Tehnologia ne permite să fim mereu conectați și informați, însă deseori ajungem să ne simțim copleșiți din cauza sa. Avem prea multe email-uri necitite, primim prea multe notificări, găsim prea mult conținut interesant pe care nici nu apucăm să îl citim sau vizionăm. Dacă și tu treci prin asta, ai putea rezolva problema prin digital decluttering.
Ce înseamnă digital decluttering?
Decluttering se referă la eliminarea lucrurilor de care nu ai nevoie, pentru a face spațiul respectiv mai plăcut și mai util. În general folosim acest termen atunci când ne reorganizăm garderoba sau facem curat prin casă înainte să primim musafiri. Însă putem aplica aceleași principii și în mediul digital.
Se estimează că ne folosim smartphone-urile mai mult de 3 ore în fiecare zi. Adaugă și cele 6-10 ore pe care le petreci în fața laptopului lucrând, apoi gândește-te și cât timp petreci online în timpul liber. Pe câte dintre aceste ore le simți cu adevărat productive, educative sau distractive? Ai început să te îngrijorezi? E ok, și eu am trecut prin asta.
Cum ne ajută ordinea și simplificarea digitală?
Gândește-te la telefonul, laptopul, email-ul sau browserul tău ca la niște camere din casă. Cu cât sunt mai aglomerate și dezorganizate, cu atât îți este mai afectată starea de spirit. Odată ce te apuci de digital decluttering, vei observa rapid beneficiile.
Crește productivitatea. Pentru că găsești imediat tot ce ai nevoie, nu trebuie să îți întrerupi mereu workflow-ul.
Îmbunătățește concentrarea. Odată ce scapi de lucrurile care îți distrag atenția, te poți concentra pe cele care îți sunt utile.
Scade nivelul anxietății. Dezordinea ne stresează, iar dacă o întâlnim în propriul laptop ne poate împiedica să lucrăm eficient.
Crește viteza device-urilor. Oricât de performante sunt laptopul și telefonul tău, inevitabil vor începe să se miște mai greu dacă stochezi pe ele prea multe date.
Citește și: Ce este minimalismul și cum te poate ajuta să duci o viață împlinită
6 pași către un mediu digital simplificat

Simți că ți s-ar potrivi un digital decluttering, dar pare o misiune imposibilă? Îți garantez că nu e cazul! Iată ce poți face pentru a simplifica.
Șterge aplicațiile pe care nu le folosești
Ia pe rând aplicațiile și programele din dispozitivul tău și gândește-te cât de des le folosești și în ce scop. Simți că te ajută sau, dimpotrivă, pierzi timpul din cauza lor?
Fă-ți curățenie prin documente
Accesează fiecare folder și aruncă un ochi în el – cel mai probabil vei fi surprins de câte documente inutile găsești. Pe restul organizează-te corespunzător, în foldere și sub-foldere potrivite.
Organizează fotografiile și clipurile video
Începe prin a șterge ce nu mai vrei să păstrezi, iar pe restul mută-te în cloud. Cele mai populare opțiuni sunt Google Drive, OneDrive și DropBox. Și de data aceasta e bine să le organizezi în foldere.
Ocupă-te de e-mail
În primul rând, analizează-ți inbox-ul și identifică expeditorii de care vrei să scapi. Notează-i separat. Apoi, deschide câte un mail de la fiecare și dă click fără regrete pe butonul de dezabonare. La final, tastează în bara de căutare numele, selectează toate mail-urile și șterge-le. Nu uita să golești folderul Trash când termini.
Bineînțeles, îți poți curăța inbox-ul și treptat. De fiecare dată când primești un mail nedorit, dezabonează-te imediat și șterge toate mesajele de la acea adresă.
Organizează-ți paginile salvate
N-o să te întreb câte bookmarks ai, știu deja că avem toți prea multe. Și știu și că nu avem nevoie de toate. Așa că șterge-le pe cele pe care nu le accesezi, iar pe restul organizează-le astfel încât să eliberezi bara din browser.
Social media
Poate fi mai dificil să îți faci curat prin conturile de social media, dar nu e imposibil. Fă-o treptat, pe măsură ce observi în feed conținut care nu te (mai) interesează. Ia în considerare și persoanele cu care ești conectat, dar și paginile și grupurile pe care le urmărești.
Ai mai multe opțiuni aici:
- pentru grupuri (Facebook, LinkedIn): ieși direct din ele / unfollow, oprești notificările și verifici postările doar când simți nevoia;
- pentru pagini (Facebook, LinkedIn): unfollow sau unlike;
- pentru persoane (Facebook, Instagram, LinkedIn): mute, unfollow, pause friendship sau unfriend/remove connection
Încă te simți copleșit?

E adevărat, trebuie să depui niște efort pentru decluttering și poate dura câteva ore, zile sau săptămâni. Totul depinde de câtă dezordine ai, pe câte dispozitive și cât timp vrei să aloci acestei activități.
Sfatul meu e să ai răbdare și să îți planifici din timp simplificarea. Pune-ți o alarmă sau un reminder în calendar și ocupă-te doar de asta timp de 10 minute, 25 minute, o oră sau mai multe. Tu alegi intervalul dorit, nu există reguli. Dacă nu te simți suficient de motivat, îți recomand să urmărești clipul lui Matt D’Avella în care vorbește despre Regula de 5 minute.
Apoi, stabilește niște obiective clare. De exemplu, poate vrei să petreci o oră sortând fotografiile din toate device-urile. Sau poate preferi să îți planifici 10 de minute pentru a face curățenie doar în telefon. Când ai un plan concret vei simplifica mai ușor.
Procesul de digital decluttering sau simplificare digitală poate fi unul de durată, însă beneficiile nu vor întârzia să apară. Gândește-te la motivele pentru care vrei să începi acest proces, listează efectele pozitive la care te aștepți și ai răbdare cu tine.
Surse foto: Pexels, Unsplash