Pe măsură ce conștientizăm tot mai mult importanța sănătății, produsele de îngrijire naturale devin din ce în ce mai căutate. Din păcate, termenul „natural” nu este reglementat, iar multe branduri se folosesc de lipsa unei definiții legale pentru a face greenwashing. Pe de altă parte, unele persoane consideră că aceste cosmetice sunt prea costisitoare și le evită.
Descoperă cum ne afectează produsele sintetice, ce sunt și cum sunt realizate cele naturale, precum și motivele pentru care prețul lor poate fi mai ridicat. Pentru a afla mai multe informații, am colaborat la acest articol cu Irina Tomici, creatoarea De la Irina.
Diferența dintre cosmeticele sintetice și cele naturale
Cosmeticele naturale sunt cele care nu conțin substanțe chimice sintetice ce pot cauza probleme de sănătate. Desigur, unele dintre ele pot cauza iritații sau reacții alergice. „Natural” nu înseamnă neapărat „hipoalergenic”, iar ingredientele pe bază de plante pot cauza într-adevăr iritații. Acest lucru se poate întâmpla și când primim un buchet de flori sau consumăm anumite alimente. Din fericire, în general oamenii știu la ce sunt alergici sau sensibili și pot evita produsele ce conțin acele ingrediente.
Știai că dieta plant based este cel mai bun mod de a proteja planeta? Află mai multe din acest articol.
La fel ca la aplicarea oricărui produs cosmetic, fie el sintetic sau natural, se recomandă o testare locală: se aplică produsul în pliul cotului și se așteaptă timp de 24 de ore. Dacă nu produce nici o reacție, poate fi folosit cu încredere, urmând recomandările de aplicare din partea producătorului. Acest test este indicat pentru că putem fi sensibili sau alergici la diverse substanțe mai puțin comune și să nu știm despre asta.”
Și atunci cu ce sunt diferite cosmeticele sintetice? Ei bine, diferența este că acestea conțin ingrediente care se acumulează în organism și sunt toxice. Ele pot cauza, printre altele, cancer de sân și scăderea nivelului de testosteron. Nu sună deloc distractiv, nu-i așa?
Mai mult, „omul de rând” nu înțelege eticheta acestora. În cazul produselor naturale, lista de ingrediente conține termeni precum „extract de ulei esențial de rozmarin”, „nucă”, „pulbere din muguri de pin” sau „ulei de cocos”. Simplu de înțeles, nu-i așa? Dacă te știi alergic sau sensibil la o anumită plantă sau un anumit compus, le identifici ușor înainte de a achiziționa produsul. Însă dacă te-ai uitat vreodată pe ingredientele cosmeticelor sintetice, cel mai probabil nici tu nu ai priceput mare lucru din termenii înșiruiți. Astfel, nu știi exact ce conține crema sau gelul de duș, nici dacă te va afecta sau nu – mâine sau peste 5 ani de utilizare constantă.
Firește, multe ingrediente sintetice pot fi sigure, dar pur și simplu sunt prea noi și nu au fost testate pe termen lung. În plus, denumirile chimice diferite pentru aceeași substanță nu pot decât să adauge la confuzia generală.
Cum sunt realizate cosmeticele naturale?
Procesul este ușor diferit de la producător la producător și, chiar în cazul cosmeticelor naturale, unele sunt făcute artizanal și altele mai mecanizat. Pot să povestesc despre procesul artizanal, singurul cu care am experiență.
Documentare
Orice produs nou trebuie să ia în considerare nevoile pielii/părului de un anumit tip — sau nevoile generale de îngrijire. Pentru asta este nevoie de înțelegere despre cum funcționează organismul, ce îl afectează, cum poate fi contrabalansat efectul nociv al stilului de viață, să zicem, sau al factorilor de mediu, care sunt cele mai potrivite plante (extracte din plante, uleiuri, unturi) pentru funcția produsului pe care-l creăm.
Ai citit articolul nostru despre economia circulară?
Alegerea texturii și a compușilor ce urmează a fi folosiți
Acestea sunt alese în funcție de tipul de produs pe care îl dorim și funcția ce urmează să o îndeplinească.
În primele două etape ne documentăm despre fiecare compus în parte, luând în considerare dacă există sau nu contraindicații în folosirea lui. Este un proces extrem de important și nu trebuie neglijat. Se înaintează doar cu certitudinea că toți compușii sunt siguri.
Aș mai menționa aici că — cel puțin în cazul produselor de îngrijire De la Irina — textura și modul de aplicare pot fi total diferite de produsele convenționale, ca urmare a eliminării substanțelor cu rol emulsionant, conservant, gelifiant.
Multe din aceste substanțe sunt acceptate în cosmeticele naturale, dar sunt derivați naturali care, pentru a fi creați, au trecut prin laborator (și care nu există în natură sub acea formă; pentru mine, asta este limita dintre sintetic și natural).
