala a tuturor celor trei ateliere este de a reintegra persoanele vulnerabile pe piața muncii. Avem și o misiune secundară de a proteja mediul; facem asta reciclând și reutilizând, cum este în cazul primului atelier, EduClick, unde colectăm calculatoare și le dăm mai departe școlilor din mediul defavorizat. Ceea ce nu poate fi reparat reciclăm în mod selectiv. În doilea proiect este reMESH. Banner-ele publicitare de pe clădiri nu se reciclează pentru că nu au doar plastic în componență. Noi le dăm o nouă viață transformându-le în produse chique.
Al treilea și ultimul atelier este ferma de legume certificate ecologic Bio&co. Ea a fost înființată în 2016 și în 2018 am primit certificarea. Este un proiect tare frumos dezvoltat în localitatea Ciocănari. Cu toate că se află în apropiere de Ilfov, localitatea nu are „glam-ul” zonei. Noi ne-am axat în special pe a angaja femei de etnie romă.
Eu am venit în 2019, deci nu am prins începutul proiectului. Dar pentru mine fost dragoste la prima vedere. Știam că îmi caut ceva cu sens. Mereu am fost pasionată de partea de ecologie, de alimentație sănătoasă; eram poreclită de apropiați „mămica bio”. Toate interesele mele au dus aici. Acum urmez și un master în cultură ecologică, care ce îmi place enorm.
Cum a fost experiența de antreprenor ecologic?
Am observat că nișa aceasta de ecologie e încă la început în România. Mi-a fost destul dificil să mă pot întreține singură din acest ideal de ecologic și bio. Eu am avut un magazin online în care importăm și comercializam niște săpunuri. Nucile de săpun sunt o alternativă naturală pentru a spală hainele, vasele ș.a.m.d. Pe atunci nu știam atât de multe lucruri, cum ar fi amprenta de carbon a componenței de transport. Acum prefer lucrurile locale. Mai creștem odată cu timpul.

Cum funcționează modelul de business la Bio&co? Care sunt clienții principali?
Suntem organizați sub formă de ONG la asociație. Suntem o fermă ecologică, dar care transporta legumele local, cu mijloace proprii, în București și Ilfov. Ne dorim ca, în majoritatea timpului, clienții să ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Până în pandemie, țineam foarte mult la acest principiu, însă a trebuit să ne adaptăm pentru că riscam să rămânem cu legumele nedistribuite. În continuare, însă, majoritatea abonaților își ridică de la punctele de livrare din oraș, fie cu lădiță și o returnează la următoare comandă, fie doar legumele.
Lucrăm și cu retail – avem că puncte de livrare și niște mici băcănii unde livrăm și câteva surplusuri. Dar audiență principală sunt consumatorii finali.
Care sunt principiile și valorile Bio&co?
Omul este pe primul loc, atât pentru beneficiarii noștri, cât și ca întreaga viziune. Al doilea este protejarea mediului. Noi refolosim tăvițele în care livrăm și le compostăm dacă s-au stricat. Încurajăm abonații să primească și legumele mai urâțele – cepele care nu sunt perfecte, morcovii încrucișați, roșiile un pic crăpate, conopidă cu pete solare. Nu forțăm și nu industrializăm.
Ne ghidăm și după principiul de a nu face risipă: ce s-a recoltat într-un anumit timp împărțim la coșuri și livrăm. Altfel, lumea ar prefera în general să primească doar din anumite tipuri de legume. Dar noi ne dorim să facem și educație; din acest motiv cultivăm și plante mai puțin cunoscute pe piața din România, dar care sunt foarte sănătoase, cum ar fi frunze de muștar sau ridichii albastre, cultivate iarna.

Ce înseamnă agricultură biologică?
Principiile agriculturii biologice sunt strict reglementate legal. Trebuie să avem o rotație a culturilor la fiecare patru culturi. Trebuie să folosim input-uri certificate bio, de exemplu îngrășământ provenit din gunoi de grajd sau compost. Transportul nu trebuie să se facă în prezența altor produse necertificate biologic ș.a.m.d.
Există o întreagă legislație. Se face monitorizare. Au cel puțin două vizite pe an – pentru preluarea probei și pentru documentație și inspecție tehnică. Îi sfătuiesc pe consumatori să aibă încredere atunci când sigla de certificare biologica apare pe un produs.
Cum funcționează ferma pedagogică pentru nutriție?
Nu am putut să o mai ținem așa de activă pe perioada pandemiei. Ne-am dorit să facem ceva pe parte de educație cu copiii, așa că am făcut mici ateliere cu ei. De exemplu, dezvoltasem o grădină senzorială în care creșteam flori comestibile; semănau, plantau ceva cu mânuțele lor, gustau, îi plimbam prin fermă, le arătam legumele și cum cresc acestea. Avem în plan să reluăm această activitate din vară.

Cum a evoluat proiectul și care a fost impactul rezultat până acum?
Am avut un număr de 5-9 angajați în mod constant. Pe partea de integrare pe piață muncii, unul dintre beneficiile pe care le-am observat pe termen mediu și lung este că familiile angajatelor noastre sunt mai stabile și cu un parcurs educațional normal. Dacă femeile au o sursă de venit, atunci toată familia beneficiază. Avem și personal calificat pentru a oferi asistență pe mai multe planuri angajaților, de la psiholog la consilier social de inserție care ajută oamenii să își rezolve problemele de acasă, de la acte pentru primăria la probleme medicale. Apoi, ca investiție și număr de coșuri, cred că ne-am atins obiectivele.
Cum a fost finanțat proiectul?
Proiectul a început cu un sponsor principal și alții micuți. Partea de investiție inițială a fost realizată prin acești sponsori. În prezent, folosim veniturile proprii pentru a acoperi plata salariilor și alte cheltuieli curente și căutăm sponsori pentru proiecte speciale. Ultimul proiect a fost instalarea de panouri solare pentru a fi independenți energetic. Acum vrem să facem un sistem integrat de irigații pentru care o să apelăm din nou sponsori.

Care sunt planurile de dezvoltare Bio&co pentru 2022?
Vrem să dăm din nou drumul la EduFarm, cu un nou suflu – de exemplu, cu o nouă infrastructură pentru ateliere și să le vorbim copiilor și despre compostare pe lângă partea de creștere a plantelor. Suntem în plină lansare, de abia așteptăm să terminăm și să invităm copiii la noi.