De la bunica mea am rămas din copilărie cu informația că gutuile, măceșele și perele de iarnă se culeg după prima brumă.
Însă nu sunt singurele fructe care se strâng așa. Temperaturile scăzute generează în fructe modificări de gust și textură, care permit păstrarea acestora peste iarnă în camere răcoroase. De asemenea, cad frunzele copacilor, iar fructele sunt mai ușor de găsit.
Ce se culege după primele brume?
Cum spuneam deja, gutuile. Acestea se așezau mai apoi pe dulap sau la fereastră, pe pervaz, urmând a se coace pe îndelete până de Craciun, când erau bune pentru consum.
Odată culese, perele și merele de iarnă se pun pe rafturi în pivniță. Inițial sunt tari și par necoapte, dar, pentru că își continuă procesul de coacere, spre Crăciun sunt un deliciu zemos.
Descoperă și calendarul popular al lunii noiembrie
Măceșele, porumbele și cătina se culeg tot după prima brumă. Se pot usca, face sirop, gem sau marmeladă.
Fructele de Moșmon, des întâlnit și mai apreciat în zona Moldovei, sunt la rândul lor numai bune de consum după ce a brumat.
Dovleacul plăcintar se recomandă a se culege după ce a trecut prima brumă, atunci fiind cu adevarat ajuns la maturitate.
Strugurii intră și ei în categoria fructelor pe care bruma le aduce savoare.
Nici unele soiuri de prune nu fac excepție și se culeg după brumă pentru a fi păstrare peste iarnă.
Ca recomandări generale, pentru consum ca atare, fructele se păstrau cel mai bine învelite individual în hârtie sau în straturi de fân.
Voi ce fructe știți că se culeg, după ce cade prima brumă?
Sursă foto: arhivă personală