Încălzirea globală este o realitate care amenință viitorul planetei și fiecare persoană reacționează diferit la informațiile cu care este bombardat. Pe de-o parte, avem oamenii care refuză să accepte situația și tind să se orienteze către teorii ale conspirației. Pe de altă parte, există cei cărora eco-anxietatea le dă bătăi de cap tot mai mari.
Eco-anxietatea este mai răspândită în rândul celor care sunt mai conștienți de criza climatică prin care trecem. De la un nivel ridicat de stres și nervozitate până la tulburări de somn și depresie, situația nu pare prea roz.
Totuși, există câteva metode prin care putem gestiona mai bine aceste stări. Metodele clasice includ:
- acțiune climatică și implicarea în proiecte de mediu
- meditație și yoga
- mai mult timp petrecut în natură
Totodată, e important să nu ne concentrăm doar pe informațiile negative. De aceea, am adunat în acest articol 12 știri pozitive de mediu din 2022 care îți vor aminti că se întâmplă, totuși, și lucruri bune în lume.
Franța interzice zborurile pe distanțe scurte
Franța a decis să interzică toate zborurile interne pe distanțe scurte. Cât timp călătoria cu trenul între două orașe durează maxim 2 ore și jumătate, nu vor mai exista zboruri între orașele respective.
Belgia ia măsuri pentru avioanele private și zborurile pe distanțe scurte
Începând cu aprilie 2023, Belgia va impune noi taxe pentru avioanele vechi și zgomotoase, precum și pentru cele private și zborurile pe distanțe scurte.
Barcelona încurajează transportul ecologic printr-un proiect pentru copii
„Bicibus” permite sutelor de sutelor de copii să meargă cu bicicleta în siguranță la școală într-un convoi, ocupând străzi întregi. Proiectul a început cu un singur traseu într-un cartier, iar acum are 15 rute și a inspirat scheme similare în Glasgow (Scoția) și Portland (Statele Unite ale Americii).
Plantele își pot învăța urmașii cum să se adapteze la schimbările climatice
Criza climatica schimbă habitatele naturale din întreaga lume, iar multe plante au fost forțate să se adapteze rapid. O nouă analiză sugerează că plantele pot transmite urmașilor sfaturi de adaptare la schimbările climatice.
Norvegia reduce poluarea cu prima rețea de transport public electrică din lume
Oslo este pe cale să devină prima capitală din lume cu un sistem de transport public complet electric. Inițiativa face parte din obiectivul de a deveni primul oraș din lume fără emisii până în 2030.
Ouăle pot fi folosite pentru a filtra microplastice din apă
Ouăle se pot dovedi un aliat în lupta împotriva poluării cu plastic, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Priceton. Conform cercetărilor acestora, albușurile liofilizate și supraîncălzite pot elimina 99% din microplasticele din apă. Mai mult, pot elimina și 98% din sarea din apă.
Președintele Braziliei se angajează să pună capăt defrișărilor din Amazon
Noul președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, s-a angajat să pună capăt defrișărilor din Amazon. Inițiativa sa ar putea reduce defrișările cu 89%.
Modhera a devenit primul sat din India alimentat cu energie solară
Satul Modhera din vestul Indiei a devenit primul din țară care funcționează în întregime cu energie solară. India este al treilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume și își propune să satisfacă jumătate din necesarul de energie din surse regenerabile până în 2030.
Taiwan transformă stații de metrou nefolosite în ferme verticale
Taiwan folosește spații de metrou libere pentru a cultiva alimente organice și sustenabile. Ferma hidroponică „Metro Fresh” de 40 de metri pătrați crește salată verde sub iluminare LED într-un mediu steril pentru a elimina utilizarea pesticidelor și erbicidelor.
ONU va „vâna” surse de metan din spațiu folosind sateliți
Ca parte a eforturilor globale de a încetini schimbările climatice, ONU a anunțat în cadrul COP 27 un nou sistem bazat pe satelit care poate detecta emisiile de gaz cu efect de seră.
Studenții olandezi au inventat o mașină care captează carbon în timp ce e condusă
Deși vehiculele electrice nu emit gaze cu efect de seră, spre deosebire de cele clasice, producția bateriilor este foarte poluantă. Mașina Zero Emission Mobility (ZEM) a studenților își propune să compenseze acest lucru folosind tehnologia de captare a carbonului. Ea dispune de două filtre care pot capta până la 2 kg de CO2 pe 30.000 km de condus.
A apărut prima casă imprimată 3D realizată în întregime din materiale naturale
Cercetătorii de la Universitatea din Maine au găsit o posibilă soluție la criza de locuințe din Statele Unite. Folosind una dintre cele mai mari imprimante 3D din lume, au a creat prima casă imprimată 3D, realizată în întregime din fibre de lemn din surse durabile și rășini biologice.
Surse:
- Franța interzice zborurile pe distanțe scurte
- Belgia ia măsuri pentru avioanele private și zborurile pe distanțe scurte
- Barcelona încurajează transportul ecologic printr-un proiect pentru copii
- A apărut prima casă imprimată 3D realizată în întregime din materiale naturale
- Plantele își pot învăța urmașii cum să se adapteze la schimbările climatice
- ONU va „vâna” surse de metan din spațiu folosind sateliți
- Ouăle pot fi folosite pentru a filtra microplastice din apă
- Președintele Braziliei se angajează să pună capăt defrișărilor din Amazon
- Modhera a devenit primul sat din India alimentat cu energie solară
- Norvegia reduce poluarea cu prima rețea de transport public electrică din lume
- Taiwan transformă stații de metrou nefolosite în ferme verticale
- Studenții olandezi au inventat o mașină care captează carbon în timp ce e condusă
Surse foto: Ivars Utināns, Jackie DiLorenzo, NASA, Markus Spiske via Unsplash, 4045 via Freepik