12 ani, 450 de zile petrecute în teren, peste 45.000 de kilometri parcurși cu mașina și sute de kilometri străbătuți pe jos, sute de fotografii și ore de filmare. Toate acestea au dus la realizarea proiectului România Sălbatică, cel mai amplu proiect de fotografie și film din țară noastră dedicat naturii.
Rezultatele au fost și ele pe măsura efortului și pasiunii investite. Filmul documentar a avut premiera la TIFF în fața a 2.500 de spectatori și a câștigat Premiul Publicului. Recent, el a fost nominalizat la cinci categorii la premiile Gopo, unde a și câștigat Cel mai bun documentar, Cel mai bun sunet și Cea mai bună muzică originală. Pe de altă parte, albumul de fotografie a fost publicat în 4.000 de exemplare.
„Ne place să credem că menirea noastră este să punem în valoare natura țării prin fotografie și film. Nu m-aș vedea făcând niciodată altceva”, ne spune Dan Dinu, fotograful și inițiatorul proiectului. În 2012, videograful Cosmin Dumitrache s-a alăturat proiectului și împreună au fondat NTD Film. Din 2018, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au lucrat exclusiv la filmul documentar România Sălbatică, pentru a prezenta natura țării noastre așa cum nu s-a mai făcut până acum.
În interviul de astăzi pentru Micile Bucurii, Dan și Cosmin ne invită în spatele camerei, pentru a deveni, fiecare dintre noi, exploratori pentru o zi. Ne vor povesti și despre importanța educării in legătură cu schimbările climatice și modul în care putem proteja frumusețea naturii. La final, aflăm mai multe despre noul lor proiect.
Cum s-a conturat proiectul România Sălbatica și ce impact v-ați propus să realizați cu acesta?
Dan Dinu: A fost un proiect lung și nebun, dar s-a conturat foarte bine la final, deși acum 12 ani când l-am început habar nu aveam unde o să ajungă. Atunci eram axat pe fotografie și planul era să editez un album unic despre natura României, lucru pe care l-am și reușit.
După ce s-a alăturat Cosmin proiectului a apărut ideea filmului documentar, iar acum avem și o aplicație de mobil, iar România Sălbatică a devenit un ONG. Pas cu pas am lărgit echipa și am dus proiectul mult mai departe decât l-am gândit inițial. Chiar dacă l-a început habar nu aveam ce impact ar putea avea, acum îmi dau seama că am devenit o voce și am reușit să strângem aproape o comunitate de oameni iubitori de natură.
Pe mai departe nu putem spune că avem un alt plan în afara celui de a continua ce am început. Ne place să credem că menirea noastră este să punem în valoare natura țării prin fotografie și film. Așa că mergem înainte.
Ca fotograf si videograf, respectiv, de ce ați ales natura ca temă principală?
Dan Dinu: Nu știu dacă eu am ales natura sau ea m-a ales pe mine. Pasiunea pentru lumea vie este acolo de când mă știu și aproape toată viața am încercat să fiu implicat în activități în aer liber. Când eram copil străbăteam dealurile de lângă casă, iar mai apoi când am crescut m-am mutat la Brașov special pentru a fi mai aproape de munte.
De când am ales fotografia ca job, lucrez foarte îndeaproape cu cele mai importante ONG-uri din țară pentru a ilustra proiectele lor de conservare. Filmul documentar a deschis un nou capitol în dorința mea de a spune povești despre natură. Nu m-aș vedea făcând niciodată altceva.
Cosmin Dumitrache: Am avut încă din adolescență o chemare față de natură și am început încă de pe atunci să fac mai ales drumeții montane. Practic implicarea în proiectul România Sălbatică s-a datorat faptului că eram din ce în ce mai atras de natură. La vremea respectivă lucram în producție video de 5 ani și încercam să găsesc în România un proiect dedicat naturii, la care să contribui cu experiența mea și să pornesc într-o aventură pentru realizarea unui film documentar.
Documentarul a fost extrem de bine primit, de la câștigarea premiului public la TIFF in 2021, la câștigarea premiului pentru cel mai bun documentar la Gopo 2022. Ce înseamnă pentru voi aceste reușite?
Cosmin Dumitrache: Ne-am bucurat mult când am aflat că la TIFF proiecția este sold out și că s-au mai programat încă 3 proiecții suplimentare. Să vezi peste 2.500 de oameni care au stat până la finalul documentarului și să le vezi reacțiile la anumite secvențe cheie din film a fost confirmarea că am reușit să transmitem emoția naturii către spectatori. Erau oameni care efectiv au stat în picioare în afara perimetrului, care nu au mai prins bilete, oameni care au venit din toate colțurile țării să fie prezenți la premiera de la Cluj.
Ne-am bucurat că spectatorii au primit foarte bine filmul și acest lucru ne motivează să mergem mai departe. Mai mult, atât nominalizările cât și premiile Gopo obținute ne dau încredere și ne confirmă faptul că munca și profesionalismul nostru sunt apreciate de către specialiștii din industria cinematografică.
Care sunt provocările specifice unui film documentar? Ce a presupus procesul de documentare?
