Săpunurile DIY devin din ce în ce mai populare în rândul celor care caută alternative (mai) naturale la produsele disponibile în magazine. Aceste săpunuri nu conțin substanțe chimice dure care se găsesc în variantele din supermarket, însă beneficiile lor depășesc îngrijirea pielii. Săpunurile naturale sunt de asemenea eco-friendly și pot fi personalizate pentru a se potrivi preferințelor individuale.
Astăzi explorăm alături de Alexandra Toader lumea săpunurilor naturale DIY, beneficiile lor pentru sănătate și planetă. Alexandra își produce propriile cosmetice de 6 ani. Totul a început din dorința de a minimaliza pe cât posibil achiziționarea de ambalaje din plastic. S-a uitat la ce avea în casă, iar inițial a identificat o tonă de detergenți, toți ambalați în plastic. Exista varianta să îi achiziționeze vrac, dar erau mai greu de găsit. Între timp, a aflat și despre compoziția lor toxică și poluantă. Atunci s-a hotărât să își prepare singură produsele de curățenie. Au urmat apoi săpunurile, deodorantul, pasta de dinți și alte cosmetice. Ușor, ușor, casa ei a devenit tot mai low waste, prietenii au început să fie interesați de asemenea de produsele ei, apoi a atras și atenția altor persoane care doreau să cumpere produse mai naturale.
Pe lângă informațiile generale despre săpunuri, Alexandra a pregătit și două rețete ușor de urmat, dar și sfaturi despre cum îți poți personaliza cu ușurință săpunul pentru a răspunde nevoilor și preferințelor tale.
Ce înseamnă un săpun natural?
Un săpun natural este un tip de săpun care este făcut folosind doar ingrediente naturale. Aceste produse de îngrijire nu conțin substanțe chimice sintetice, parfumuri și coloranți și sunt de obicei parfumate cu uleiuri esențiale naturale sau substanțe botanice. Săpunurile naturale sunt adesea făcute manual în loturi mici, folosind metode tradiționale de fabricare.
Beneficiile săpunurilor naturale
Unul dintre beneficiile principale ale săpunurilor naturale DIY este că nu conțin substanțe chimice dure care pot fi dăunătoare atât pielii, cât și mediului. Parfumurile sintetice, conservanții și alte substanțe găsite în săpunurile comerciale pot provoca reacții alergice, pot perturba sistemul endocrin și pot contribui la poluarea mediului. Săpunurile naturale, în schimb, sunt făcute cu ingrediente „simple”, naturale, care nu conțin aceste substanțe dăunătoare.
Urmărește-ne și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Cele mai comune probleme ce pot apărea din cauza substanțelor dure din săpunuri și alte cosmetice includ uscăciune și iritarea pielii. Săpunurile, șampoanele și gelurile de duș din comerț au tendința de a înlătura pelicula de uleiuri naturale aflată pe pielea noastră, care are scop protector. Înlăturând această peliculă cu care am fost înzestrați de la Mama Natură, pielea poate deveni expusă în mod direct la intemperii, alergeni, diferite substanțe sintetice, microparticule de plastic ș.a.m.d.
În general, acest lucru duce la uscăciune și se creează nevoia de a înlocui uleiurile pierdute prin folosirea cremelor. Acestea sunt la rândul lor pline de conservanți, coloranți și parfumuri sintetice; este un cerc vicios ce duce la un dezechilibru asupra pielii. Dacă ai simțit vreodată că pielea ta e „dependentă” de o anumită cremă pentru a-și menține hidratarea, acesta poate fi motivul.
Pe de alta parte, un săpun natural spală și elimină mizeria fără să înlăture pelicula protectoare de ulei a pielii, deoarece este un produs simplu și blând. Pentru că produsele naturale nu conțin ingrediente nocive, riscul de apariție a problemelor de piele este mai scăzut. Mai mult de atât, tranziția către produse de îngrijire și curățenie naturale poate elimina probleme deja existente.
În plus, utilizarea ingredientelor naturale hrănește pielea. Uleiurile de măsline, migdale, avocado, chiar și uleiul de cocos în combinație cu celelalte, sunt utile pentru a menține pielea hidratată și fină. Unele uleiuri esențiale, precum cel de lavandă sau de arbore de ceai pot oferi beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea inflamației și stimularea vindecării.
