În ciuda aparențelor, sub omăt se ascund multe comori pe care Natura ni le dăruiește inclusiv în anotimpul rece. Acum totul pare încremenit și hibernarea ne cuprinde parcă și pe noi. Însă, la orice ieșire prin parcuri sau păduri putem găsi minuni sălbatice bune de pus în farfurie sau în cănile de ceai.
Începem cu coniferele, care se remarcă în orice loc prin coroana lor veșnic verde. Majoritatea speciilor sunt comestibile sau medicinale, excepție făcând doar Tisa (Taxus).
Astfel spus, putem culege ace, rășină sau conuri de pin, brad, sequoia sau molid. Acele și conurile se pot folosi în ceaiuri (având mai multe efecte deosebite, dar în special pentru aparatul respirator) sau pentru a aromatiza diverse preparate culinare, iar rășina se poate adăuga în creme.
Un alt copac veșnic verde este ienupărul, de la care se pot culege fructele. Tehnic vorbind acestea sunt conuri, având proprietăți medicinale foarte folositoare pentru probleme respiratorii, gastrointestinale sau urinare.
Urmărește-ne și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Ghindele și semințele sunt altă comoară a iernii. Fie că vorbim de ghindele de fag sau de semințele de ștevie, ambele se folosesc măcinate făină și se integrează în produse de patiserie, cu mențiunea că nu se folosesc în cantități mari, ci ca adaosuri.
Despre măceșe am vorbit în articolul precedent, însă tot din categoria „fructe ce se pot culege iarna” le mai avem pe cele de Păducel. Acesta este considerat un puternic aliat în bolile de inimă, fiind un tonic cardiac care ajută în prevenirea atacurilor de inimă și diminuarea presiunii sângelui. De asemenea, fructele sunt bogate în pectină, ceea ce ne permite să facem un gem deosebit. Atenție, trebuie eliminate semințele.
Un dar ascuns (la propriu) al iernii sunt rădăcinile. Această iarnă este momentan ușoară, prin urmare putem scoate ușor. Culinar vorbind le putem integra la categoria rădăcinoase, alături de morcov sau păstârnac.
Primele pe listă sunt rădăcinile de brusture. Fiind o plantă bienală, este de preferat ca acestea să fie colectate de la o plată în primul an. În Japonia, rădăcinile gratinate sunt considerate o delicatesă, dar trebuie menționat că sunt în primul rând o hrană terapeutică, deoarece conțin inulină și sunt benefice pentru problemele digestive. Sunt, de asemenea, hipoglicimice, antiinflamatori și îmbunătățesc circuitul limfei în corp.
Dacă în vară ați zărit pâlcuri de cicoare, acum este momentul să porniți în căutarea rădăcinilor care sunt deosebite drept substitut al cafelei.
Tot acum putem colecta și rădăcini de păpădie. Incluse în supe sau făcute ceai, acestea ajută la o digestie sănătoasă, îmbunătățesc funcționalitatea ficatului și cresc apetitul.
Nu uitați: colectați plantele în mod responsabil, din zone nepoluate și în cantități mici și doar dacă sunteți siguri că culegeți ce trebuie.
Surse foto: arhiva personală, planșele plantelor Deutschlands Flora in Abbildungen și Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz, via librăria digitală gratuită www.biolib.de