De-a lungul timpului, mai multe rapoarte au indicat o problemă serioasă asociată cu utilizarea plasticului. La nivel global, oamenii cumpără un milion de sticle de plastic pe minut, iar situația nu pare să se îmbunătățească nici măcar în țările cu acces la apă potabilă de la chiuvetă. De aceea, discutăm astăzi despre impactul sticlelor de plastic asupra mediului înconjurător și sănătății umane, prezentăm soluții pentru reducerea consumului de plastic și comparăm prețul apei filtrate cu cel al apei îmbuteliate.
Cum afectează sticlele de plastic mediul înconjurător
Plasticul contribuie direct la schimbările climatice prin care trecem în acest moment, iar impactul apei îmbuteliate asupra resurselor naturale este de 3500 de ori mai mare decât al apei de la robinet. Mai mult, impactul asupra ecosistemelor este de 1400 de ori mai mare.
Ciclul de viață al fiecărei sticle de apă vine cu o amprentă de carbon semnificativă. De asemenea, provoacă o poluare extraordinară, deoarece doar aproximativ 29,1% dintre recipientele PET ajung să fie reciclate.
În plus, producția de apă îmbuteliată are o amprentă masivă… de apă. Cantitatea de apă care intră în ambalarea, transportul și producția fiecărei sticle ar putea ajunge să fie de 6-7 ori mai mare decât cantitatea de apă din fiecare sticlă.
Cum afectează plasticul sănătatea
Ftalații, numiți și plastifianți, sunt o clasă de substanțe chimice artificiale utilizate pentru a face sticlele de apă și alte materiale plastice mai durabile și mai flexibile. Expunerea la ftalați afectează sistemul endocrin al unei persoane: sistemul care produce și eliberează hormoni.
Unele studii au descoperit că sticlele de apă din plastic nu au niveluri de contaminare suficient de semnificative pentru a dăuna băutorilor de apă îmbuteliată. Totuși, ne expunem la aceste substanțe chimice și din alte surse, motiv pentru care este util să limităm expunerea suplimentară acolo unde este posibil.
Astfel de substanțe au fost legate de o serie de tulburări de reproducere, imune și neurologice, inclusiv diabet, ADHD, probleme de fertilitate, boli hepatice la copii, astm și un risc crescut de cancer de sân.
Contaminarea plastic-lichid este intensificată dacă plasticul a fost încălzit cât timp a atins lichidul. De asemenea, crește în funcție de perioada de timp în care plasticul și băutura s-au aflat în contact direct. Apa îmbuteliată este îngrijorătoare pe ambele fronturi, deoarece este stocată în depozite pentru perioade lungi de timp și apoi în moduri de transport unde temperaturile pot fi ridicate.
În plus, se pare că apa îmbuteliată nu este neapărat mai sănătoasă decât cea de la chiuvetă, dimpotrivă. Studiile au găsit în apa din sticle de plastic urme de produse farmaceutice, microplastice, bacterii, ciuperci, toxine și metale grele. Astfel, apa îmbuteliată contaminată poate dăuna sănătății, inclusiv provocând boli gastrointestinale, probleme de reproducere și tulburări neurologice.
Cât despre microplastice, ele au fost găsite în numeroase mărci de ală îmbuteliată testate. Aceste particule minuscule sunt suficient de mici pentru a trece prin țesuturile de protecție ale corpului, ajungând în fluxul sangvin și organe. Există de asemenea dovezi care sugerează că femeile însărcinate pot transmite microplastice copiilor nenăscuți. Particulele pot traversa bariera placentară și pot intra în compartimentul fetal, unde se depun pe organele fătului. În acest moment oamenii de știință nu știu în ce fel și cât de grav ne afectează microplasticele din organism.
Cum poți reduce consumul de sticle de apă
Daunele provenite de la apa îmbuteliată variază de la persoană la persoană și sunt greu de măsurat. Totuși, consumatorii trebuie să fie bine informați atunci când iau o decizie ce le poate afecta sănătatea. În același timp, impactul negativ asupra mediului este de necontestat. Dacă vrei să reduci consumul de apă îmbuteliată la plastic, iată ce poți face.
Consumă apă de la chiuvetă
În multe zone ale lumii apa de la chiuvetă este sigură pentru consum, iar acest lucru este valabil și în România. Pentru a afla dacă ai apă potabilă acasă, umple un pahar și analizează conținutul. Nu consuma apa dacă:
- are o culoare gălbuie sau maronie
- are o nuanță ușor verde sau albastră
- este tulbure sau observi particule negre
- are un miros de stătut, de pământ sau de ouă stricate
- are un gust metalic
Dacă apa de la chiuvetă este incoloră, nu miroase și nu are niciun gust, cel mai probabil este potabilă. În cazul în care simți un miros de clor, înseamnă că procesul de clorinare este eficient. Rolul său este de a ucide eventuali agenți patogeni din apă, însă unele persoane îl consideră deranjant. Dacă se întâmplă asta, poți filtra apa.
Folosește o cană de filtrare a apei
Cana cu cartușe este un tip de aparat de filtrare pentru apă potabilă. Este realizată dintr-un tip de plastic reutilizabil și folosește cartușe filtrante care trebuie înlocuite după 150 de litri (aproximativ 2 luni de utilizare).
Cana filtrantă reduce impuritățile ce pot exista în apă și îi „curăță” gustul și aspectul tulbure. Cei mai mulți utilizatori filtrează apa prin cană, apoi o toarnă în sticle din sticlă pentru a avea mereu la îndemână apă potabilă.
