Ruxandra, membră a comunității Loc de Troc – Micile Bucurii, ne povestește ce a învățat din experiența trocului, de ce îl recomandă și cum i-a îmbunătățit această activitate viața.
Într-un moment de decluttering interior, de responsabilizare față de mine și de mediul în care trăiesc, am ajuns inițial la reciclare și la pagina Micile Bucurii. De aici, am ajuns la grupul de troc. Am început apoi să fac decluttering exterior, conștientizând că am avut o perioadă mare din viață mania cumpărăturilor și nealocării acestora intenția cu care fuseseră cumpărate. Lecția 1: acum cumpăr doar strictul necesar.
Însă ce să fac cu toate obiectele din jurul meu? Multe cărți, nenumărate cărți, o iubire de-o seară, multe produse cumpărate cu o intenție și uitate în multele intenții. Am căutat pe net site-uri de anticariat și ce mi-a pus capac a fost un site internațional. Am vrut să vând acolo cărțile în engleză, însă primeam doar 0,15 euro per carte, când eu am dat 10-15 euro pe fiecare.
Citește și: Ce este minimalismul și cum te poate ajuta să duci o viață împlinită
Atunci mi-a fost ușor să investesc speranță în grupul de troc. Părea mai uman, mai primitor pentru aceste cărți pe care poate nu cu bună știință le înșelasem, le păcălisem, așa cum mă păcălisem și pe mine, că vom fi mereu împreună, că ne-am întâlnit cu un scop.
Am început să postez pe grup cărți, cărți și iar cărți, dar și produse naturiste, suplimente, ce am strâns și eu ca veverița. Nu mai făcusem troc până în acel moment; singurele schimburi erau cele contra cost în magazine sau la serviciu ori cadourile cu părinții și prietenii. Desigur, mai erau nenumăratele cadouri și servicii pe care le oferisem eu fără să primesc nimic.
Lecția 2: pentru a lua parte la un schimb, ambele persoane trebuie să primească ce se așteaptă să primească – sau ceva echivalent. Întotdeauna am avut tendința să ofer și să ignor ce primesc. Acum însă regula trocului este că oferi, dar primești ceva echivalent sau aproape de valoarea a ceea ce oferi tu.
Recunosc, cumva a fost ceva complet nou pentru mine. Parcă s-a activat un fel de balanță în mine. Aceasta era deja acolo și poate în relațiile și schimburile anterioare nu am folosit-o la adevărata ei valoare sau pentru rolul ei autentic. Însă acum era nevoie.
Unele trocuri au fost ușoare, ne-am înțeles imediat. Altele au fost puțin mai sacadate, altele efectiv au deraiat. Dar ce e perfect în viață, ce oferă garanția că lucrurile vor merge perfect în orice?
Pentru mine, trocul a fost și este o lecție importantă. Am înțeles că ce primesc e la fel de important ca ce ofer. Iar asta e valabil nu doar în acest troc, ci în orice schimb. Așa cum nu poți să schimbi un parfum de 300 lei pe un borcan de miere de 40 lei, nici o mare iubire nu poate avea la celălalt capăt un singur flirt.
Orice schimb implică valori echivalente, altfel reprezintă furt/păcăleală sau cadou. Dar în afară de obiectul oferit, cred că e important să simți acel preaplin, cum am simțit eu preaplin de cărți, de săpun sau de bomboane.
Așa că haideți să trocuim cu încredere și sinceritate, pentru că acolo în interiorul nostru balanță interioară se definește și ea. Cine știe, poate vom lua decizii mai bune, nu doar când avem prea multe cărți și le schimbăm pe sare de baie, miere și săpun, ci și când acceptăm un job sau intrăm într-o relație.
Troc echilibrat tuturor,
Ruxandra
#troc4ever