„Puțini sunt dispuși să își schimbe stilul de viață pentru a salva planeta, arată un sondaj climatic”. Așa suna titlul unui articol din The Guardian pe care l-am citit recent. Nu e nicio surpriză aici, mi-am spus arogant, doar și eu simt că „alții” nu fac atât de multe eforturi ca mine. Însă, odată ce am citit întregul articol, m-am amuzat de propria ipocrizie.
75% dintre respondenții sondajului respectiv au susținut că ar accepta reguli și reglementări mai stricte. Însă jumătate dintre aceștia nu simt că ei personal trebuie să își schimbe obiceiurile – pentru că oricum se implică mai mult decât alții. La fel ca mine și, poate, la fel ca tine.
Dacă fiecare ne-am implica atât de mult precum ne lăudăm, nu ne-am afla în criză climatică, nu-i așa? De unde apare această supraestimare? Cât de eco-friendly suntem de fapt? Chiar facem mai mult decât alții pentru conservarea planetei?
Ce reprezintă amprenta ecologică
Amprenta ecologică reprezintă o modalitate de a măsura impactul uman asupra mediului. Mai exact, măsoară cantitatea de natură necesară pentru a susține oamenii sau o economie. Implică un sistem de contabilitate ecologic, care ia în considerare suprafața productivă pe care oamenii o folosesc vs suprafața productivă disponibilă. Cu alte cuvinte, cât consumăm vs capacitatea zonei de a se regenera.
Probabil ai auzit de Earth Overshoot Day. Aceasta marchează data la care cererea umanității pentru resurse și servicii ecologice într-un anumit an depășește ceea ce Pământul poate regenera în același an. În 2021, am terminat resursele pe 29 iulie.
Pentru a înțelege exact cât consumăm ca indivizi, trebuie să ne calculăm amprenta ecologică. Altfel, nu putem estima impactul nostru asupra planetei și, la fel ca mine, ne supraestimăm eforturile.
Citește și: Ce înseamnă de fapt un stil de viață fără plastic?
Cum îți calculezi amprenta ecologică
Sunt multe elemente pe care trebuie să le luăm în considerare când ne calculăm amprenta. Ce mâncare consumi? De unde provin alimentele respective? Cum folosești energia electrică? Cât gunoi produci? Unde locuiești? Cu ce călătorești și cât de des?
Din fericire, nu trebuie să analizezi totul de unul singur, ci poți folosi un instrument de calcul. Cel mai cunoscut este Ecological Footprint Calculator, care îți arată de câte planete am avea nevoie dacă toată lumea ar trăi ca tine, dar și care este propria ta Overshoot Day.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă greenwashing și cum putem combate fenomenul
Pentru a afla-ți afla amprenta ecologică, accesează footprintcalculator.org și urmează pașii.
Iată rezultatele mele, o persoană care consideră că se implică mai mult decât alții.

Amprenta ta ecologică cum arată?
Vrei să afli mai multe despre schimbările climatice? Citește și celelalte articole pe care le-am scris pe subiect.
Sursă foto: Pexels