Cei 3 termeni – biodegradabil, compostabil și reciclabil – crează deseori confuzie în rândul consumatorilor pentru că nu sunt înțeleși pe deplin. Companiile afișează un logo pe ambalajele produselor fără a explica ce implică (și pe bună dreptate, nu ne putem aștepta să fim educați de acestea), însă nici din partea autorităților nu primim mai multe informații, printr-o eventuală campanie de conștientizare. De aceea, simt că e important să discutăm despre ce înseamnă până la urmă biodegradabil, compostabil și reciclabil, pentru a te ajuta să faci cele mai bune alegeri.
Ce înseamnă biodegradabil?
Un produs realizat din materiale biodegradabile va fi dezintegrat de bacterii, ciuperci sau alte procese biologice. Cu alte cuvinte, termenul indică procesul prin care natura descompune anumite materiale. Până aici sună perfect, însă trebuie să ținem cont de 2 criterii: în cât timp se va biodegrada și în ce condiții?
În timp ce unele produse se vor biodegrada în câteva săptămâni sau luni, altele își vor păstra proprietățiile mulți ani – vorbim în unele cazuri de secole. Apoi, descompunerea are loc când există cantitatea potrivită de oxigen, lumină și bacterii, ceea ce nu e cazul când ne gândim la groapa de gunoi. Acolo găsim tone de saci aruncați unii peste alții, deci condițiile nu sunt propice. În schimb, procesul produce metan, care contribuie la încălzirea globală.
Ce înseamnă compostabil?
Cel mai probabil ești deja familiar cu termenul „compostabil”: atunci când materialele organice se descompun, creează îngrășăminte pentru sol. Și de data aceasta definiția sună perfect, nu-i așa? Nimic nu se irosește, totul se întoarce în natură. Din păcate, realitatea e ușor diferită, când aflăm în ce condiții sunt compostabile ambalajele.
Deși este adevărat că acestea pot fi transformate în compost, procesul se realizează într-o instalație de compostare industrială. Pe scurt, nu la groapa de gunoi. Există și opțiunea compostului realizat acasă, dar care nu include ambalaje din comerț, ci unele alimente, ziare, frunze etc.
Ce înseamnă reciclabil?
Reciclarea reprezintă cei 3 pași care creează bucla continuă reprezentată de simbolul pe care îl putem găsi pe ambalaje. Primul este colectarea și procesarea, în care ambalajele sunt sortate, curățate și procesate în materiale care pot fi refolosite. Al doilea este procesul de fabricație, în care se poate utiliza material reciclat. Urmează achiziția de produse realizate (și) din aceste materiale.
Sticla și metalul pot fi reciclate la nesfârșit, fără a-și pierde calitățile, însă plasticul este deteriorat de fiecare dată când trece prin acest proces. De aceea, când se ajunge la pasul al doilea, pe lângă materialul reciclat se adaugă și plastic virgin, proaspăt produs. În plus, nu toate tipurile de plastic pot fi reciclate.

Ce este bioplasticul?
În ultimii ani au apărut pe piață și produse realizate din bioplastic. Pentru fabricarea acestora este nevoie de materiale organice precum porumb, paie, deșeuri alimentare sau grăsimi vegetale, dar și de plastic reciclat. După utilizare, unele tipuri de bioplastic pot fi compostabile sau biodegradabile. Deși companiile producătoare îl prezintă ca fiind alternativa ideală, dacă sună prea frumos să fie adevărat, înseamnă că nu este.
Așa cum am explicat mai sus, este nevoie de anumite condiții pentru ca procesele de descompunere să aibă loc. Mai mult, bioplasticul nu poate fi reciclat împreună cu plasticul convențional, ceea ce crează noi probleme.
Ce ar trebui să alegem?
În mod ideal, ar trebui să reducem pe cât posibil articolele de unică folosință și să le înlocuim cu cele reutilizabile sau să optăm pentru versiunea neambalată. Însă știm că schimbările nu au loc peste noapte. Consumatorii nu își pot schimba instant obiceiurile, iar producătorii vor continua să aleagă cea mai ieftină variantă de ambalare. În unele cazuri, achiziționarea unui produs fără ambalaj nici măcar nu este posibilă.
Așadar, ce e de făcut? Ne-ar bucura să îți dăm un răspuns clar și simplu, însă nu o putem face. Ne dorim totuși să ții minte informațiile oferite în acest articol, să continui să te informezi pe cont propriu (în special când pe piață apar produse noi care susțin că sunt „mai eco”) și să tragi propriile concluzii atunci când ai mai multe opțiuni din care poți alege.
Sursă foto: Julia M Cameron, pexels