Dacă pădurea ți-ar vorbi limba, oare ce mesaj ar transmite?
Natura are propriul său ritm. Oricât de mult ne-am împotrivi, copacul va ajunge la maturitate la momentul potrivit, firul de iarbă va crește în tihnă, îmbăiat de ploi fertile. Anotimpurile, ritmul, vocea pădurii, ne reamintesc cine suntem cu adevărat: mai presus de orice, ființe care au nevoie de conectare. Dacă pădurea ți-ar vorbi limba, oare ce mesaj ar transmite? De mii de ani, am considerat copacii ca fiind singuratici, deconectați, care concurează pentru substanțe nutritive, apă și lumina soarelui, câștigătorii luând locul celor învinși și înghițindu-i. În special industria lemnului percepe pădurile ca fiind simple sisteme de producere a lemnului și câmpuri de luptă pentru supraviețuirea celor mai puternici.
Copacii crează alianțe
În ultimii ani, s-a creat o bază substanțială de dovezi științifice care resping această idee. În schimb, ne sunt prezentați copaci din specii diferite care crează alianțe. Arborii forestieri au evoluat pentru a conviețui, dezvoltând relații interdependente, menținute prin comunicare și dând dovadă de inteligență colectivă similar cu o colonie de insecte. Acțiunea reală are loc sub pământ, la doar câțiva centimetri sub picioarele noastre. Toți copacii, din fiecare pădure care nu este prea deteriorată, sunt conectați între ei prin rețele fungice subterane și împărtășesc apă, substanțe nutritive prin intermediul rețelelor și le folosesc și pentru a comunica, transmițându-și semnale despre dăunători, boli sau atacuri ale insectelor, de exemplu, iar alți copaci își modifică comportamentul în momentul receptării acestor mesaje. De fiecare dată când pășești într-o pădure, amintește-ți că un întreg univers se desfășoară sub tălpile tale, iar acest organism viu îți este, în primul rând, sanctuar. Anual, un copac produce 118 kg de Oxigen, aceasta fiind cantitatea necesară pentru ca doi oameni să respire aer curat.
Pădurea Micile Bucurii, plantată cu ajutorul susținătorilor Patreon
Ne dorim să contribuim la bunăstarea acestui pământ mamă în care trăim, așadar pentru orice membru nou care ne susține prin Patreon, noi plantăm un stejar. Ultima serie de copaci pe care am plantat-o toamna aceasta, cu ajutorul Adopt a Tree, s-a desfășurat la finalul lunii octombrie, iar până la venirea iernii ne propunem ca și restul de 90 de stejari să își găsească locul în Pădurea Micile Bucurii, în județul Timiș.