Un alt aspect de luat în calcul se referă la bunăstarea animalelor. Săpunurile din comerț sunt adesea testate pe animale, în timp ce săpunurile naturale DIY, nu. Drept urmare, pot fi folosite fără griji inclusiv de vegetarieni și vegani. În plus, folosindu-se ingrediente naturale, acest tip de săpunuri sunt 100% biodegradabile; prin urmare, nu au impact negativ asupra mediului.
Atenție! Chiar dacă săpunurile handmade conțin doar ingrediente naturale, ele nu sunt neapărat 100% hipoalergenice. Acest lucru se datorează faptului că și unele ingrediente naturale pot provoca reacții alergice la anumite persoane. De exemplu, persoanele cu alergii la nuci pot fi alergice la ingrediente precum uleiul de migdale sau untul de shea.
Untul de cocos este de asemenea un ingredient care nu este potrivit pentru oricine, dacă e folosit într-o cantitate mare. Poate avea tendința să usuce, nefiind recomandat celor care au pielea și scalpul uscate. În schimb, e util celor care au un exces de sebum. Cu toate acestea, poate fi folosit fără grijă în combinație cu alte uleiuri. Dacă este introdus în rețeta într-un procent de maxim 20-25%, rezultă un săpun emolient și sigur de folosit de către oricine.
Drept urmare, e important să citești cu atenție lista de ingrediente și să testezi o zonă mică de piele înainte de a utiliza un nou produs, mai ales dacă ai antecedente de alergii sau piele sensibilă.
Cum se face săpunul natural?
Ingrediente de bază
Uleiuri sau grăsimi
Uleiurile oferă baza pentru săpun și determină proprietățile sale, cum ar fi spuma și duritatea. Cu cât procentul de ulei este mai ridicat (7, chiar 8%), cu atât va rezulta un săpun mai gras. Dacă optați pentru unt de cocos, alegeți varianta nerafinată. Acest tip de ulei are putere mare de curățate și oferă o spumă bogată. Uleiul de ricin mărește de asemenea cantitatea de spumă și o stabilizează, însă are și proprietăți hidratante.
Sodă caustică
Soda creează o reacție chimică cu uleiurile sau grăsimile, care are ca rezultat procesul de saponificare, creând săpun. Atenție! Puritatea sodei contează, iar dacă veți încerca cu o sodă de 75% puritate, veți constata că nu se produce saponificarea. Cantitatea de soda se va rotunji întotdeauna în sus. De exemplu, dacă aveți nevoie de 128,7 grame, veți adăuga 129 de grame.
Apă
Apa este folosită pentru a dizolva soda și a o transforma în leșie, urmând să fie adusă la aceeași temperatură cu uleiurile cu care urmează să fie combinată. Recomand ca procentul de apă să fie întotdeauna de 36%.
Dacă nu vreți să calculați procentele ingredientelor din condei, vă recomand platforma SoapCalc. Acolo introduceți uleiurile alese, procentul de apă și cantitatea de uleiuri nesaponificate pe care vreți sau nu vreți să o aveți într-un săpun. Cantitățile se adaugă în grame, iar la final vizualizați rețeta cu adaosul necesar pentru soda caustică. Cât despre uleiuri nesaponificate.
Aceste trei ingrediente sunt elementele de bază pentru fabricarea săpunului. Totuși, pot fi adăugate ingrediente suplimentare pentru parfum, culoare și beneficii suplimentare pentru piele. Unele ingrediente suplimentare comune includ uleiurile esențiale, ierburi sau flori și coloranți naturali.
Uleiurile esențiale sunt folosite în săpunurile naturale în special pentru proprietățile lor olfactive, dar și pentru beneficiile pentru sănătate. De exemplu, uleiul de arbore de ceai are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot ajuta la acnee, în timp ce uleiul de lavandă are efecte calmante și liniștitoare care pot ajuta la ameliorarea stresului.
