Ecoturismul sau turismul ecologic a devenit tot mai popular în ultimii ani, inclusiv în România. Însă ce înseamnă de fapt, care sunt principiile sale și care sunt destinațiile potrivite? Discutăm despre toate acestea în rândurile următoare.
Ce este ecoturismul?
Ecoturismul reprezintă călătoriile responsabile, de obicei în zone naturale, care susțin și îmbunătățesc bunăstarea comunităților locale. Spre deosebire de alte vacanțe, de data aceasta ne orientăm către destinații unde flora, fauna și moștenirea culturală sunt atracțiile principale. Firește, nu vom ajunge acolo cu avionul sau cu automobile pe benzină sau motorină, ci cu trenul, mașini electrice sau vom apela la ridesharing.
Principiile ecoturismului
Societatea Internațională de Ecoturism a stabilit 7 principii ce trebuie adoptate de cei care organizează, comercializează sau participă la ecoturism.
- Impactul fizic, social, comportamental și psihologic trebuie minimizate.
- Conștientizarea și respectul asupra mediului și culturii trebuie dezvoltate.
- Se oferă experiențe pozitive atât pentru vizitatori, cât și pentru gazde.
- Se oferă beneficii financiare directe pentru conservare.
- Beneficiile financiare se generează atât pentru localnici, cât și pentru industria privată. Se oferă vizitatorilor experiențe interpretative memorabile care ajută la creșterea sensibilității față de climatele politice, de mediu și sociale ale țărilor gazdă.
- Se proiectează, construiesc și operează instalații cu impact redus.
- Se recunosc drepturile și credințele spirituale ale indigenilor și se lucrează în parteneriat cu aceștia pentru a crea împuternicire.
Totodată, se urmăresc conservarea și protejarea naturii, dezvoltarea conștientizării mediului și sprijinirea drepturilor omului.
Citește și: 9 practici și exerciții pentru conectarea cu Natura
Din păcate, unii organizatori se folosesc de tehnici de greenwashing pentru a păcălii turiștii. Amintim aici situația apărută în 2021, când angajatul unei firme care organiza excursii în Delta Dunării a fost fotografiat intrând cu ambarcațiunea într-o colonie de pelicani. Tot atunci, mai mulți turiști au declarat că situația nu e unică. Au mai fost menționate bărci care lovesc mistreți, braconaj și nuferi rupți contra cost. La vremea aceea, Asociația Delta Dunării a lansat un apel prin care a numit aceste excursii „toxice” și a rugat agențiile de turism să nu mai vândă asemenea excursii.
Cum identifici ecoturismul fals
Deseori poate fi dificil să ne dăm seama dacă o excursie poate fi într-adevăr clasificată drept ecoturism. Pentru a evita capcana greenwashing-ului, ține cont de următoarele.
Activități precum înotul cu delfini într-o piscină sau mângâierea puilor de animale sălbatice în captivitate afectează viața acelor animale și NU reprezintă ecoturism. De regulă, turiștii sunt păcăliți pentru că organizatorii le spun că banii vor fi folosiți pentru conservarea acelor animale.
E necesar ca orice agenție sau organizator de excursii eco să pună la dispoziție informații despre profitul anual. Mai exact, trebuie să ofere transparență referitor la ce procent din profit e investit în conservarrea mediului. Dacă acest lucru nu se întâmplă, e foarte posibil să nu respecte principiile amintite mai sus.
De asemenea, turiștii ar trebui să fie educați cu privire la politica „Nu lăsa urme” (Leave No Trace Policy). Aceasta include, dar nu se limitează la:
- nu se deranjează structuri naturale și artefacte
- nu se rup plante
- nu se iau acasă suveniruri din natură
- nu se aruncă gunoaie în natură
- la camping se folosește săpun biodegradabil
- nu se hrănesc sau urmăresc animalele sălbatice
Dacă organizația nu oferă astfel de informații, e un semn că ceva nu e în regulă.
Nu în ultimul rând, e recomandat să pui întrebări referitor la beneficiile pentru localnici. În ce proiecte comunitare e implicată agenția? Mâncarea oferită e cumpărată de la localnici? Sunt aceștia angajați sau implicați în vreun fel?
Ce destinații de ecoturism există în România?
Asociația Ecoturismului din România reunește asociații de turism, organizații neguvernamentale pentru dezvoltare locală și conservarea naturii, pensiuni și agenții de turism. Pe site-ul lor găsești destinații de vacanță eco verificate și certificate. Ele bifează următoarele principii:
- management durabil
- concentrarea pe zonele naturale
- interpretarea patrimoniului
- protejarea mediului natural
- conservarea naturii
- dezvoltarea comunităților locale
- satisfacția turiștilor
- marketing corect
Destinațiile includ Eco Maramureș, Delta Dunării, Zărnești – Piatra Craiului, Țara Dornelor și Mărginimea Sibiului. Tot pe acest site găsești recomandări de drumeții și trasee, precum și activități și evenimente.
Sursă foto: pexels