Cu luna lui Cuptor intrăm în a doua jumătate a anului calendaristic. Așa cum îi spune și numele popular, iulie este cea mai caldă lună, caniculară chiar, soarele pârguind legumele și fructele. Începe cositul, pentru că plantele medicinale curând o să treacă majoritatea la stadiul de sămânță și vremea culesului lor se încheie. Seceratul grâului și al celorlalte cereale este aproape încheiat în zonele de câmpie.
E vacanța de vară și, dacă ați ales ca destinație România, poate este momentul perfect să călătoriți prin zona rurală unde în zilele de sărbătoare sunt organizate târguri și nedei.
Îți recomandăm să citești și interviul cu Anca Iosif despre Via Transilvanica
De exemplu, în a treia duminică a lunii iulie se organizează Târgul de fete de pe Muntele Găina. Este o sărbătoare care își are rădăcinile în vremuri imemorabile, nedeile fiind considerate în comunitățile de munte sărbători foarte importante. Aceste evenimente erau prilejul ca adolescentele să fie introduse în horă, căpătând astfel statutul de „fată mare bună de măritat”.
Obiceiul nedeilor cere ca, înainte cu o zi de „hora Sântiliei” (20 iulie), feciorul care bagă „drăguța” în joc trebuie să-i facă acesteia cadou o furcă de tors sau o „cocuță” de caș modelată în tipar de caș. Ion Pop Reteganul notează: „Nedeia e mai luată în seamă decât Crăciunul, Paștele și Rusaliile… Nedeia e mai mult decât Anul Nou. Nime din popor nu numără anii de la Anul Nou, ci de la nedeie”.
Dacă în lunile trecute ritualurile din zilele de sărbătoare se adresau protecției de dăunători, în luna iulie vorbim despre intemperii. Căldura excesivă aduce cu sine riscul de furtuni cu grindină și trăsnete, așa că acum oamenii se adresau Divinității să le protejeze recoltele de acestea.
Calendar popular iulie
1 iulie
Este sărbătorea Sfântului Foca, Ana-Foca sau sărbătoarea Soarelui și Focului. O zi specială, pe care strămoșii o dedicau rugăciunilor pentru sănătate și vindecare de boli.
2 iulie
Așezarea brâului Maicii Domnului în raclă. Există superstiția că, dacă în această zi va fi vânt sau ploaie, nucile se vor strica și nu vor rodi nici alunii.
Citește și: Pământul ne cheamă acasă. Îi auzi chemarea?
8 iulie
Sfântul Mare Mucenic Procopie. Este numită, în popor, Procopiile, fiind cunoscută ca zi a lupilor și a grindinii.
15 iulie
Sfinții Mucenici Chiriac și Iulita. Dacă va tuna cu un ceas înainte de amiază înseamnă că iarna va veni devreme; dacă va fi ploaie, este semn că și iarna va fi ploioasă.
Zilele de 16, 17 și 18 iulie sunt numite în popor Circovii de Vară, considerându-se a fi miezul verii.
17 iulie
Sfânta Mare Muceniță Marina (Ziua Mărinei), care era respectată cu sfințenie și în care nu se lucra absolut nimic, pentru a fi protejați de accidente. În această zi, se culege pelin, apoi se face un fel de apă de pelin, care este bună de dat pe față pentru a degresa pielea obrazului.
20 iulie
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Personal nu-mi amintesc vreo zi de Sântilie fără ploaie șuroaie, cu trăsnete și cu fulgere. Am crescut cu legenda carului său de foc și a biciului de lumină cu care pedepsește dracii sau pe cei care nu-și respectă sufletul, iar copilăria mea a fost marcată de povestea unui om din satul bunicilor care a fost la coasă în această zi, iar în drumul de întoarcere spre gospodărie a fost trăsnit la câțiva pași de casă.
La urma urmei, interdicțiile de a nu lucra în zilele de sărbătoare pot fi privite ca o recomandare. Rezonez cu vorbele unei femei bătrâne dintr-un sat izolat de munte care spune că oamenii au uitat ca în zilele de sărbătoare să dedice timp rugăciunii pentru binele tuturor, preferând să ignore partea nevăzută a lumii.
Revenind, Sfântul Ilie este considerat în popor printre cei mai puternici, Sântilie este ținut nu numai de ziua lui, ci și în sărbătorile care îl precedă (Ana-Foca, Pricopul, Panteliile, Ciurica, Circovii de vară, Mărina) sau îl urmează (Ilie-Pălie, Foca, Opârlia, Sfânta Ana, Pintilie Călătorul). Este considerat, în satele de oieri, ca fiind miez de vară, întrucât marchează mijlocul sezonului pastoral, care începe la Sângiorz și se încheie la Sâmedru.
21 iulie
Ilie-Pălie sau Pârliile, zi ținută tot pentru a fi protejați de trăsnete și foc.
22 iulie
Sfânta Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena sau Foca.
23 iulie
Sfântul Mucenic Foca. În toate aceste zile se celebrează Soarele și puterile sale benefice pentru om și roade, dar care dacă sunt la extreme capătă alte conotații.
27 iulie
Sfântul Tămăduitor Pantelimon sau Pinteleiu Călătoriul. Este considerat că este tămăduitor de boli și dă roade pomilor, dar și protectorul croitorilor și a apicultorilor. Se crede că „de la Pantelimon se călătorește vara”, iar toamna se arată în zare, că iese cerbul din apă și apa se răcește. Este serbat ca un doliu pentru flori și copaci. După această zi cocorii se pregătesc de migrare.
Toată cunoașterea populară poate părea pentru unii naivitate excesivă, iar pentru alții conexiune deplină cu Natura aka expresia Divinității pe Pământ. Deloc surprinzător, dacă suprapunem calendarele populare, vom observa că toate popoarele celebrează în același moment divinități/sfinți cu „capacități” similare. Pentru mine este greu de crezut că este doar o coincidență.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse info: Romulus Antonescu – Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești și Marcel Oșinescu – Mitologie Românească.
Fotografii: arhiva personală