Pe lângă uleiurile esențiale, se pot folosi pentru miros ierburi și flori. Acestea nu numai că oferă o aromă plăcută, dar au și propriile lor beneficii unice pentru piele. De exemplu, petalele de trandafir au proprietăți antioxidante care pot ajuta la prevenirea îmbătrânirii pielii, în timp ce florile de mușețel au efecte antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea pielii iritate.
Adăugarea de culoare săpunurilor naturale poate fi realizată și folosind ingrediente naturale, cum ar fi ierburi, condimente și argile. De exemplu, turmericul poate da o culoare galben-portocalie, în timp ce pulberea de spirulina poate da o culoare albastru-verde. Argile precum argila roz și argila verde pot oferi, de asemenea, colorare naturală săpunului.
Echipament necesar
- aragaz, plită sau altă sursă de foc pentru încălzire
- oală de inox
- ibric de inox
- sită de inox
- cană de sticlă, ceramică sau inox ori pahar Berzelius pentru măsurarea sodei
- paletă de silicon
- mixer vertical
- cântar de bucătărie
- termometru de bucătărie (pentru cuptor, cu ceas)
- formă de silicon pentru turnarea săpunului
- cameră bine aerisită, cu acces la deschiderea geamului
- acces la chiuvetă și apă curentă
- ochelari de protecție
- mască de protecție
- șorț de protecție
- mănuși chirurgicale
- oțet (pentru neutralizarea arsurilor în caz de accident, dacă pielea intră în contact direct cu soda caustică)
Măsuri de siguranță
Necesitatea folosirii ochelarilor, măștii și mănușilor de protecție nu ar trebui să vă sperie sau descurajeze. Nu recomand să faceți un săpun fără folosirea lor, în special dacă sunteți începători. De asemenea, dacă aveți animăluțe de companie sau copii mici, v-aș ruga să îi închideți în altă cameră. Fiind curioși, vă pot perturba practica și pot crea accidente pentru ele sau pentru voi.
Rețetă săpun pas cu pas
Un săpun poate fi făcut dintr-un singur tip de ulei sau o combinație de uleiuri. Vom începe cu un săpun 100% cu ulei măsline (sau bine cunoscutul săpun de Marsilia), apoi vom trece la o rețetă mai avansată.
Ingrediente săpun dintr-un singur ulei:
- 1000 ml ulei de măsline (poate fi înlocuit cu ulei de floarea soarelui sau ulei rezidual)
- 360 ml apă
- 128,70 grame sodă granule de puritate 99,07%
Ingrediente săpun dintr-o combinație de uleiuri:
- 40% ulei de floarea soarelui
- 25% unt de cocos
- 5% unt de cacao nerafinat
- 10% unt de shea
- 10% ulei de ricin
- 10% poate consta în ulei de avocado, ulei de jojoba, ulei de dafin etc.
- 360 ml apă
- 138,22 sodă caustică (rotunjim la 139 de grame)
Rețetele sunt flexibile și se pot modifica după nevoile și preferințele proprii. Singurul lucru important e să se respecte procentele de apă, uleiuri și sodă.
Pentru ambele rețete vom proceda astfel:
- Turnăm apa rece (de la frigider) în vasul de inox.
- Adăugăm soda caustică peste apă, amestecând ușor până când soda se dizolvă. Obținem astfel leșia.
- Leșia se aduce la temperatura de 38-39°C. În același timp, încălzim și uleiurile exact la aceeași temperatură, în alt vas de inox.
- Când leșia și uleiurile au ajuns la 38-39°C pot fi încorporate în același vas. Întotdeauna strecurăm leșia peste uleiuri prin sita de inox. Acest pas e necesar în cazul în care au rămas granule de soda nedizolvate.
- Folosim mixerul vertical pentru a mixa amestecul câteva minute până când compoziția ajunge la „trace”. Tracele înseamnă acea textură cremoasă, cu aspect de cremă sau budincă.
- Opțional se mai pot adăuga 30 de grame de uleiuri esențiale și se mixează încă 1-2 minute.
- Se toarnă cu grijă amestecul obținut în forma de silicon dorită.
- Forma de silicon cu săpun se depozitează într-un loc ferit, la întuneric. Se lasă la întărit 24-48 de ore, până când săpunul poate fi scos din formă.