Așadar, un produs cu textură vâscoasă care conține apă (fie că este cremă, ser, loțiune pentru corp, gel de duș, șampon etc.) va avea nevoie de un emulsionant pentru a lega compușii grași de cei apoși, de un conservant pentru a elimina bacteriile ce pot contamina produsele pe bază de apă și alte substanțe care oferă o bază pentru unii compuși activi sau oferă o textură anume. Asta este valabil atât pentru produsele convenționale, cât și pentru cele naturale.
Este important să știm dacă acceptăm sau nu emulsionații si conservanții de un tip sau altul, prin a ne documenta în prealabil.
Personal am ales de la început să evit orice aditiv sintetic, ceea ce mi-a oferit șansa să regândesc multe produse de îngrijire: în loc de un gel de curățare — o pudră de curățare. În loc de creme hidratante — uleiuri și unturi ce se aplică pe pielea umedă, atenție la consumul de lichide, vitamina C și alte substanțe solubile în apă care ar fi benefice pielii aplicate extern.
Crearea formulei
Există deja multe rețete pentru a crea produse de îngrijire naturale, oferite gratuit pe site-urile furnizorilor de ingrediente, pe YouTube și pe bloguri. Consider că a crea o rețetă implică în primul rând cunoașterea substanțelor și rolului lor și, ca atunci când gătești o prăjitură, să aplici proporțiile potrivite.
Ca autodidact, am adaptat rețete și linii de ghidaj deja existente și le-am adaptat ingredientelor pe care le-am vrut integrate. Există școli de cosmetice naturale care oferă lecții despre cum se formulează produsele. Mi se pare însă că se încearcă replicarea produselor cosmetice convenționale, cu prea puțină atenție la impactul produselor și producției asupra mediului. Acestea sunt aspecte care depășesc nevoile personale, dar merită luate în considerare, ținând cont de criza de mediu în care ne aflăm.
Procurarea ingredientelor
În funcție de tipul lor, acestea pot fi cumpărate sau preparate. Noi cumpărăm unturile, uleiurile, apele florale și uleiurile esențiale, argilele, pulberile de grâne. Alegem pe cât se poate produse certificate organic, ori de câte ori asta nu ar ridica considerabil prețul produsului. Din fericire, există tot mai multe opțiuni și este o bucurie să vedem investițiile care se fac la nivel global în aceste direcții. De asemenea, dacă putem alege surse locale și constante pentru ingrediente, le vom alege în detrimentul celor mai îndepărtate.
Lucrul cu plantele
Aceasta este etapa cea mai interesantă. Multe din plantele care ajung, ca extract, pulbere, frunze sau petale în produsele De la Irina vin din grădina mea de la țară, o grădină începută în 2011, bazată pe principii de permacultură. Înainte să preluăm casa și terenul, pământul nu a fost folosit pentru agricultură timp de mai mult de 10 ani. De-a lungul timpului am îmbunătățit textura solului, încurajând biodiversitatea și plantele native precum urzica, pătlagina, tătăneasa, coada șoricelului. Aici cultiv gălbenele, salvie, rozmarin.
În anii în care nu aveam destule, am depus eforturi pentru a găsi plante curate din surse de încredere (Grădina Urzica și BioFarmland de pildă, astfel ne consolidăm legăturile cu producătorii locali). Unele plante precum mușețelul sunt țintă a căutărilor intense pe câmpii îndepărtate de sursele de poluare, timp de o lună pe an, cât este sezonul de înflorire.
De-a lungul timpului am avut unele surprize neplăcute: o tufă de hamei din care culegeam constant sau un „lan” de mușețel dintr-o pășune sălbatică au căzut victime agriculturii convenționale (teren arat, vegetație nativă îndepărtată). Mediul natural, sălbatic, este o „resursă” ce merită prețuită și protejată.
Plantele sunt culese responsabil, uscate la umbră și apoi păstrate corespunzător până le vine rândul să fie folosite pentru extracte în ulei, ca ceaiuri pentru săpun, în glicerină vegetală sau ca pulberi fine. Toate aceste procese sunt sezoniere și le facem la scară mică, pentru a ne asigura că toți pașii sunt făcuți corect, atât pentru calitatea produsului final, cât și pentru bunăstarea mediului din care provin plantele.
Prepararea produsului în sine
Etapa necesită atenție, îndemânare, experiență, un spațiu igienic, luminat corespunzător și ustensile: mixer, blender, încă un mixer pentru pulberi, râșniță de cafea, spatule, forme de silicon, boluri mari, boluri mici, site, ciururi, oale, cratițe, pahare berzelius, pipete, mănuși, măști de protecție, lavete, șervete etc. Mai necesită timp și dispoziție: dacă nu sunt făcute cu calm, pierderile pot fi considerabile atunci când la turnare se răstoarnă un recipient sau mai multe.
