Tot mai multe companii iau decizia să scape de plastic la locul de muncă, educând și inspirând angajații. Însă cum începi, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi și cum te asiguri că persoanele din firmă își schimbă obiceiurile zilnice? Am răspuns acestor întrebări în rândurile ce urmează, însă, pentru început, trebuie să înțelegem care este problema și cum ne afectează.
De ce să reducem consumul de plastic?
Deși plasticul în sine nu este rău, modul în care îl utilizăm și scăpăm de el ne afectează planeta.
În primul rând, producția plasticului este una dintre principalele cauze ale emisiilor de dioxid de carbon. Acesta este un gaz cu efect de seră care contribuie în mod direct la încălzirea globală. Astfel, cu cât producem o cantitate mai mare, cu atât înrăutățim situația.
Din păcate, aproximativ jumătate din producția totală de plastic este destinată produselor de unică folosință. Sunt incluse în această categorie pungi, sticle de apă, paie și diferite alte ambalaje. În medie, o pungă de supermarket are o durată medie de viață de 15 minute.
Mai mult, plasticul are o durată de viață extrem de lungă (de la 200 de ani în cazul paielor la 500 de ani în cazul periuțelor de dinți). Spre deosebire de alte materiale, nu este biodegradabil, ci se descompune în microparticule.
Ce înseamnă stilul de viață fără plastic?
Pe scurt, acesta implică evitarea plasticului, în special a celui de unică folosință. Se pune accentul pe reutilizarea obiectelor pe care le deținem deja și pe schimbarea obiceiurilor prin pași mici, dar siguri.
Există numeroase mituri legate de acest stil de viață, însă trebuie să știi că nu implică o atitudine de tipul „totul sau nimic”, nici cheltuirea unor sume mari de bani pe alternative eco. Poți afla mai multe informații despre mituri vs realitate în acest articol.
Reducerea plasticului în cadrul companiei
Realizarea unui audit este recomandată, însă nu obligatorie. În această fază se analizează obiceiurile zilnice, pentru a afla exact cât plastic este consumat.
Urmează apoi înlocuirea treptată – pe măsură ce se consumă – a produselor de unică folosință. De exemplu, sticlele de apă din plastic pot fi înlocuite de un filtru montat sub chiuvetă, laptele pentru cafea poate fi achiziționat la sticlă, se poate folosi un espressor pentru cafea boabe, iar vasele și cănile pot fi înlocuite cu unele din ceramică.
Un alt pas în călătoria către un birou fără plastic îl reprezintă încurajarea prânzului adus de acasă sau de la un local din apropiere, unde se poate folosi propria caserolă reutilizabilă.
Pentru că schimbările nu au loc peste noapte, iar unele tipuri de plastic vor fi în continuare folosite, este necesară gestionarea responsabilă a deșeurilor. Este nevoie deci de implementarea unui sistem de colectare selectivă.
Nu în ultimul rând, recomandăm să fie luată în considerare înlocuirea cadourilor din plastic pentru angajați și clienți cu alternative mai prietenoase cu mediul. Menționăm aici sticle reutilizabile din inox, agende din hârtie reciclată, sacoșe din bumbac organic sau ceai/cafea din surse sustenabile.
Gestionarea plasticului utilizat
Pentru început, contactează un centru de colectare și reciclare care pune la dispoziție servicii de transport în conformitate cu legislația în vigoare.
Apoi, achiziționează coșuri pentru colectare selectivă, cu 4 compartimente: plastic și metal, hârtie și carton, sticlă, deșeuri menajere. Recomandăm fixarea unor afișe explicative deasupra fiecărui coș, pentru ca toți angajații să înțeleagă ce (nu) pot colecta în fiecare compartiment. Desigur, este necesară și informarea angajaților referitor la noile implementări.
Informarea angajaților
Începe printr-o campanie de conștientizare internă, care poate include training-uri onsite, webinare, infografice și email-uri informative. Videoclipurile explicative sunt de asemenea o idee bună, atât pentru a înțelege problema, cât și pentru promovarea soluțiilor; acestea pot fi difuzate pe canalele interne. În locurile cheie din sediu (deasupra coșurilor de colectare, în bucătărie etc) pot fi lipite afișe explicative sau care amintesc angajaților să recicleze și să reducă risipa.
Pentru a implica mai mult angajații, pot fi organizate concursuri și provocări pe teme sustenabile. De exemplu, cine și-a adus prânzul de acasă de cele mai multe ori într-o lună, în loc să cumpere un ready meal ambalat în plastic? Un formular online cu păreri și soluții din partea acestora este o altă modalitate prin care se menține interesul.
Nu în ultimul rând, poți apela la servicii de consultanță și campanie de conștientizare prin Micile Bucurii.
Ce beneficii există pentru companie?
Reducerea consumului de plastic la birou aduce beneficii directe companiei. Cele mai importante includ:
- Înlocuirea produselor de unică folosință cu versiuni reutilizabile înseamnă economii financiare și mai puțină logistică în cazul comenzilor.
- Numărul celor pasionați de protejarea mediului este în continuă creștere. Schimbările din companie pun imaginea companiei într-o lumină favorabilă prin expunerea media.
- Îndeplinirea țintelor de CSR aliniate cu planurile de protecția mediului aduce beneficii directe companiei.
Drumul către o viața cu mai puțin plastic poate fi ușor copleșitor. Dacă în procesul tău ai nevoie de ghidare, noi suntem aici să te ajutăm. Prin training-urile și cursurile noastre din portofoliu am reușit să inspirăm echipe și să ne implicăm activ în a face mici pași spre o lume mai echilibrată.
Printre companiile care au colaborat cu noi se numără:

Sursă foto: Dylan Gillis, Unsplash