Există o recunoaștere tot mai mare a provocărilor de mediu cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, epuizarea resurselor și poluarea. Acest lucru a condus la un interes sporit pentru economia circulară ca o modalitate de a reduce deșeurile și de a minimiza impactul asupra mediului. Descoperă cu ce se diferențiază de economia liniară, ce avantaje are și cum poți contribui la tranziție.
Întâmplarea a făcut să mă nasc la începutul anilor ’90. Spre deosebire de bunicii și părinții mei, nu mai sunt nevoită să îmi cos șosetele, să îmi repar televizorul sau să împrumut produsele de care am nevoie o singură dată. În doar 15 minute, ajung pe jos la cel mai apropiat mall, de unde pot să îmi cumpăr destul de ieftin orice am chef. Dacă sunt prea comodă, e suficient să dau o comandă online, iar peste 2 zile o ridic de la EasyBox. Pot alege între 3 astfel de lockere disponibile non-stop, la distanță de câteva minute de blocul în care locuiesc. Dacă m-am plictisit de telefonul pe care îl am, îl pot arunca la gunoi pentru a cumpăra altul – oricum e „vechi” de 4 ani și nu mai rezistă mult.
Citește și: Ce este amprenta ecologică și cum ți-o calculezi?
Unii ar spune că sunt norocoasă și privilegiată. Și eu credeam asta la un moment dat. Mă bucuram că am la dispoziție atât de multe produse ieftine, că le pot arunca și înlocui oricând am chef. Probabil și tu apreciezi asta. Dar te-ai gândit vreodată ce se întâmplă cu toate lucrurile vechi? Produsele pe care le-am cumpărat doar pentru că erau la reducere au fost confecționate din materii prime luate de pe această planetă. Când ajung la sfârșitul duratei de viață – după o zi, o lună sau un an – le aruncăm fără griji în tomberon. Sunt ridicate de compania de salubrizare și duse la groapa de gunoi. Apoi, extragem alte materii prime, le procesăm și producem alte și alte produse care ajung la rândul lor la gunoi.
Îți recomandăm să citești și articolul despre Greenwashing – și cum poți combate fenomenul.
Ce este economia liniară?
O economie liniară este modelul economic tradițional în care resursele sunt extrase din pământ, folosite pentru a crea produse și apoi eliminate ca deșeuri. Se caracterizează printr-un flux liniar de materiale, cu accent pe creșterea producției și a consumului.
Într-o economie liniară, deșeurile nu sunt considerate o resursă valoroasă, iar accentul se pune pe maximizarea profitului, mai degrabă decât pe minimizarea impactului asupra mediului. Acest model se bazează pe o aprovizionare constantă cu resurse naturale și energie ieftine, ceea ce duce la epuizarea resurselor, poluare și emisii de gaze cu efect de seră. Drept urmare, economia liniară este un factor cheie al degradării mediului, iar o tranziție către o economie circulară este necesară pentru a asigura o dezvoltare durabilă.
Ce înseamnă economie circulară?
Economia circulară este un sistem economic care are ca scop eliminarea deșeurilor și utilizarea sustenabilă a resurselor. Un element cheie este păstrarea materialelor și produselor în uz cât mai mult timp posibil.
Învață mai multe din Ghidul nostru pentru reciclare: cum se face colectarea separată și ce se poate recicla?
Se bazează pe un flux circular de materiale, cu accent pe reducerea deșeurilor, poluării și epuizării resurselor. Mai exact, într-o economie circulară, deșeurile sunt considerate o resursă valoroasă care poate fi reutilizată sau reciclată, ceea ce duce la un sistem în buclă închisă. Acest model se bazează pe principii precum proiectarea pentru durabilitate și reciclare, utilizarea energiei regenerabile și promovarea împrumutului și colaborării.
De ce trebuie să facem tranziția către o economie circulară?
Planeta noastră nu dispune de resurse nelimitate. Cu cât consumăm mai mult, cu atât vom epuiza mai repede materiile prime. Iar marea problemă este că nu refolosim materialele respective, ci le risipim – le aruncăm pur și simplu. Un studiu din 2014 sugera că civilizația industrială se poate îndrepta către un colaps ireversibil din această cauză.
Dacă nu locuim în apropierea uneia, e greu să ne imaginăm cum arată de fapt o groapă de gunoi: tone peste tone de deșeuri, care ocupă suprafețe enorme de pământ, poluând constant aerul și pământul. Însă nu trebuie să ne imaginăm situația și nici nu e necesar să mergem în excursie la un astfel de depozit. E suficient să citim știrile pentru a înțelege gravitatea problemei.