Curățarea spațiului de lucru și a ustensilelor
Este un pas important care poate contribui la reducerea deșeurilor rezultate în producție. Reușim asta prin tehnici de curățare manuală, detergenți prietenoși cu mediul și, în cazul nostru, folosirea lavetelor din bumbac, lavabile, în paralel cu șervetele de hârtie (pe care nu le putem evita din motive de igienă). Refolosim și reciclăm cât se poate din toate categoriile de deșeuri pretabile la asta.
Modul de ambalare
Este ales, de obicei, odată cu formula. Procurăm recipientele și, în cadrul atelierului nostru, concepem eticheta de la A la Z, notând funcția produsului, lista completă a ingredientelor, modul de păstrare, modul de folosire.
Rețetarul și inventarul
Rareori menționate în procesul de producție, sunt aspecte pe care orice manufactură le ia în serios, fiind necesare atenție, timp și, în cazul nostru, o aplicație digitală care să faciliteze procesul.
Testarea
Pentru noi este simplă, pentru că documentarea despre siguranța compușilor a fost deja făcută la pașii 1 și 2, iar combinarea lor fizică nu le aduce modificări (spre deosebire de formulele ce conțin aditivi sintetici ce pot reacționa diferit și modifica structura moleculară a compușilor inițiali). Astfel, folosim produsul in-house și îl testăm doar pe oameni, urmând să modificăm textura dacă este nevoie.
Din cauză că uleiurile esențiale sunt substanțe cu potențial de iritații și sensibilități în urma folosirii constante pe termen lung, le-am eliminat în cea mai mare parte din produsele pentru ten — ceea ce recomand oricărui producător de cosmetice naturale — și folosesc doar o treime din cantitatea recomandată pentru restul produselor.
Acesta este modul nostru de a ne asigura de siguranța produselor și încurajăm consumatorii să citească mereu lista de ingrediente, să se documenteze în legătură cu ele (și impactul pe care îl pot avea pentru organismul uman, în general și al lor, în particular). Un mare semnal de alarmă — consider eu, — este când un producător sau reseller nu afișează decât ingredientele active, nu și lista completă a ingredientelor.
Păstrarea produselor
Cosmeticele naturale se păstrează în frigider și spații răcoroase, ferite de lumină directă. Astfel, ne asigurăm că ajung cât mai proaspete și cu calitățile intacte la client.
De ce sunt cosmeticele naturale mai scumpe?
Prețul final al produsului depinde de o mulțime de factori. În primul rând, ingredientele în sine tind să coste mai mult decât alternativele sintetice. Dacă producătorul încearcă să obțină o certificare bio, suma crește din nou. Taxele pentru depunerea actelor, verificarea solului și verificarea plantelor la laborator pot ajunge la câteva sute de euro pentru fiecare plantă.
În același timp, cosmeticele naturale sunt în general realizate de companii mici, uneori cu 1-3 angajați. Brandurile cunoscute au procese de producție mecanizate și pot scoate produsele pe bandă rulantă, la un cost scăzut.
La micile afaceri, în schimb, situația stă diferit. În primul rând, ele au un proces îndelungat de selecție și pregătire a ingredientelor, așa cum am arătat mai sus.
Apoi, nu pot cumpăra cantități mari pentru că nu au un rulaj mare al produselor. Uleiurile, chiar dacă au un termen lung de valabilitate, se deteriorează în timp. Tot pentru că nu există un rulaj mare al produselor, micile companii nu își permit achiziția cantităților mari de materie primă. Există și problema legată de spațiul de depozitare al acestora. Așadar, cantități mai mici = preț de achiziție mai mare.
De asemenea, cosmeticele naturale sunt, în general, mult mai concentrate, iar prețul reflectă costul real al ingredientelor active. Spre deosebire de o loțiune de corp care conține 80% apă sau un gel de duș care conține 97% apă, produsele naturale pot conține… 0%. Un unt pentru corp care nu conține deloc apă și are un volum de 120 ml, compact, ambalat în sticlă ambră cu capac reciclabil de aluminiu este echivalentul a 600 ml loțiune pentru corp cu aditivi sintetici, ambalată în plastic. Diferența de compoziție este că toate substanțele din untul de 120 ml sunt substanțe active ce îngrijesc pielea. Diferența de aplicare este aceea că untul pentru corp se aplică pe pielea umedă pentru a compensa apa ce nu o are în compoziție (și nu trebuie ambalată, conservată, depozitată, transportată).
