Pas cu pas, toamna își face tot mai simțită prezența. Septembrie, a noua lună din an, mai este denumită și Răpcine, Răpciuni, Vinimeri, Vinițel, indicând scăderea temperaturilor și coacerea strugurilor. E perioada culegerii roadelor, a mai toate legumelor, fructelor și a cerealelor sau ale darurilor din flora spontană.
Calendar popular septembrie
1 septembrie
În prima zi a lunii este (Cuviosul Simion) Stâlpnicul, o sărbătoare cu referire la „un adevărat erou mitic, având însă puține puncte comune cu personajul creștin; legendele afirmă că el își trage numele de la faptul că toată viața și-a petrecut-o stând într-un picior pe un stâlp înalt, ținând cu mâinile sale Pământul, pentru ca acesta să nu se prăbușească; unele legende precizează și faptul că stâlpul ar fi chiar axul care unește Cerul cu Pământul; fiind situată la pragul de trecere de la un anotimp la altul, tradiția fixează obiceiul de a prezice timpul din punct de vedere meteorologic; astfel, se crede că, așa cum va fi timpul la 1 septembrie, tot așa va fi tot restul anului; o dimineață ploioasă în această zi prevestește o primăvară umedă; soarele arzător anunță un an secetos; ziua noroasă este considerată ca semn al nemulțumirii Stâlpnicului pentru încălcarea de către oameni a interdicției de a lucra de sărbătoarea lui”.
Citește aici și alte articole scrise de Monica
6 septembrie
În 6 septembrie întâlnim în tradițiile românești Ciuda, o zi pe care oamenii o sărbătoreau ca să nu „cadă victime unor primejdii”. Exista credința că dacă cineva se ceartă sau se bate în această zi, va fi mânios tot anul.
8 septembrie
La data de 8 septembrie este celebrată Nașterea Maicii Domnului (Sântămăria Mică). „Această dată calendaristică marchează plecarea păsărilor călătoare spre țările calde și începerea sezonului târgurilor și iarmaroacelor, unde sunt valorificate produsele agricole obținute din dărnicia pământului.”
Se crede că după această dată începe să cadă bruma, iar toamna intră în drepturile sale depline. La această sărbătoare începe coborârea oilor din munte, iar între 11 – 18 septembrie este bine să se pună orice fel de sămânță în pământ, pentru că recolta va fi bună.
14 septembrie
14 septembrie (Ziua Înălțării Sfintei Cruci; Ziua Crucii). „Se duc la biserică flori și mănunchiuri de rămurele înfrunzite, care sfințite fiind sunt apoi bune de leac; prunele sfințite, uscate sau fierte, sunt folosite împotriva durerilor de cap, iar puse în apa pregătită pentru spălarea pe cap feresc de vorbe rele; în același timp, este și ziua când se închide pământul pentru șerpi și alte târâtoare ale pământului, din care cauză acestei zile i se mai spune și Ziua Șarpelui; în Muntenia, se dă de pomană primul must; este și ziua în care se ține Cricovul Viilor; dacă tună în această zi, toamna va fi lungă.” Se știa că dacă „tună după Ziua Crucii, va fi toamnă lungă; se începe culesul viilor și al nucilor. Este bine ca buruienile de leac să fie adunate în această zi.”
22 septembrie
La 22 septembrie sunt celebrați Sfinții Mucenici Foca, Isaac și Martin. Sărbătoare tradițională, ziua mucenicului Foca, cel rău de foc, care îi trăsnește sau îi arde pe cei ce lucrează de ziua lui.
24 septembrie
Ultima sărbătoare populară din lună este pe 24 septembrie: Sfânta Muceniță Tecla. În popor, această zi poartă numele de „Teclele și Teclele berbecilor; Teclele trebuie ținute cu mare strășnicie, crezându-se că sunt rele de foc și de lupi; la casa celui care va îndrăzni să lucreze lupii vor veni și vor mânca berbecii și oile.”
Nu pot să nu remarc cum toate sărbătorile din această lună sunt însoțite de ritualuri de protecție a roadelor și a animalelor crescute pe lângă casă.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse info: Romulus Antonescu – Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, și Marcel Oșinescu – Mitologie Românească.
Fotografii: arhiva personală