„Făurit local” reunește afaceri locale create cu pasiune, creativitate și blândețe față de tot ce ne înconjoară. Presupune folosirea inteligentă a resurselor, atenția la impactul asupra mediului și angajarea meșteșugului și abilităților locale.
Un ghid nu înseamnă doar cineva care te conduce pe un drum nou și îți povestește despre ceea ce vezi, ci te va îndruma să explorezi flora, fauna și să te reconectezi astfel cu partea din tine care își amintește de natură. Un astfel de ghid în natură își propune să fie Anca Marincaș, care a pornit proiectul Acasă în Natură, cu misiunea de a-i face pe cei din jurul ei să vadă natura cu sufletul.
Astăzi, Anca ne povestește ce înseamnă terapia prin natură, ce presupune o astfel de sesiune de reconectare și cum a luat avânt proiectul ei. Ea crede cu tărie că reconectarea cu natura arată și se simte diferit de la om la om, iar orice mod prin care simțim să o experimentăm este cel potrivit. Și ne putem reconecta la natură oriunde ne-am afla, chiar și în miezul unui oraș aglomerat.
Cine ești tu și cum ai simțit să te certifici ca ghid de terapie prin natură?
Sunt un om sensibil și iubesc să explorez, să creez și să fiu în natură. Acum câțiva ani am ajuns într-un moment destul de critic și eram mai mereu extenuată, lipsită de vlagă, poftă de viață sau scop. Deși nu am fost cea mai bună prietenă a mea pe atunci și mă certam pentru ceea ce simțeam, îmi revenea constant în minte întrebarea: ce îți mai lipsește acum? După multe luni am înțeles că cea ce îmi lipsea de fapt era natura. Astfel, în 2021 am început să caut modalități prin care să mă reapropii de ea cum nu o mai făcusem decât în copilărie.
În căutările mele am dat de conceptul de forest therapy sau forest bathing și am decis să pășesc pe acest nou drum cu tot avântul. ANFT (Association of Nature and Forest Therapy Guides & Programs) a fost asociația la care am aplicat cu emoție și am fost extrem de fericită când am pornit la drum. Acest parcurs presupune o formare de 6 luni în care teoria și practica se întrepătrund armonios. În urma completării temelor, proiectelor individuale, sesiunilor practice și unui curs de prim-ajutor, mi-am luat certificarea de Forest Therapy Guide sau Ghid în terapia prin natură, așa cum am ales să traduc acest titlu fiind prima absolventă ANFT din România.
Care este misiunea ta cu Acasă în natură și ce te-a inspirat să pornești acest proiect?
Ideea de Acasă în Natură a apărut încă dinainte de începea cursului. Simțeam că nu sunt unde mi-e bine, adică acasă, locul în care te simți în siguranță, unde ai libertatea să fii tu însuți și să fii bine și am redescoperit acest loc în natură. Pe măsură ce am aprofundat relația pe care o aveam cu natura am ajuns să înțeleg și misiunea proiectului Acasă în Natură, aceea de a-i face pe cei din jurul meu să vadă natura cu sufletul. Cred cu tărie că avem grijă de ceea ce iubim și pentru asta ne ajută să trăim și simțim cu fiecare emoție pe care o avem în dotare.
Ce înseamnă mai exact Forest Bathing/Forest Therapy și care sunt beneficiile?
Conceptul de forest bathing sau Shinrin-yoku vine din Japonia și se traduce prin shinrin = pădure, iar yoku = baie, adică o îmbăiere a simțurilor în atmosfera pădurii. Acum 40 de ani era tehnologizării a prins un avânt puternic și tot mai mulți japonezi au început să aibă probleme grave de sănătate, de la boli autoimune și chiar diferite forme de cancer. Guvernul a demarat un program național cu o întrebare simplă în minte: ce se întâmplă când oamenii sunt expuși la mediul pădurii?
Astfel, au descoperit că uleiurile volatile pe care copacii le elimină pentru a se menține sănătoși și a se proteja de microorganisme nocive conțin fitocide. În momentul în care absorbim aceste uleiuri volatile, fitocidele ajută organismul uman să producă un anumit tip de celulă albă numită celulă NK (natural-killer) care distruge celulele canceroase din corp. Deși este una din multele metodele de prevenție ale problemelor mai grave ce pot apărea de-a lungul vieții, nu vorbim de un tratament în sine, acesta intrând în aria de expertiză a medicilor.
În mod normal o sesiune de reconectare cu natura durează în jur de 3 ore, iar acestea pot să aibă unul sau mai multe beneficii, printre care energie mai ridicată, o creștere a imunității, o digestie mai bună, somn mai liniștit, reducerea inflamațiilor din corp, scăderea presiunii arteriale, creșterea puterii de concertare și creativității, scăderea nivelurilor de stres sau anxietate, îmbunătățirea memoriei și a stării de spirit.