În urmă cu un an, primarul capitalei Nicușor Dan a anunțat oficial că Bucureștiul va rămâne în curând fără groapă de gunoi. Cum e posibil? Simplu: consumăm prea mult, refolosim prea puțin. În acest moment, se ia în considerare depozitarea deșeurilor din capitală prin alte județe. În timp ce Parlamentul european încearcă să promoveze tranziția către o economie circulară, în România trăim o „criză a gunoiului”.
Totodată, oamenii care locuiesc în apropierea unei gropi de gunoi se confruntă cu mirosuri insuportabile, iar zona este puternic poluată. Deși la Garda de Mediu sunt înregistrate sute de sesizări, ele nu au niciun rezultat, din cauza corupției puternice din țară.
Devine tot mai clar să nu putem aștepta ca guvernanții sau „autoritățile competente” să ia măsuri. De aceea, a venit momentul ca noi, oamenii de rând, să ne îmbunătățim obiceiurile și să luăm decizii pentru binele planetei. Prin aplicarea strategiilor circulare, putem elimina anual 22,8 miliarde de tone de emisii de gaze cu efect de seră, arată raportul Circularity Gap din 2021. Acest lucru e posibil prin reducerea cantității de minerale, combustibili fosili, metale și biomasă consumate de economia mondială.
Cum poți pune în practică economia circulară?
Pe cât posibil, încearcă să renunți la procesul de cumpărare-folosire-aruncare la gunoi. Să începem cu „cumpărare”: ce poți face în acest sens? Înainte de a decide să achiziționezi un produs nou, încearcă să îl împrumuți de la un prieten sau cel puțin să îl obții second hand. Poate îl găsești chiar în comunitatea noastră Loc de Troc, unde încurajăm schimburile de bunuri și servicii.
În același timp, renunță la articolele de unică folosință. Investește în obiecte reutilizabile, care pot fi folosite an după an. La magazinele zero waste din țară găsești sticle de apă, aparate de ras, dischete demachiante, săculeți pentru fructe și legume, infuzatoare de ceai, batiste, paie și multe altele.
Urmărește-ne și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
De asemenea, schimbă „folosire” în „refolosire”: caută să refolosești obiecte pe care le ai deja, transformându-le în ceva nou. Taie un prosop vechi pentru a-l face cârpă, depozitează semințe de chia în borcanul gol (și spălat) de dulceață, fă-ți o sacoșă dintr-un tricou uzat. În cazul electronicelor și electrocasnicelor, repară-le astfel încât să le prelungești durata de viață.
Cât despre „aruncare”, gândește-te de două ori înainte de a deschide capacul tomberonului. Verifică eticheta produsului pentru a afla dacă se reciclează. Dacă e cazul, curăță articolul de resturi alimentare, apoi du-l la reciclat. O altă variantă este să vinzi sau să donezi lucrurile de care nu mai ai nevoie.
Acestea sunt doar câteva dintre modurile în care poți pune în practică principiile economiei circulare. Consider că sunt un început potrivit, iar pe măsură ce îți vor intra în reflex vei descoperi că nu te poți opri aici.
Ce pot face guvernele
Guvernele pot juca un rol vital în tranziția către o economie circulară prin implementarea politicilor și inițiativelor care promovează dezvoltarea durabilă și eficiența resurselor. Pentru început, e nevoie de o strategie de economie circulară cuprinzătoare prin care să se stabilească obiective clare.
Apoi, guvernele pot implementa reglementări și stimulente pentru a încuraja companiile și indivizii să adopte practici de economie circulară. Acestea pot include măsuri precum taxe pentru eliminarea deșeurilor, subvenții pentru instalații de reciclare sau compostare și stimulente pentru companiile care adoptă modele de afaceri circulare.
Totodată, sunt necesare campanii de educare și conștientizare, altfel indivizii pot vor înțelege beneficiile practicilor economiei circulare.
Ți-a plăcut acest articol? Micile Bucurii este un ONG pe deplin independent care depinde de implicarea membrilor.
Ne poți susține prin:
- donație unică direct în contul bancar: RO82 BACX 0000 0021 0191 9001 – cont in lei sau RO55 BACX 0000 0021 0191 9002 – cont in EUR
- redirecționarea impozitului pe venit dacă ești persoană fizică
- redirecționarea impozitului pe venit sau profit dacă ești persoană juridică
- Patreon
- Buy me a coffee