De vă petreceți vacanța de vară drumețind prin zone cu pădure, aveți mari șanse să dați peste fructe de pădure. Zmeura, socul, murele, afinele și merișoarele sunt doar câteva dintre fructele ce vă pot bucura cu aroma, vitaminele și dulceața lor. Vremea lor e în iulie, dar, cu cât mergeți la altitudine mai înaltă, cu atât le veți găsi coapte mai către luna septembrie.
Ori că porniți în căutarea lor, ori că le găsiți întâmplător, trebuie să fiți înarmați cu răbdare și atenție. Răbdare, pentru că fructele de pădure sălbatice sunt ceva mai mici decât cele de cultură. Compensează însă prin gust de un miliard de ori mai savuros.
Atenție, pentru că veți avea drept concurență ursul. Prin urmare, e bine să faceți zgomot când sunteți prin pădure. Niciun animal sălbatic nu are chef de interacțiune cu omul și va prefera să plece din calea noastră. Un parfum puternic, o țigară aprinsă (dar atunci trebuie să avem și o scrumieră cu noi pentru a nu provoca vreun incendiu, mai ales că acum în multe zone totul este destul de uscat), muzică la telefon sau un fluier (de asta cântau ciobanii la fluier, ca să-și facă cunoscută prezența), aplicând toate la un loc sau măcar una dintre cele de mai sus menționate, reduceți riscul de a vă întâlni brusc nas în nas cu vreo sălbăticiune. Accentuez brusc, pentru că elementul cheie este să nu se sperie și să aibă timp să se ascundă sau să plece.
Nu vreau să vă reduc entuziasmul cu cele spune mai sus, ci doar să subliniez că e nevoie de puțină atenție. Așa cum e nevoie de o bluză cu mâneci lungi dacă vă porniți după mure. E păcat să vă zdreliți pielea de pe mâini. Așaaa, și o lămâie ar mai fi bună prin buzunare pentru că majoritatea fructelor de pădure vă vor colora pe mâini , dar cu zeamă de lămâie vă curățați ușor.
Ok. Revenind. Culegem, culegem, dar ce facem cu ce culegem?
Dacă vorbim de mure, zmeură și afine, primul lucru care-l recomand este să mâncați acolo pe loc o porție mare de fructe. Priceless! Fructele de soc trebuie prelucrate termic.
V-am mai povestit că eu am cam renunțat la dulcețuri și că nu-mi place să congelez decât dacă altfel nu se poate. Prefer să usuc cam tot pentru că mi se pare cea mai sustenabilă formulă (mai ales dacă apelezi la soare pentru asta) și că prin rehidratare (dacă e cazul) am parte de aroma și nutrienții inițiali. Dar asta nu înseamnă că voi nu puteți opta pentru o dulceață sau un sirop. Ce recomand este să vă jucați cu combinațiile. De exemplu, fructele de soc cu mure, lângă care adaugați câteva frunze de mentă, sunt un deliciu.
Un alt lucru ce se poate face este oțet. Avem două opțiuni: să aromatizăm un oțet sau să facem oțet. Dacă în primul caz lucrurile sunt extrem de simple – se acoperă fructele cu oțet și se lasă borcanul închis ermetic, la întuneric, pentru câteva săptămâni -, în cel de-al doilea caz lucrurile sunt doar simple. Fructele, de preferat uscate, se acoperă cu apă și se acoperă borcanul cu o cârpă. Se amestecă zilnic în primele zile, după ce se îndepărtează spuma făcută deasupra. După ce nu mai produce spumă, se lasă să se limpezească și se strecoară, păstrându-se oțetul în sticle la rece. Așa fac eu, dar puteți găsi și alte rețete pe net.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Nu vă dezamăgiți dacă dați peste fructe necoapte. Tot puteți să culegeți câteva și să le murați. Am murat anul trecut fructe de soc. Anul acesta vreau să încerc de mure. Întâi se lasă câteva zile fructele acoperite în sare, după care se spală și se murează. Eu am apelat la clasica rețetă cu oțet care se folosește la pregătirea castraveților. Și pentru că mâncăm iute, sunt generoasă adăugând destui în fiecare borcan.
Ce ar mai fi de cules? Probabil frăguțe la înălțimi mari. Și tot pe acolo cireșe sălbatice și merișoare.
Și încă o mențiune de încheiere: dacă intenționați să culegeți o cantitate mai mare, faceți-o în coșuri de nuiele și la primele ore ale dimineți sau din locuri umbrite. Altfel riscați să fermeteze în doar câteva ore.
Vă doresc spor la cules și savurat!