„Făurit local” reunește afaceri locale create cu pasiune, creativitate și blândețe față de tot ce ne înconjoară. Presupune folosirea inteligentă a resurselor, atenția la impactul asupra mediului și angajarea meșteșugului și abilităților locale.
Industria globală de producție a florilor valorează aproximativ 64,5 miliarde de euro. Cei mai mari producători de flori tăiate sunt Olanda, Kenya, Columbia și Israel, cultivând flori extrem de populare precum trandafiri, orhidee și garoafe. Din păcate, toate aceste plante au o amprentă ecologică semnificativă din cauza emisiilor de carbon, utilizării pesticidelor și cantității mari de deșeuri generate.
Cu toate acestea, există soluții eco-friendly pentru a te bucura de aranjamente florale. Lansat în 2018, Flori Sauvage este un atelier de design floral artistic specializat în evenimente. Afacerea a luat naștere din pasiunea pentru arta florală, iar sustenabilitatea a fost o valoare fundamentală pentru fondatoarele Georgiana și Alexa încă de la început. Cu un stil definit de romantism, naturalitate și rafinament, Flori Sauvage caută să înnobileze orice spațiu pentru a asigura botezuri, cununii și nunți cu adevărat memorabile.
Descoperă în interviul de astăzi cum a luat ființă Flori Sauvage, care sunt principiile de bază ale afacerii, cum sunt selectați furnizorii, ce măsuri au fost luate pentru a limita cantitatea de deșeuri generate, dar și detalii despre atelierele organizate de Georgiana și Alexa.
Ce v-a inspirat să începeți Flori Sauvage și cum a evoluat de-a lungul timpului?
Ne-am întâlnit la cursul de design floral pe care l-a urmat atât eu, cât și Alexa, în urmă cu mai bine de 5 ani. Ne-am observat una pe cealaltă 🙂 în sensul că mie una mi se părea tare fain tot ce crea Alexa, cu mult bun gust și simț estetic.
Apoi zilele de curs s-au terminat și fiecare și-a urmat activitatea de zi cu zi.
La aproape un an după curs, ne-am întâlnit la o cafea să vorbim și acolo ne-am dat seama că rezonăm foarte mult în ceea ce privește designul floral și că am putea face lucruri frumoase împreună. Acesta a fost începutul Flori Sauvage.
Am evoluat ușor-ușor de la lucrul pe unde ne permitea spațiul – în curte la mine, în apartamentul Alexei – până la avea propriul atelier.
Am căpătat experiența din toate punctele de vedere și asta o simțim acum ca pe o culegere de roade bune. Mă refer aici mai ales la evoluția proiectelor artistice, la vocea pe care am simțim că o avem în floristica sustenabilă la noi în țară.
Ca o concluzie, designul floral a apărut în viața mea ca o încercare de a lucra cu florile naturale (înainte eram realmente speriată de perisabilitatea lor) și cursul pe care l-am făcut atunci m-a făcut să spun This is it! Apoi, s-au așezat lucrurile cu Alexa și a apărut Flori Sauvage.
Care sunt principiile și valorile cheie care stau la baza afacerii?
Suntem foarte sincere una cu cealaltă și reflectăm asta și în afacere. Adică ceea ce lucrăm e cu suflet și pentru omul care comandă de la noi, fără nicio scurtătură.
Apoi una dintre valorile noastre comune a fost și rămâne grija față de mediu.
Iubim să creăm lucruri frumoase, dar am conștientizat amândouă la un moment dat că asta nu face să dispară deșeurile care rămân în urma creării lor.
Deci grija față de natură și lucrul cât mai curat, cât mai fără deșeuri rămase în urmă, este, zic eu, cea mai importantă valoare a noastră.
Care este procesul de creație al buchetelor și aranjamentelor, cum vă adaptați preferințelor clienților și locației evenimentului?
La început ne culegem câteva informații de bază. În această etapă este foarte important pentru noi să înțelegem ce își dorește omul respectiv, cum visează să fie buchetul sau aranjamentele din ziua nunții.
