În timpul verii, nevoia de a petrece mai mult timp în natură crește. Ne ferim de caniculă, evităm asfaltul încins și încercăm să ne plimbăm cât mai des pe potecile pădurilor. Dacă și tu vrei să faci trasee montane în această perioadă, e important să te pregătești corespunzător pentru a evita situațiile neplăcute sau chiar periculoase. De aceea, am stat de vorbă cu Cosmin Săvescu, alpinist și ghid montan, care ne-a oferit sfaturi și recomandări pentru începători și nu numai.
Pentru început, spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cum ai devenit ghid?
Am 21 de ani și sunt student la Facultatea de Geografie. Aveam 15 ani și eram în vacanță în Bulgaria când am văzut o echipă de animație. Mi s-a părut un job de vară foarte interesant așa că, ajuns înapoi în București, am căutat un curs care să îmi ofere și contracte după absolvire. Așa am găsit cursul de animator pentru centre de vacanță.
După primul an de tabere în Gura Humorului, cei la care am făcut cursul organizau și excursii de pregătire a ghizilor. Cel mai mult mi-a atras atenția excursia de la cabana Diham, care a durat 2 zile. Având deja experiență în escaladă și orientare, am decis să încep procesul de a deveni ghid montan.
Te-ar putea interesa și articolul nostru despre ecoturism
Care sunt cele mai ușoare și accesibile trasee din România pentru începători?
Niște trasee ușoare unde puteți ajunge și cu trenul sunt:
- Predeal-Cabana Diham – Bușteni (aproximativ 5 ore de mers ușor, excluzând pauza de masă de la cabană)
- Zărnești – Prăpastiile Zărnești – Cabana Curmătura – Fântâna lui Botorog (5-6 ore de mers ușor, excluzând pauza de masă de la cabană)
- Bușteni – Cabana Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Diham (3-4 ore cu pauze, iar de la Cabana Diham sunt mai multe variante de coborât)
Cum ne pregătim corect pentru un traseu?
În primul rând trebuie să verificăm vremea. Acest lucru îl recomand să îl faceți de pe site-ul windy.com cu nu mai mult de 3 zile înainte. Dacă vremea, împreună cu experiența pe care o are fiecare și echipamentul potrivit, oferă condiții bune pentru tură, putem să plecăm la drum.
Avem nevoie de echipament profesionist chiar dacă nu vrem să facem trasee lungi sau dificile?
Nu l-aș numi neapărat echipament profesionist, însă un minim de echipament este necesar.
- bocanci înalți pe gleznă (ne protejează în caz că se întâmplă să călcăm strâmb și, deși nu par la început, sunt una din cele mai confortabile variante)
- îmbrăcăminte respirabilă
- geacă de ploaie
- lanternă frontală
- kit de prim-ajutor
Citește și interviul cu Anca Iosif despre Via Transilvanica
Ce trebuie să știm dacă vrem să stăm cu cortul în pădure?
În primul rând trebuie să ne interesăm dacă în zona respectivă este legală camparea. După aceea, să avem echipamentul specific (cort și sac de dormit adecvate temperaturilor pe care o să le întâlnim).
Apoi, să nu lăsăm mâncarea aproape de zona de camping, chiar dacă avem doar conserve; animalele au simțul olfactiv foarte dezvoltat și pot să le simtă și pe acestea.
Multe persoane se concentrează pe destinație, nu pe traseul în sine. Ce putem face pentru a ne bucura mai mult de drumeție?
Pentru a evita acest lucru recomand un itineraru cât mai aerisit. De exemplu, dacă îmi propun să fac un traseu care durează 5 ore, dar în tura respectivă vreau să mă plimb, îmi calculez în jur de 7-8 ore. Acest lucru îmi permite să am pauze de poze, pauze de masă cu priveliște și, pe lângă asta, nu mă forțează să păstrez un ritm mai alert de mers.
Citește și: 9 practici și exerciții pentru conectarea cu Natura
Care sunt lucrurile importante la care oamenii nu se așteaptă sau pe care le trec cu vederea?
Cel mai comun caz pe care l-am întâlnit este subestimarea vremii. Dacă ne uitam la vremea din Bușteni și avem 25 de grade, pe platoul Bucegi putem să avem chiar și 0 grade
Pe lângă asta, supraestimarea puterilor proprii. Unele persoane care n-au destulă experiență pe trasee ușoare sau medii aleg un traseu greu.
Îl poți contacta pe Cosmin pe Facebook sau Instagram. Ține cont de sfaturile sale înainte de a pleca pe traseu și nu uita să te bucuri de timpul petrecut în mijlocul naturii.
Iar pe noi ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Sursă foto: arhivă personală Cosmin Săvescu