Ai tot auzit despre COP26, dar nu îți e clar despre ce e vorba? Ți-am pregătit în acest articol informațiile esențiale despre conferința care încearcă să creeze un răspuns la urgența climatică globală.
Ce este COP26?
Evenimentul reprezintă a 26-a conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Este cea mai mare reuniune globală de acest tip de la semnarea Acordului de climă de la Paris încoace.
Conform Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) din 1992, fiecare țară de pe Pământ este obligată prin tratate să „evite schimbările climatice periculoase” și să găsească modalități de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global într-un mod echitabil. În cadrul summit-ului, guverne din întreaga lume negociază și agreează planuri pentru rezolvarea crizei.
Citește și: Plastic free, de la nevoie la tendință
Când și unde se desfășoară?
COP26 are loc în Glasgow, Scoția, în perioada 31 octombrie-12 noiembrie 2021.
Cine participă la COP26?
Peste 120 de lideri mondiali vor fi prezenți la conferință în primele zile. Ulterior, vor lăsa negocierile în seama reprezentanților lor. Vor mai fi prezenți și oameni de știință, ONG-uri și personalități precum Sir David Attenborough sau Greta Thunberg. În total, aproximativ 25.000 oameni vor participa la eveniment.
De ce avem nevoie de COP26?
În 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris, țările participante s-au angajat să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 2°C (sau, în mod ideal, la 1,5°C). Acest lucru poate fi realizat prin:
- dezvoltarea planurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră;
- implementarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice;
- dezvoltarea planurilor de adaptare la pierderi cauzate de dezastre climatice;
- asigurarea sprijinului financiar și tehnologic către statele sărace și vulnerabile
Obiectivele sunt obligatorii din punct de vedere juridic.
În același timp, au fost stabilite și unele obiective naționale neobligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Din păcate, acestea nu pot menține planeta în limitele mai sus menționate.
Pentru că țintele naționale nu sunt adecvate, s-a propus revenirea la fiecare 5 ani cu noi angajamente. Conferința ar fi trebui să aibă loc în 2020, însă a fost amânată din cauza pandemiei COVID-19.
Controverse
Statele participante își vor prezenta planurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acestea trebuie să fie eficiente în limitarea temperaturii globale la 1,5°C. Din păcate, nu există garanția că guvernele le vor pune în aplicare. Neîncrederea vine din promisiunile anterioare, care nu au fost îndeplinite. Având în vedere că aceste summit-uri au loc de peste 2 decenii, impactul este minim.
Un raport al Națiunilor Unite publicat în octombrie a constatat că principalele economii ale lumii încă nu depun eforturi pentru a aborda problema în mod adecvat. Desigur, cele mai multe dintre acestea sunt chiar cele care au contribuit la încălzirea Pământului în ultimul secol prin poluarea masivă.
Deși producția acestor gaze a scăzut anul trecut din cauza blocajelor cauzate de începutul pandemiei, situația a fost doar temporară. Odată ce economiile și-au revenit, emisiile au crescut din nou.
Mai mult, summit-urile anterioare au fost sponsorizate chiar de către companii de combustibili fosili. Pentru a reduce această influență, organizatorii COP26 au anunțat că acceptă sponsorizări doar de la companii care aduc contribuții reale la lupta împotriva schimbărilor climatice. În același timp, printre partenerii principali de anul acesta se numără și Unilever, unul dintre cei mai mari poluatori din lume.
Colapsul climatic poate fi evitat, însă nu prin promisiuni, ci prin acțiuni bine direcționate. Rămâne de văzut cum se va îmbunătăți soarta planetei în urma COP26.
Sursă foto: Pexels