E esențial să avem aceste repere de stil, ulterior noi gândim designul floral având aceste elemente în minte. Nu e indicat să rămânem fixați în anumite soiuri de flori întrucât florile de la furnizori pot varia foarte mult.
Cum alegeți furnizorii de plante pe care le folosiți? Dar pe cei de lumânări?
În funcție de comanda pe care o avem de pregătit, prima dată ne orientăm către furnizorii locali de flori.
Depinde mult de anotimpul în care ne aflăm. De exemplu, pe timp de vară găsim multe soiuri de flori la producătorii locali și asta înseamnă, de multe ori, acoperirea aproape completă a necesarului.
Referitor la lumânări, în urmă cu un an jumătate-doi, am decis să folosim doar ceară naturală pentru lumânările din designul nostru. Am vrut să scoatem parafina din uz și încercăm să educăm și clienții să acorde mai multă atenție acestui detaliu. Așa că ne-am format o mică listă cu artizani locali ce produc aceste lumânări cu ingrediente naturale.
Deși mulți dintre noi nu știm, fumul de la lumânările de parafină degajă vapori ce se găsesc și în gazele de eșapament. Așa că mai bine fără. 🙂
Care a fost cel mai mare obstacol întâmpinat în implementarea practicilor eco-friendly și cum ați reușit să îl depășiți?
Provocarea cea mai mare cred că a fost în perioada de început, când noi descopeream aceste tehnici de lucru, dar nu avem suficientă experiență și încredere în noi.
Să ne asumăm faptul că vom lucra fără burete floral „no matter what” a fost o provocare care ne-a scos din zona de confort și ne-a determinat să învățăm și să evoluăm.
Practic, atunci când ai de făcut anumite tipuri de design floral cum ar fi aranjamentele florale înalte, este mult mai la îndemână să folosești burete floral.
Pentru a le realiza fără, trebuie în primul rând să vrei și vei găsi și aici soluții, așa cum am găsit și noi, de fiecare dată.
Unul dintre obiectivele voastre este să transformați în compost deșeurile organice. Care sunt rezultatele obținute până în prezent?
Da, ne dorim mult ca resturile rămase de la flori să fie transformate în compost. Încercăm să facem cât putem de mult acest proces și până acum am compostat prin intermediul Magazinului Zero Waste ce are o zonă dedicată foarte aproape de atelierul nostru.
Organizați și ateliere pentru publicul larg și corporații. Care credeți că este impactul lor în promovarea unui stil de viață mai sustenabil?
Atunci când avem ateliere și le vorbim oamenilor despre burete floral, de exemplu, majoritatea au reacții de uimire. Pentru că nu știau despre acel banal produs că este un plastic nereciclabil, atât de poluant.
Faptul că noi le aducem această informație și poate contribuim la o schimbare, este tare, tare îmbucurător. Când află despre drumul real al florilor pe care le găsesc în florării, au, la fel, reacții foarte diverse.
Credem că aceste informații sunt importante și ar fi minunat să le știe cât mai mulți oameni, ca mai apoi să le aplice în viața de zi cu zi.
Nu vreau să rămân în ideea cum că hai să vedem elefanții și restul sunt doar nimicuri. Consider că și aceste mici schimbări pe care le facem sunt importante.
Cum sunt primite atelierele de sustenabilitate pentru floriști pe care le organizați? Încearcă și alte afaceri să devină mai sustenabile?
Primul atelier pe care l-am organizat pentru floriști a venit mai mult din cererea lor, a fetelor care își doreau să cunoască și alte tehnici de lucru, mai curate, fără burete floral.
Se pare că da, sunt și alte afaceri care vor să cunoască mai multe despre ce înseamnă să lucrezi mai sustenabil.
Ce alte planuri mai aveți pentru Flori Sauvage, care sunt obiectivele voastre pentru perioada următoare?
Ca să dezvălui puțin din culise, ne gândim la o florărie sustenabilă. Dar mai avem nevoie de ceva timp pentru a pune lucrurile în ordine pentru acestă direcție.
Foarte curând urmează să publicăm și Raportul de sustenabilitate pe anul 2023, ediția a doua. E un demers singular la noi în industrie și sperăm să inspire și pe alții.