Iată-ne ajunși în a șasea lună din calendar, „luna cireșelor”. Iunie este numit popular Cireșar sau Cireșel și este perioada în care fructele încep să se pârguiască. Celebrele cireșe sunt cele care iau startul în livezile și pe tarabele din piețe.
Înainte de a trece la sărbătorile care se celebrează în această perioadă, aș avea câteva considerente personale despre calendarul popular, a cărui rădăcini se pierd în vremuri (probabil) preistorice. Chiar dacă sărbătorile au căpătat în timp și o conotație creștină, în sine calendarul face referire la spiritele Naturii pe care omul încerca să le înțeleagă și să le îmbuneze pentru a avea o viață liniștită și abundentă. De aceea avem atâtea ritualuri și superstiții asociate cu fiecare dată din calendar și mai toate fac referire la sporul provenit din munca câmpului sau din creșterea animalelor.
Îți place articolul? Te-ar putea interesa și cele pe tema Foraging.
Iar luna iunie nu face excepție. Pentru că deja de bunul mers al lucrurilor depind roadele din toamnă. Orice calamitate naturală (secetă, grindină etc) ar afecta deja culturile și ar fi imposibil să fie refăcute lucrările agricole. De aceea, în această lună (dar și în iulie și august) întâlnim mai multe sărbători în care se fac ritualuri de protecție a recoltelor, pentru ca acestea să ajungă la stadiul final.
Perioada 1-6 iunie este marcată în satele de oieri de plecarea oilor la munte. Până acum acestea au fost duse la stânile situate în zona de deal, unde pășunile s-au format de prin martie. O dată cu topirea zăpezilor, apare vegetația din zona mai înaltă, așa că animalele sunt duse „mai sus”. În urmă cu nici un sfert de veac, se formau comunități de vară unele ajungând să fie și de 30–40 de mii de persoane. Familiile se împărțeau între locuința permanentă și cea provizorie, pentru a asigura funcționarea ambelor gospodării.
Calendar popular iunie
10 iunie
Sfânta Margareta – exista credința că dacă plouă în această zi, va ploua timp de 40 de zile, adică până la Sfântul Prooroc Ilie (20 iulie).
11 iunie
Sf Vartolomeu – se celebra pentru a fi protejați de furtunile cu grindină.
Îți recomandăm să citești și interviul cu Anca Iosif despre Via Transilvanica
12 iunie
Sf. Onufrie sau „mijlocul verii”, corespunde cu perioada de pârguire și coacere a grâului.
14 iunie
Sfântul Prooroc Elisei. Se ținea pentru ca grâul „să bage bob”.
16, 17, 18, 19 și 20 iunie
Circovii. E mai degrabă un festival de sărbători populare, ținute pentru protecția animalelor și a culturilor agricole. Nu putem însă să nu remarcăm că sunt zile premergătoare Solstițiului de vară de pe 21 iunie când se credea că „soarele joacă de bucurie în momentul răsăritului”.
24 iunie
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele/Drăgaica. Despre Sânziene se crede că „sunt fete frumoase, care umblă prin păduri, dând florilor calități vindecătoare; ele iau parfumul florilor și îl transformă în leacuri pentru suferinzi”. În Ajunul sărbătorii se aprind focuri pe dealuri și se rostogolesc roți de foc, care simbolizează rotirea soarelui, iar ziua de Sânziene este o sărbătoare a Soarelui, a solstițiului de vară.
Citește și: Pământul ne cheamă acasă. Îi auzi chemarea?
Tradițiile abundă de obiceiuri și ritualuri, de la rostogolitul în pielea goală prin iarba cu rouă pentru a fi feriți de boli, la aruncatul peste casă a coronițelor împletite din flori – pentru aflarea sorții. Este cea mai importantă zi din cele 27 prescrise de tradiție pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene cucul încetează să mai cânte, existând credința că acum se transformă în uliu. În cazul că se aude cucul și după Sânziene sau pe timp de noapte, înseamnă că va urma un an de foamete și războaie.
29 iunie
Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Acum această sărbătoare are conotații creștine, însă în credința populară avem un Sfânt Petre cu care Dumnezeu venea din când în când printre oameni, pe Pământ. El este stăpânul lupilor – aceștia neîndrăznind să facă vreo stricăciune oamenilor fără încuviințarea lui, are în păstrare și cheile de la porțile Raiului și mai are în pază și balaurii din cer care mărunțesc gheața, transformând-o în grindină. Și are o latură umană pentru că i se fură caii sau boii în timpul aratului, pierde cheile Raiului, are o iubită pescăriță, petrece și joacă alături de oamenii de rând la cârciumă.
În această perioadă deja au apărut primele legume și fructe, deci încep să se organizez și târgurile. Cel mai cunoscut este cel de pe Muntele Găina. Și apropo de roade, exista credința că nimeni nu trebuie să mănânce fruct nou, legumă sau zarzavat, până nu dă mai întâi de pomană, însoțind darul cu vorbele „Doamne-ajută!”. De aici și expresia, când într-un an nu se fac anumite fructe sau legume, că nu sunt „nici de Doamne-ajută”, adică nu s-au făcut nici de o gustare.
O vară frumoasă vă doresc, cu cireșe coapte și parfum flori de Sânziene!
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse info: Romulus Antonescu – Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, și Marcel Oșinescu – Mitologie Românească.
Fotografii: arhiva personală