Toamna și-a făcut prezența ca „la cartea veche”, adică chiar sâmbătă 29 iulie. La mine a ajuns pe la 11 seara, făcându-și simțită prezența printr-un val de rece adus de o boare de vânt. Atât de rece încât brusc m-am întrebat „unde-i oare hanoracul?”.
M-a uimit răcoarea ei regenerantă, după zilele caniculare din ultimele săptămâni, pe care le-am trăit aproape toți, la diverse grade de intensitate. M-a uimit și pentru că sâmbătă se celebra după calendarul popular „ziua împărțirii pomenilor pentru Pintilie Călătorul” sau „Călătoria Verii”.
Nu știu cum, pe parcursul viieții mele, am rămas cu ideea că august este o lună de vară. Am realizat că este de fapt prima lună de toamnă. Exact cum știau bunicii noștri.
Citește și: Pământul ne cheamă acasă. Îi auzi chemarea?
Lui august i se mai spunea „Augustru, Agust, Ogust, Măsălari, Gustar, Gustea, Secerar”, indicând parcă ce este de făcut. E o lună plină de cules roade.
Calendar popular august
1 august
Pe 1 august, luna începe în forță prin celebrarea Zilei Ursului. Acum încep să coboare vitele de la munte, și urșii deodată cu ele. Începe perioada lor de împerechere, dar și de prezență în preajma satelor, unde au la dispoziție acum și porumb, și miere. Nu se muncește din respect pentru măreția Ursului și pentru protecție.
6 august
De 6 august se celebra popular Pobrejania, când Natura începe să-și schimbe înfățișarea. Schimbarea la Față a Domnului, în calendarul creștin. Vă doresc un moment de prezență în aceasta zi, sincronizat cu șansa de a vedea clipa în care se schimbă culoarea frunzelor. Berzele și celelalte păsări călătoare, își pregătesc plecarea, iar șerpii și șopârlele (în fapt, toate târâtoarele) intră în pământ pentru hibernare. Iarba se usucă și strugurii încep a se coace, iar apele a se răci. Această zi este recomandat să te găsească „curat la trup și împăcat la suflet”, având șansa să te împaci cu cei din jur și cu tine însuți. „Sărbătoarea Obrejeniilor este considerată hotar dintre vară și toamnă”.
15 august
Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare). Popular, venerarea Maicii Domnului vine din “calitatea sa de ocrotitoare maternală, de Mamă universală; rugăciunile adresate ei invocă acea „miluire” și mijlocire, care înseamnă purtare de grijă, ocrotire, asistență și prezență în problemele vieții cotidiene”. Cerbii trec prin apă, semn că vara s-a terminat; începând din această zi, conform tradiției, nu mai este recomandat scăldatul în ape curgătoare.
Citește și: Ce este ecoturismul? Definiție, principii și recomandări din România
28 august
Pe 28 august se celebrează Cuviosul Moise Etiopianul, și începe coborârea oilor din munte și se face ultima nedee.
29 august
La final de lună, pe 29 august se marca Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Este o zi în care se evita aproape ritualic utilizarea obiectelor tăioase, a legumelor și fructelor cu formă rotundă sau de culoare roșie. În esență, orice ar putea fi asociat cu modul în care a murit Ioan Botezătorul, prin tăierea capului, ce a fost așezat mai apoi în batjocură, pe o tavă cu foi de varză.
Până am terminat de scris articolul, a venit și prima ploaie de Toamnă, iar eu mă duc să-mi iau hanoracul. Vă doresc un August magic de frumos.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse info: Romulus Antonescu – Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, și Marcel Oșinescu – Mitologie Românească
Fotografii: arhiva personală