În cazul săpunurilor naturale, o mare diferență o face absența uleiului de palmier. Acesta e foarte ieftin și elimină nevoia folosirii unturilor solide mai scumpe precum shea sau cacao. Cu toate acestea, ținând cont de catastrofele de mediu de care se face responsabilă producția acestui tip de ulei, ar trebui evitat Majoritatea săpunurilor din comerț conțin fie ulei de palmier, fie grăsime animală. Apoi sunt rafinate industrial și le sunt adăugate substanțe sintetice pentru a le face mai puțin dure cu pielea.
Contează și felul în care sunt obținute săpunurile: prin metoda saponificării la rece, săpunurile au nevoie de minim 30 de zile (ideal mai mult) — timp de uscare și maturare, pentru a deveni cu adevărat blânde pentru piele și a nu se topi în săpunieră. Acesta este practic tot timp de producție, căci săpunurile ocupă loc și mai trebuiesc gestionate manual înainte de a fi ambalate și puse pe raft. Este posibilă saponificarea mai rapidă la cald, dar implică niște costuri mai mari de energie (combustibili și energie umană) iar unele plante și extracte sunt prea sensibile la căldură pentru a putea fi supuse acestui proces.
Totodată, ștanțarea și etichetarea se fac manual. În cazul cosmeticelor De la Irina, se evită folosirea plasticului de unică folosință. Sunt utilizate oale de inox și boluri de sticlă care sunt curățate eficient, apoi spălate cu produse prietenoase cu mediul. Se reduce astfel risipa din timpul producției, ceea ce companiile mai mari nu pot face prea ușor. Dar aceste procese iau timp, iar acest timp este integrat în prețul produsului.
Iar dacă a venit vorba de timp, în spatele unui brand de cosmetice naturale este de cele mai multe ori cineva cu drag mare de natură și de oameni. Petrecem timp neplătit în nici un fel la ore târzii sau zile nelucrătoare, pentru ca afacerea să meargă și viziunea să rămână coerentă. Este timp pe care nu-l petrece relaxându-se sau cu familia și prietenii, ci pentru calitatea excepțională a produselor. Timpul acela nu va fi cuantificat direct, dar cel mai probabil se va reflecta în valoarea — și prețul — produselor.
Multe dintre brandurile de cosmetice naturale investesc timp și energie în informare și educație. Sigur, se poate argumenta că asta face parte din strategia de marketing și chiar așa este. Spre deosebire de marile companii producătoare de cosmetice convenționale, micile companii au de câștigat atunci când cumpărătorii sunt informați corect și iau decizii bune pentru ei. În plus, dacă ai nelămuriri legat de ce ți se potrivește, ai șanse mari să afli răspunsuri dacă vei contacta un producător local. În felul acesta te bucuri de produse care chiar ți se potrivesc, nu adaugi încă un produs în raftul cu celelalte care au funcționat de trei ori și apoi gata.
Important de menționat este că, deși prețul produselor exclusiv naturale și artizanale este evident mai mare, profitul din urma vânzărilor este considerabil mai mic. Iar acesta este, în general, reinvestit sau integrat în comunitatea locală.
Beneficiile produselor cosmetice naturale
Impactul asupra sănătății și mediului înconjurător sunt aspecte de care ar trebui să ținem cont când achiziționăm produse de orice fel. Pe parcursul textului au fost menționate câteva dintre avantajele cosmeticelor naturale – să le recapitulăm.
Sunt mai prietenoase cu mediul
Utilizarea produselor naturale ne permite să protejăm planeta. Spre deosebire de cele sintetice, ele nu eliberează substanțe toxice nici în timpul procesului de fabricație, nici când ajung în aer sau apă.
Pot fi folosite de persoanele vegane
Din păcate, cele mai multe cosmetice sintetice sunt testate pe animale. În ultimii ani, cererea pentru produse cruelty free a crescut, însă multe companii apelează la tehnici de greenwashing. Un exemplu clasic prin care putem fi păcăliți este formularea „compania nu susține testarea pe animale” pe care o putem găsi pe unele ambalaje. Doar pentru că un brand „nu susține”, nu înseamnă că nu practică. Produsele naturale de îngrijire sunt o alegere mai potrivită pentru vegani pentru că nu este necesar ca ingredientele să fie testate în acest mod.
Sunt ambalate în recipiente mai eficiente
Într-adevăr, plasticul este cea mai convenabilă modalitate de ambalare a produselor cosmetice. E valabil mai ales la cele care conțin multă apă. Din păcate, materialul interacționează cu produsul pe care îl conține și, pe lângă substanțele din produs care ajung în organism, putem fi expuși la substanțe chimice dăunătoare din plastic. Sticla este de departe cel mai curat și non-invaziv mod de a păstra produsele de îngrijire. Mai mult, poate fi reciclată la nesfârșit sau igienizată și refolosită.
Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine diferențele dintre cosmeticele naturale și cele sintetice. Dacă ai neclarități, lasă-ne un comentariu și revenim cu mai multe informații.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Sursă foto: Irina Tomici