Moon gardening este un concept probabil ciudat pentru mulți. Totuși, doresc să vă împărtășesc că, de când am început să practic grădinăritul după fazele lunii, am descoperit că există diferențe majore între o plantă care a fost semănată la timpul potrivit și una pe care am semănat-o fără să țin cont de calendarul lunar. Cu toții știm că luna influențează oceanele și mările. În fapt este în conexiune cu elementul Apă de pe Pământ, inclusiv cu seva plantelor sau copacilor. Descoperă în acest articol ce implică grădinăritul lunar, cum determini fazele lunii și cum poți pune în practică principiile moon gardening.
Ce înseamnă grădinăritul lunar?
Grădinăritul lunar, cunoscut și sub denumirea de moon gardening, este o tehnică de grădinărit care implică utilizarea fazelor lunii pentru a determina când să plantezi, să îngrijești și să recoltezi plantele. Această practică se bazează pe credința că fazele lunii pot afecta creșterea și dezvoltarea plantelor, la fel cum afectează mareele și alte fenomene naturale.
Urmărește-ne și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Grădinarii care folosesc această tehnică își planifică activitățile după un calendar lunar, ținând cont de poziția lunii pe cer și de influența acesteia asupra câmpului gravitațional al Pământului. Scopul grădinăritului lunar este de a maximiza sănătatea și productivitatea plantelor lucrând în armonie cu ritmurile naturale ale lunii și ale Pământului.
Cum determini fazele lunii
Luna face o rotație completă în jurul Pământului în aproximativ 29,5 zile. Atunci când se află pe axa Pământ-Soare, între planeta noastră și astrul ce ne încălzește, se află în faza de Lună Nouă și nu este vizibilă de pe Terra. Urmează o perioadă de două săptămâni în care luna este în creștere, până ajunge la faza de Lună Plină, ca mai apoi, tot două săptămâni, să scadă și să puncteze din nou poziția de Lună Nouă. Și tot așa, lunație după lunație.
Pentru simplitate, poți folosi un instrument online care îți arată fazele lunii, precum Moon Phases al NASA.
Dacă am împărți anul calendaristic la numărul rotațiilor Lunii în jurul Pământului, ar rezulta 13 cicluri într-un an și, precum bine știți, mult timp omenirea s-a ghidat și după un calendar lunar.
Cum folosești calendarul lunar pentru Moon Gardening
Într-o lunarie avem:
Luna în creștere
Este o perioadă în care seva plantelor este preponderent deasupra pământului și este propice semănatului, transplantatului, pentru a cultiva și îngriji plantele sau pomii și arbuști fructiferi. De asemenea, acum se culeg fructele pentru a se păstra mai bine o perioadă îndelungată, iar dacă cosim, iarba va crește mai abundent.
Această perioadă de două săptămâni se subdivizează astfel:
- În primele 7 zile de la Lună Nouă la primul pătrar, acordăm atenție plantelor medicinale care înfloresc anual și celor care le cultivăm pentru frunze (salate, spanac, țelină, diverse tipuri de varză), dar și plantele care au semințele vizibile (cerealele).
- De la primul pătrar la lună Plină la primul pătrar avem 7 zile în care se dezvoltă mai bine plantele care au semințele închistate (roșii, ardei, porumb, fasole, pepeni etc).
Luna în descreștere
După Luna Plină urmează două săptămâni în care seva coboară în pământ. Prin urmare, ne concentrăm pe plantele pe care le cultivăm pentru rădăcini sau bulbi. Este o perioadă în care, dacă cosim plantele, se vor regenera mai greu.
- Cele 7 zile care urmează Lunii Pline până la ultimul pătrar sunt propice pentru a semăna, îngriji sau culege rădăcinoasele, cartofii, ceapa, sfecla sau ridichile, precum și plantele bienale sau perene.
- De la ultimul pătrar la Lună Nouă, este o perioadă de respiro, în care cel mai benefic este să ne dedicăm eliminării plantelor nedorite și a dăunătorilor din grădină. De asemenea, acum se pot scoate lemnele de foc pentru iarnă. Având puțină sevă, ele se vor usca mai repede.
Acesta este cadrul general al agriculturi după fazele lunii, menționând din start că, pentru cei familiarizați cu astrologia, există încă un nivel de cunoaștere în funcție de poziția lunii în diverse case astrologice. Iar dacă vreți un ajutor în acest tip de grădinărit, există și aplicații pe telefon care oferă ghidaj.
Alte tradiții și obiceiuri legate de fazele lunii
Închei articolul adăugând câteva recomandări din bătrâni care făceau la rândul lor anumite acțiuni în funcție de poziția astrului magic, Luna:
- lemnele, în special cele care sunt folosite la construcția caselor, se taie toamna și numai când este lună nouă sau în descreștere
- părul se tunde pe lună în creștere dacă îl dorim lung și pe lună în descreștere dacă intenționăm să-l regenerăm și însănătoșim
- intrarea în noua casă se face totdeauna pe Lună Nouă
În tradiția românească avem Duminica tânără. Conform Dicționarului de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești, „poartă această denumire orice primă zi de duminică de după faza de lună nouă, zi în care se obișnuiește să fie chemat preotul, ca să facă o rugăciune, însoțită de sfințirea apei, pentru curățenia casei și a familiei; tot în această zi sunt străpunse urechile fetițelor mici, pentru a le pune cercei; oamenii se tund și își taie unghiile, crezând că numai astfel le vor crește mai repede, precum crește și lumina lunii; la fel și fetele își taie vârful cozilor, ca părul să le crească mai lung și mai des”.
Ți-a plăcut acest articol despre moon gardening? Micile Bucurii este un ONG pe deplin independent care depinde de implicarea membrilor.
Ne poți susține prin:
- donație unică direct în contul bancar: RO82 BACX 0000 0021 0191 9001 – cont in lei sau RO55 BACX 0000 0021 0191 9002 – cont in EUR
- redirecționarea impozitului pe venit dacă ești persoană fizică
- redirecționarea impozitului pe venit sau profit dacă ești persoană juridică
- Patreon
- Buy me a coffee
Surse foto: wirestock, freepik