Odată cu începerea școlii, părinții se confruntă din nou cu veșnica problemă: rechizitele. Chiar au nevoie copiii de atât de multe penare, pixuri, carioci, coperte și tot felul de instrumente și seturi? Există variante reutilizabile, fără plastic? Putem cheltui mai puțin, rămânând sustenabili? În același timp, cum ne asigurăm că cel mic rămâne în armonie cu sinele și natura? Câte grădinițe, școli sau programe pentru copii care încurajează educația eco-friendly sunt disponibile?
Pentru a răspunde acestor întrebări, am apelat la puterea comunității. Am discutat pe grupul Micile Bucurii cu câțiva părinți, care ne-au împărtășit recomandările lor atât pentru consumabile, cât și pentru diferite tipuri de educație.
Educație eco-friendly
Explore 100 (Mogoșoaia)
Explore 100 este o grădiniță și școală care încurajează copiii să se exprime sincer, să își pună întrebări și să găsească răspunsuri. Inteligența și imaginația sunt stimulate prin joacă și explorare, elevii învățând din plăcere. Abordarea Reggio Emilia se bazează pe predispoziția celor mici către exploatare și relaționare prin muzică, dans, sculptură, construcție, joc de umbre și altele, iar părinții participă activ la conturarea experiențelor de învățare.
Cursurile includ arte, labirintul profesiilor, yoga/mindfulness, coaching, antreprenoriat, scriere creativă, istorie, regie/film, știință, muzică și multe altele. Copiii petrec zilnic timp afară, în curtea grădiniței/școlii, dar și în parc sau pădure.
Află mai multe despre Explore 100 de pe SITE.
Citește și: Interviu: Zero waste parenting, o misiune realizabilă
Noua Școală Waldorf (București)
Proiectul reprezintă inițiativa unui grup de părinți care, în 2015, a ajutat la înființarea primei clase Waldorf în învățământul de stat. Acest tip de educație are ca scop dezvoltarea abilităților intelectuale, artistice și practice într-o manieră integrată și holistică. Școlile ce acest tip construiesc comunități strânse, iar copiii se distrează mai mult, au o viziune mai pozitivă asupra viitorului și sunt mai entuziaști în privința învățării. Mai mult, materialele utilizate sunt eco-friendly: lut, metal, lemn, ceară etc.
Află mai multe despre Noua Școală Waldorf de pe PAGINA DE FACEBOOK.
Grădinița Bergman (București)
Construită pe conceptul „nature kindergarden”, Bergman are o abordare holistică asupra educației și dezvoltării umane. Se urmărește atingerea echilibrului personal dintre minte, trup și suflet, iar activitățile desfășurate provoacă la ieșirea în curte, grădină, parc sau pădure. Învățarea, joaca și dezvoltarea într-un mediu natural aduc beneficii directe celor mici, care vor învăța să iubească și respecte natura.
Află mai multe despre grădinița Bergman pe PAGINA DE FACEBOOK.
Lumea lui Momo, București
Acest spațiu reprezintă o alternativă la educație pentru copiii de la 1 la 10 ani. Se bazează pe convingerea că fiecare copil crește și se dezvoltă în acord cu el însuși, în ritmul său, prin propriul mod de a învăța. Lumea lui Momo oferă și programe educaționale pentru părinți și bunici, tabere de familie și activități de weekend.
Află mai multe despre Lumea lui Momo pe SITE.
Ray of Light Montessori, București
Centrul Educațional Ray of Light Montessori oferă un program construit pentru a răspunde potrivit nevoilor de dezvoltare ale copiilor între 1 și 6 ani, prin perspectiva pedagogiei alternative Montessori. Metoda Montessori se bazează pe principii directoare precum învățarea auto-dirijată, prezentări individuale, ciclu de lucru neîntrerupt, materiale potrivite pentru dezvoltare și un mediu unde fiecare element susține dezvoltarea celor mici.
Află mai multe despre Ray of Light Montessori pe SITE.
Rechizite
În cazul rechizitelor, poți opta pentru variante reutilizabile, de unică folosință (dar cu ambalaj reciclabil) sau DIY. În continuare am pregătit o listă de sugestii pe care sperăm să le găsiți utile, cu mențiunea că o vom actualiza și completa pe măsură ce descoperim și altele.
Alternative pentru tuburi de lipici din plastic: lipici natural, non-toxic, în ambalaj metalic (reutilizabil și reciclabil) SAU lipici DIY din făină și apă.
Pentru a nu utiliza markere din plastic, se pot folosi creioane neon sau colorate, în nuanțe intense (galben, portocaliu, verde, bleu). Optează pentru cele neambalate sau în ambalaj de carton.
Pixurile pot fi înlocuite de un stilou reîncărcabil, mai ales în cazul copiilor mari, care sunt mai responsabili și nu își pierd obiectele. Poți alege unul metalic sau fabricat din lemn. De exemplu, ce spui de aceste stilouri lucrate manual în România?
Dacă este nevoie de coperte pentru caiete sau cărți, acestea pot fi realizate simplu din hârtie.
Când trebuie să cumperi caiete noi sau coli de hârtie, alege unele din hârtie reciclată.
Plastilina făcută în casă este de asemenea o idee de luat în calcul. Este simplu de realizat, chiar dacă nu ești o persoană îndemânatică, și foarte ieftină. Nu ai nevoie decât de 3 ingrediente (apă, făină și sare), plus coloranți. Iată un tutorial util:
Pentru micii artiști recomandăm tuburile metalice de vopsea în locul recipientelor din plastic. Dacă se poate, alege acuarele sau guașe, acestea fiind diluabile în apă.
Dacă pe lista de cumpărături cu rechizite se află și o trusă de geometrie, orientează-te către cele din metal. Acestea sunt mult mai rezistente decât cele din plastic – poate găsești chiar trusa de când erai copil, păstrată de părinții tăi. 🙂
În cazul în care ai nevoie de markere pentru whiteboard, îți recomandăm versiunile reîncărcabile. Astfel, atunci când cerneala se termină, poți reumple instrumentul. Mai mult, se găsesc pe piață și rezerve pentru vârfuri.
Sfaturi generale
Orientează-te către rechizite și accesorii produse local, eventual upcycled. Știm, în general aceste produse sunt mai costisitoare decât cele pe care le găsești în supermarket, însă vei descoperi că sunt mult mai durabile.
Dacă te pricepi, poți confecționa chiar tu un ghiozdan sau cel puțin un penar. Poți transforma experiența într-un atelier la care să participe și cel mic.
Pentru caietele de care copilul nu mai are nevoie recomandăm reutilizarea hârtiei în alte scopuri. Menționasem mai sus copertele făcute acasă – poți folosi ca material pagini dintr-un caiet vechi, de exemplu. La final, reciclează hârtia.
Abordarea minimalistă te poate ajuta și în cazul rechizitelor. Explică-le copiilor care este diferența dintre nevoi și dorințe, care sunt beneficiile acestui stil de viață, limitează-le accesul la reclame și discuta despre valoarea banilor și a experiențelor.
Tu ce alte recomandări ai pentru părinții care caută rechizite low waste și grădinițe, școli sau alte spații educative în armonie cu natura?
Sursă foto: Unsplash