În plus, unii oameni experimentează o conectare mult mai profundă cu elementele vii din jur (copaci, insecte, păsări), se simt mai vii și pot trăi stări din toată paleta de sentimente (bucurie, contemplare, iertare, tristețe, curiozitate, empatie, plenitudine, durere sau iubire).
Cine se poarte forma ca ghid și unde?
Oricine iubește natura și își dorește să aprofundeze această relație personală poate să devină ghid. În căutările mele am găsit mai multe asociații sau organizații care oferă formare în această direcție, însă eu am rezonat mult cu abordarea celor de la ANFT și misiunea lor prin care își doresc să susțină sănătatea planetei prin crearea de relații profunde între oameni și natură.
Multe din asociații au început să ofere și cursuri online pentru a se adapta la contextul pandemie, iar alegerea ține strict de ce simte fiecare că i se potrivește mai bine și de investiția în timp și bani pe care doresc să o facă.
Cât de cunoscut și cum este primit acest concept în România? Cât de receptivi sunt cei cărora te adresezi?
Conceptul nu este foarte răspândit în România, dar văd deschidere în jurul meu față de ideea de a petrece mai mult timp în natură. Pentru că vorbim de o experiență care este diferită pentru fiecare om în parte și care este pe atât de profundă pe cât ne permitem noi să o simțim, poate fi greu de pus în cuvinte ce anume fac.
Faptul că am privilegiul de a fi printre puținii oameni care au o astfel de certificare îmi dă libertatea să experimentez, să construiesc o comunitate în jurul a ceea ce înseamnă Acasă în Natură, dar e și o provocare de a explica logic celor mai reticenți ceva ce se simte și poate părea facil.
Ce îți aduce ție (dar și altora) practica de reconectare la natura?
Practica de reconectare cu natura, pe lângă beneficiile pe care le-am enumerat mai sus, le mai aduce celorlalți un spațiu sigur în care orice emoție apare este binevenită, un loc lipsit de judecată în care sunt părtași la experiențele celorlalți la fel cum și ceilalți sunt părtași la experiențele lor și, sper eu, mai mult drag de natură.
În ceea ce mă privește pe mine, chiar dacă sunt ghid, și eu iau parte la fiecare invitație pe care o lansez și am frumoasa șansă de a-mi îmbogăți lumea interioară prin intermediul timpului petrecut în natură, dar mai ales a timpului petrecut împreună cu alte suflete.
Cum se pot reconecta la natură cei care locuiesc în oraș?
Am fost făcuți să credem că natura e în altă parte decât acolo unde suntem noi. Că ea este la țară, la mare, în vârf de munte sau în mijlocul pădurii. Și, totuși, natura este pretutindeni: în apa pe care o bem, într-o plantă în ghiveci, în fața blocului, în parcul din cartier, în noi. Natura nu se află în afara orașului, mai degrabă orașul este în mijlocul naturii. E doar o schimbare de percepție și aceasta vine cu fiecare ciripit de pasăre pe care îl auzim în tandem cu traficul sau atingerea scoarței unui copac deși călcăm pe trotuar.
Eu locuiesc în Timișoara și atunci când nu am timp să petrec ore în natură deoarece sunt strâns legată de un birou, îmi iau 10 minute dimineața sau seara, ies în spatele blocului și stau desculță pe iarbă, urmăresc zarva păsărilor, pipăi textura copacilor sau mă uit la nori. Orice făceam natural când eram copii este exact ceea ce ne poate ajuta să ne reconectăm la natură, fie că stăm în București, Timișoara sau Fundata.
Ce sfaturi ai pentru cei care vor să se reconecteze la natură și nu știu de unde să înceapă?
Îi invit să își dedice câteva minute și să se așeze lângă un copac, o plantă într-un ghiveci sau să ridice privirea spre nori și să își aducă aminte de momentele în care s-au simțit conectați cu natura. Poate să fie o excursie la munte, la mare, o plimbare în parc, un weekend petrecut la țară sau un moment din copilărie. Apoi îi invit să își asculte corpul, intuiția sau imboldul interior. Poate vor simți să iasă la o plimbare scurtă, să facă o vizită în parc sau să admire un apus de soare.
Reconectarea cu natura arată și se simte diferit de la om la om, iar orice mod prin care simțim să o experimentăm este cel potrivit. Iar în cazul în care există oameni care vor să se bucure de o sesiune de reconectare cu natura, îi invit cu tot dragul pe cei care locuiesc în Timișoara și împrejurimi la o întâlnire Acasă în natură.