Montează un filtru pentru apă potabilă sub chiuvetă
Cei care doresc să aibă mereu apă filtrată la chiuvetă pot instala un aparat de filtrare cu osmoză inversă. Acesta are 4 filtre: 2 pentru filtrarea mizeriei din apă, un filtru cu cărbune activ care reține substanțe organice și o membrană semipermeabilă cu pori foarte fini prin care doar moleculele de apă pot trece. Impuritățile sunt astfel oprite de membrană și separate de apă.
Folosește filtre de cărbune activ
O altă opțiune pentru apă filtrată este utilizarea filtrelor de cărbune activ. Se folosesc în general 2 filtre la 1 litru de apă, iar eficiența lor este de 2-3 luni. Din când în când e recomandat să igienizezi filtrele punându-le la fiert timp de 10 minute într-un ibric cu apă. Le poți achiziționa de la magazinele zero waste din țară, printre care cel din București.
Fierbe apa de la chiuvetă
Apa poate fi curățată și prin fierbere. Când este expusă la temperaturi înalte, ea este dezinfectată pentru că microorganismele, bacteriile și virușii mori. Dacă alegi această variantă, las-o la fiert într-o oală pentru cel puțin 15 minute. Apoi, mută apa în alt recipient și spală bine oala înainte de următoarea utilizare.
Folosește Harta Deplastificat
Multe persoane cumpără sticle de apă la plastic atunci când ies în oraș. Chiar dacă ai un filtru acasă și îți iei sticla reutilizabilă cu tine de fiecare dată când pleci, șansele să o termini pe drum sunt mari, în special în sezonul cald.
Dacă locuiești în București, află că există o soluție simplă și gratuită pentru a obține apă potabilă: Harta Deplastificat. Proiectul Micile Bucurii x Deplastificat x Zece La Rece a fost lansat în 2021 și permite celor însetați să găsească cea mai apropiată locație unde își pot umple în mod gratuit sticla cu apă filtrată. Harta digitală arată toate locurile din oraș unde ai acces la apă potabilă, singura condiție fiind să mergi cu recipientul propriu.
Accesează zecelarece.ro/tag/deplastificat, iar pagina îți va afișa toate locațiile partenere. Alege una dintre ele și du-te acolo cu recipientul tău. Un angajat îți va umple gratuit sticla, fără obligația de a cumpăra ceva din acea locație.
Alege apă în recipiente de sticlă
În situațiile în care ești obligat să îți cumperi apă îmbuteliată, îți recomandăm să alegi recipientele din sticlă. Acestea sunt reutilizabile și pot fi reciclate la nesfârșit fără a-și pierde calitățile.
Apă filtrată vs apă îmbuteliată: care e mai ieftină?
Apa filtrată acasă este întotdeauna mai ieftină decât cea îmbuteliată. Dacă alegi o cană de filtrat, costul inițial este de 80-150 lei în funcție de producător și include cana plus 1-6 cartușe. Unele pachete mai scumpe includ și un dispozitiv pentru a măsura periodic calitatea apei. Ulterior, va fi nevoie să înlocuiești filtrele, care costă aproximativ 25-30 lei bucata. Un filtru poate fi folosit pentru a filtra 150 de litri de apă, adică îl poți utiliza în medie 2 luni.
Filtrele cu osmoza inversă care se montează sub chiuvetă au un cost mai ridicat, însă îți filtrează toată apa, inclusiv pe cea pe care o folosești la gătit sau cu care te speli pe mâini. Costul unul astfel de aparat variază între 350 și 36.000 lei. Cel mai des sunt alese filtrele de 1000 lei. Odată la 6 luni va trebui să înlocuiești filtrele, al căror preț este de aproximativ 60 lei.
Apa filtrată sau igienizată acasă afectează mai puțin mediul înconjurător și ecosistemele, este mai sănătoasă și te poate ajuta să economisești bani. Dacă și tu îți dorești să ai un impact mai mic asupra resurselor, să îți reduci amprenta ecologică, să eviți anumite afecțiuni și să faci economii, ia în considerare una dintre cele 7 soluții de mai sus pentru apă potabilă.
Referinte:
- “Your Bottled Water Probably Has Plastic in It. Should You Worry?” Time, 2019, time.com/5581326/plastic-particles-in-bottled-water/. Accesat la 6 Dec. 2022.
- “Environmental Impact of Bottled Water up to 3,500 Times Greater than Tap Water.” The Guardian, 2021, www.theguardian.com/environment/2021/aug/05/environmental-impact-of-bottled-water-up-to-3500-times-greater-than-tap-water. Accesat la 6 Dec. 2022.
- “Reasons to Avoid Bottled Water.” Sustainability at Harvard, 2013, green.harvard.edu/tools-resources/green-tip/reasons-avoid-bottled-water. Accesat la 6 Dec. 2022.
- “How to Tell If Water Is Safe to Drink or Contaminated.” Business Insider, 2019, www.businessinsider.com/signs-tap-water-contaminated-unsafe-2019-5. Accesat la 6 Dec. 2022.
- “Cum Îți Dai Seama Daca Apa de La Robinet Este Bună de Băut.” CSID: Ce Se Întâmplă Doctore?, 2022, www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/cum-iti-dai-seama-daca-apa-de-la-robinet-este-buna-de-baut-19751615/. Accesat la 6 Dec. 2022.
Surse foto: Janosch Lino via Unsplash, Catherine Sheila și Karolina Grabowska via Pexels, freepik, Magazin Zero Waste București
Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi proiecte ale noastre și alătură-te comunității pe grupul Micile Bucurii – etic 🌿 sustenabil 🌿 holistic pentru informare, educare, discuții, povești, inspirație și schimbare.