Tranziția către un stil de viață fără plastic poate fi dificilă, mai ales când nu știi exact ce implică. Poate și tu ai văzut pe internet poze de la oameni care reușesc să adune tot plasticul folosit în 1, 2 sau 5 ani într-un singur borcănel – și te-ai gândit că nu poți face așa ceva. Însă puțini sunt cei care reușesc să consume o cantitate atât de mică de plastic. În realitate, cei mai mulți dintre noi pur și simplu evităm acest material în viața de zi cu zi, pentru a reduce efectele negative asupra mediului.
De ce să limităm consumul de plastic?
Pentru a face orice schimbare în ceea ce privește stilul de viață, trebuie să înțelegi care e de fapt problema pe care încerci să o rezolvi – sau cel puțin să o diminuezi. Cu toții știm deja că plasticul trebuie evitat, dar ce îl face atât de rău? Iată care sunt cele mai importante motive:
Producția plasticului este una dintre principalele cauze ale emisiilor de carbon, care contribuie direct la încălzirea globală.
Plasticul are o durată de viață extrem de lungă (de la 200 de ani în cazul paielor la 500 de ani în cazul periuțelor de dinți). Spre deosebire de alte materiale, nu este biodegradabil, ci se descompune în microparticule.

După ce microparticulele de plastic ajung în mediu, se întorc la noi prin produse pe care le consumăm, precum apă, băuturi alcoolice sau mâncare. Cercetătorii au descoperit că acest lucru poate duce la probleme de fertilitate și la apariția unor agenți cancerigeni.
Spre deosebire de sticlă și metal, plasticul nu poate fi reciclat la nesfârșit, acest proces deteriorându-i calitatea. Astfel, de fiecare dată când plasticul este reciclat, i se adaugă material virgin pentru a-l îmbunătăți. În plus, nu toate tipurile de plastic pot fi reciclate.
Mai mult, în ultimii 40 de ani, producția globală de materiale plastice a crescut cu 400%. Dacă tendința continuă, emisiile de gaze cu efect de seră provenite din plastic ar atinge 15% din bugetul global de carbon până în 2050.
Un număr mare de deșeuri din plastic ajunge în mări și oceane, iar balenele, broaștele țestoase și păsările marine le ingerează (confundându-le cu mâncare) sau rămân blocate în ele.
Aproximativ jumătate din producția totală de plastic este destinată produselor de unică folosință, precum pungi, sticle de apă, paie și diferite alte ambalaje. În medie, o pungă de supermarket are o durată medie de viață de 15 minute.

Ce (nu) implică un stil de viață fără plastic?
Cel mai important este să evităm plasticul, în special pe cel de unică folosință. Vorbim aici atât de paie, pahare, tacâmuri și pungi, cât și de recipiente de pastă de dinți, gumă de mestecat, șervețele umede sau ulei. Dacă vei analiza cu atenție o zi oarecare din viață, cel mai probabil îți vei da seama că folosești o cantitate destul de mare de plastic. Sfatul meu e să nu te simți copleșit; acest material reușește să se strecoare peste tot și este într-adevăr greu de evitat.
De aceea, pașii mici, dar siguri, sunt cheia succesului. Tranziția către un stil de viață fără plastic are loc treptat, mai ales pentru că trebuie întâi să „scăpăm” de plasticul pe care îl avem deja.
Cu alte cuvinte, nu e ok să aruncăm totul la gunoi în ideea că de mâine ne vom schimba complet obiceiurile de consum. O astfel de atitudine nu face decât să dăuneze mediului, motiv pentru care e recomandat să avem o abordare zero waste. Ține cont de principiile celor 5 R: refuză, redu consumul, refolosește, repară, reciclează. Acestea trebuie luate în ordine, reciclarea fiind ultima soluție.

Mituri despre stilul de viață fără plastic
Primul mit este, bineînțeles, cel menționat și mai sus, conform căruia trebuie să consumi atât de puțin plastic încât, după mai mulți ani, să îl poți îndesa pe tot într-un borcan. Mentalitatea „all or nothing” nu te va motiva, ci te va demoraliza de fiecare dată când faci o greșeală.
Mai circulă și ideea că trebuie să cheltui sume mari de bani pe alternative mai eco-friendly. Adevărul e undeva la mijloc. Odată ce produsul vechi ți se va termina, vei fi nevoit să cumperi unul nou, într-o versiune neambalată în plastic sau confecționată din alt material. Este posibil ca aceasta să fie mai costisitoare, însă deseori e vorba de o investiție. Renunțând la plastic, vei investi în multe produse reutilizabile, pe care le vei folosi nu doar o săptămână, ci an după an. Astfel, în scurt timp vei putea chiar să economisești niște bani. Totuși, și reamintim abordarea zero waste, ideal e să folosești lucrurile pe care le deții deja, chiar dacă nu sunt atât de instagrammabile. 🙂
Nu în ultimul rând, stilul de viață fără plastic nu trebuie să implice mult stres și schimbări inconfortabile. Cel mai bine e să începi tranziția cu lucruri de care te desparți mai ușor. De exemplu, înlocuirea pungilor de plastic pentru legume și fructe cu șaculețe reutilizabile va fi foarte simplă; cea a cosmeticelor preferate e posibil să-ți dea bătăi de cap. Începe deci cu pungile, cu paiele sau cu sticlele de apă – orice schimbare, cât de mică, este extrem de folositoare!
Sursă foto: Karolina Grabowska, pexels