Dan Dinu: A fost un puzzle complicat. Când ne-am apucat nu aveam experiența unei producții de amploare și ne-am aruncat să filmăm foarte multe subiecte, tot ce ne pica în fața lentilei. Acest lucru a fost bun pentru că am avut multe povești, dar a fost și complicat pentru că ne-a îngreunat montajul final.
Documentarea pentru partea de peisaje o aveam din partea fotografică a proiectului când am mers în toate parcurile naționale și naturale existente atunci, însă, chiar și așa, tot a fost nevoie de multă implicare din partea mai multor specialiști și prieteni pentru a putea definitiva poveștile despre animale.
Provocările sunt de tot felul, uneori nu găsești subiectul, alteori ai prea multe secvențe și nu știi pe care să o alegi la montaj. Chiar dacă a fost un proces complicat pe alocuri, a fost unul foarte fain și am învățat foarte multe pe parcurs. Sper ca la viitorul film lucrurile să meargă unse… dar cel mai probabil nu o să fie așa, pentru că asta este partea frumoasă la lucrul în natură, te surprinde mereu.
Ați creat și o aplicație mobila, România Sălbatică. Când și cum o putem folosi?
Dan Dinu: Aplicația România Sălbatică își propune să țină oamenii mai aproape de natură. Pe lângă informațiile despre ariile protejate ale țării, care vor fi adăugate rând pe rând, poate cea mai interesantă parte este un calendar al naturii de unde utilizatorii pot afla când se întâmplă anumite evenimente.
Putem știi astfel din timp când înflorește bujorul de munte, de exemplu, pentru că tot ne apropiem de acest moment, sau putem afla când începe boncănitul cerbului sau rotitul cocoșul de munte, sau putea afla informații despre migrația de primăvară sau de toamnă. Lucruri faine de observat în natură. O să continuăm să mai dezvoltăm această aplicație și să aducem noi și noi funcționalități.
Ați adunat 10 ani de pre-producție. Noi știm că schimbările climatice au accelerat și au venit cu schimbări dramatice in ultimii ani, inclusiv in România. Ați observat efecte și in mediul natural local?
Dan Dinu: Lucrurile în natură se schimbă mai lent de obicei și este mai greu să le observi dacă nu faci un studiu în acest sens pentru a ști la ce să te uiți mai exact.
Da, vedem cu toții evoluția anotimpurilor care nu mai are o rigoare și uneori este complet decalată, însă, în afară de capriciile vremii, uneori destul de violent manifestate prin furtuni, viituri, sau zăpezi în lunile calde, alte aspecte sunt mai greu de văzut și înțeles. De aceea este important să ascultăm sfaturile specialiștilor și să urmărim studiile care se fac în acest sens.
Lucruri precum migrația anumitor specii către zone mai înalte și mai reci, sau deșertificarea zonelor sudice, sunt cu siguranță prezente, dar mai greu de observat de către neinițiați, aș zice eu.
Urbanizarea și dezvoltarea economică vin cu o exploatare excesivă a resurselor naturale, cel puțin în economia liniar[, modelul încă predominant astăzi. Cu ce provocări vine această exploatare pentru România sălbatică?
Cosmin Dumitrache: Există presiuni din ce în ce mai mari asupra habitatelor naturale, dar sper ca și factorii economici să conștientizeze importanța păstrării patrimoniului natural. Nu putem opri de tot exploatarea resurselor de aceea trebuie să existe un echilibru în acest sens, iar ceea ce este cu adevărat important pentru biodiversitate să fie protejat. Există deja multe ONG-uri de mediu care contribuie activ la conservarea patrimoniului natural și din ce în ce mai mult și publicul larg începe să își dea seama că fără natură nu putem supraviețui.
Ce putem face fiecare dintre noi pentru a proteja biodiversitatea si frumusețea naturală a României?
Dan Dinu: În primul rând să ne educăm mai mult în acest sens pentru a înțelege complexitatea fenomenelor care ne afectează direct. Apoi, să nu mai facem tot felul de greșeli, de la unele banale, cum ar fi lăsatul apei să curgă în continuu când ne spălăm pe dinți, până la unele majore, cum ar fi incendiile de vegetație complet necontrolate care pot afecta semnificativ biodiversitatea zonei. Putem vota mai responsabil, pentru a da putere unor oameni care cred în cauzele în care credem și noi, putem fi mai atenți la consum, putem recicla mai mult.
Sunt o grămadă de lucruri mărunte pe care le putem face oarecum pasiv. Dar, în același timp, putem să ne implicăm activ și să susținem noi cauzele în care credem. Poate acest lucru ar fi cel mai important. Mai multe voci vor fi auzite mai bine.
Și să nu uităm să rămânem optimiști, protecția naturii cred că nu se face altfel, pentru că de multe ori pare o luptă deșartă cu morile de vânt.
Care sunt următorii pași pentru voi? Bănuim că tot în natură vă găsim.
Cosmin Dumitrache: Ne dorim în continuare să realizăm filme documentare despre natura României și deja ne-am apucat să lucrăm la un film amplu despre Delta Dunării, pe care ne propunem să îl terminăm în 2-3 ani. Ne dorim să punem în valoare biodiversitatea Deltei și să o prezentăm într-un mod la fel de interesant și spectaculos, cum am făcut și cu România Sălbatică.