- Când săpunul s-a întărit suficient, se scoate din formă și se taie felii.
- Feliile de săpun se depozitează la loc uscat pe hârtii sau carton, având grijă ca între felii să se lase suficient spațiu pentru aerisire. Se lasă la uscat timp de 40-50 de zile.
Cum se ambalează și depozitează săpunurile naturale
Săpunul trebuie să stea neambalat pe cât posibil, deoarece procesul lui se află într-o continuă. Acest lucru e valabil mai ales la cele emoliente, care au în compoziție și uleiuri nesaponificate. Dacă le ambalăm în plastic, de exemplu, ele pot râncezi.
În același timp, săpunurile trebuie depozitate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui și sursele de căldură. Expunerea la căldură și lumina soarelui poate duce la stricarea sau înmuierea lor.
Voi încheia prin a spune că nu trebuie să stăpâniți cine știe câte cunoștințe pentru fiecare ulei în parte, să fiți o adevărată enciclopedie în cunoașterea uleiurilor și a plantelor. Cu cât veți căuta mai multe sfaturi și recomandări online, cu atât mai multe informații veți găsi, însă lucrurile stau destul de simplu. Nu este deloc greu să faci un săpun, iar procesul nu ar trebui să vă descurajeze. Străbunii noștri o făceau în curtea lor, nu aveau cunoștințe vaste de chimie sau botanică. Știau pașii, iar măsurătorile erau făcute popular, „din ochi”. Noi nu o facem din ochi și tehnologia ne ajută, iar informația este pretutindeni. Important este să avem curiozitatea să încercăm, să știm noțiunile de bază și să încercăm turnarea primului săpun.
Ți-a plăcut acest articol? Micile Bucurii este un ONG pe deplin independent care depinde de implicarea membrilor.
Ne poți susține prin:
- donație unică direct în contul bancar: RO82 BACX 0000 0021 0191 9001 – cont in lei sau RO55 BACX 0000 0021 0191 9002 – cont in EUR
- redirecționarea impozitului pe venit dacă ești persoană fizică
- redirecționarea impozitului pe venit sau profit dacă ești persoană juridică
- Patreon
- Buy me a coffee
Surse:
- Castanedo-Cazares, Juan Pablo, et al. “Study of the Cytotoxic and Irritant Effects of Skin Cleansing Soaps.” Gaceta de Mexico, vol. 156, no. 5, 29 Dec. 2020, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33372931/, https://doi.org/10.24875/gmm.m20000430. Accesat la 13 martie 2023.
- Kunde, Roma. “What Is Biodegradable Soap?” WebMD, 2022, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-biodegradable-soap. Accesat la 13 martie 2023.
- “Is It Safe to Make Soap at Home?” Poison.org, 2020, www.poison.org/articles/is-it-safe-to-make-soap. Accesat la 13 martie 2023.
- Ahmad, Shamshad, et al. “A Review on Efficacy and Tolerability of Tea Tree Oil for Acne.” Journal of Drug Delivery and Therapeutics, vol. 9, no. 3, 2019, pp. 609–612, jddtonline.info/index.php/jddt/article/view/2838, https://doi.org/10.22270/jddt.v9i3.2838. Accesat la 13 martie 2023.
- Koulivand, Peir Hossein, et al. “Lavender and the Nervous System.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2013, 2013, pp. 1–10, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/, https://doi.org/10.1155/2013/681304. Accesat la 13 martie 2023.
- Abidi, Safia, et al. “Assessment of Rose Water and Evaluation of Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of a Rose Water…” ResearchGate, 2019, www.researchgate.net/publication/331906604_Assessment_of_Rose_Water_and_Evaluation_of_Antioxidant_and_Anti-inflammatory_Properties_of_a_Rose_Water_Based_Cream_Formulation. Accesat la 13 martie 2023.
- Gupta. “Chamomile: A Herbal Medicine of the Past with a Bright Future (Review).” Molecular Medicine Reports, vol. 3, no. 6, 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377. Accesat la 13 martie 2023.
Surse foto: Alina Neamțu, Alexandra Toader