„Făurit local” reunește afaceri locale create cu pasiune, creativitate și blândețe față de tot ce ne înconjoară. Presupune folosirea inteligentă a resurselor, atenția la impactul asupra mediului și angajarea meșteșugului și abilităților locale.
„Salut, Om Bun, Dacă ai ajuns până aici înseamnă că vrei să îmbraci o faptă bună, croită pe măsura sufletului tău.” Așa te întâmpină site-ul Atelier Merci, o întreprindere socială care realizează haine din materiale naturale, cu impact redus asupra mediului și care redirecționează 100% din profit către cauze umanitare.
Astăzi fondatoarele Daniela Staicu și Alina Tiplea ne povestesc despre Atelier Merci, care, mai mult decât un atelier de croitorie, este un proiect social, bazat pe solidaritate.
Cum a început povestea acestui proiect? Care este echipa din spatele Atelier Merci?
Ideea Atelier Merci a venit de la dorința de a crea produse vestimentare cu un design simplu, din materiale naturale și care să aibă un impact social prin persoanele angajate, dar mai ales prin profitul obținut. Echipa noastră direcționează integral profitul către proiectul de tratament stomatologic mobil pentru copii din mediul rural Zâna Merciluță.
Pe scurt, Atelier Merci există pentru că am dorit o oarecare independență financiară pentru derularea proiectului de tratament stomatologic mobil pentru copii, dar și din dorința de a crea produse vestimentare frumoase pentru că sunt realizate din materiale prietenoase cu pielea și cu planetă, cu un design simplu, cu respect pentru client și pentru planetă.
Echipa noastră este mică, formată din 3 femei, însă în curând vom face angajări pentru că urmează să începem un proiect nou dedicat sustenabilității în modă.
Cum ați finanțat afacerea?
Echipa noastră a participat într-o competiție de afaceri sociale derulată de organizația NESsT România în 2015 și ne-am numărat printre finaliști. Organizația ne-a finanțat afacerea cu 3.000 euro și cu această sumă am echipat atelierul și am început producția primelor produse vestimentare spre finalul anului 2015.
În acești șase ani, au intervenit multe schimbări de care am avut nevoie că să evoluăm: am schimbat echipa, achiziționăm în proporție de 60% materiale naturale cu certificare (GOTS, OEKO-TEX) și restul tot naturale (bumbac, cânepă, în), încercăm să realizăm pentru produsele noastre Design Zero Waste încât să nu avem sau să existe foarte puține deșeuri textile după croire, ne preocupă amprenta de carbon a ambalajului în care trimitem produsele (folosim carton reciclat, lucrăm cu o companie care la un număr de cutii comandate plantează un copac, lucrăm cu AWB-uri realizate din plastic reciclat și care folosesc un adeziv prietenos cu mediul).
Momentan produsele noastre pot fi comandate online și colaborăm și cu câteva boutique-uri din București, Sibiu și Constanța.
Care sunt cauzele umanitare pe care le susțineți și cum le alegeți?
Echipa noastră direcționează întreg profitul Atelier Merci către proiectele asociației Merci Charity, cel mai amplu proiect fiind Zâna Merciluță, proiect de tratament stomatologic mobil acordat gratuit copiilor din mediul rural. Continuăm să direcționăm profitul aici pentru că este o nevoie mare de acces la servicii de stomatologie pentru copiii din mediul rural unde doar funcționează doar 13% din totalul cabinetelor stomatologice din România.
Consecința lipsei cabinetelor stomatologice în mediul rural și imposibilitatea unui tratament la un cabinet privat, contribuie la statisticile negative: unul din doi români are cel puțin un dinte lipsa, 33% și-au pierdut deja 3 dinți până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi deoarece are dinți irecuperabili sau absenți. Aceste afecțiuni au consecințe asupra digestiei, funcționării inimii, sarcinii și alăptării și reprezintă factori declanșatori ai unor forme de cancer.
Care au fost cele mai mari provocări de până acum?
Cred că toate afacerile au simțit presiunea pandemiei COVID-19, perioada de lockdown. Însă am reușit să trecem cu bine peste această perioadă pentru că ne-am adaptat situației și timp de câteva luni am realizat combinezoane de protecție și am sprijinit spitalele dăruind combinezoanele produse. La producție am atras alături de noi încă trei ateliere, am obținut și trei granturi de la companii care au dorit să ajute spitalele și împreună am produs și donat peste 5.500 de combinezoane produse în București.
Care va este cea mai mare împlinire ca antreprenori sociali?
Ne bucurăm de fiecare dată când clienții Atelier Merci ne spun cât de mult le plac produsele noastre și de ce și când, prin profitul generat, reușim să sprijinim copii din mediul rural cu acces la tratament stomatologic gratuit prin proiectul Zâna Merciluță. Acum construim un nou proiect prin care sperăm să avem impact social mai mare și chiar vrem să anunțăm un call de designeri de produse vestimentare și de accesorii create din materiale naturale, reciclate, alternative pe care să le expunem în spațiul pe care îl vom deschide în București.
Sectorul de fashion este cunoscut pentru amprenta mare de carbon și implicit impact negativ asupra mediului. Cum adresează Atelier Merci această problemă?
Avem înainte de toate o misiune socială, de aceea nu ne axam pe tendințe, ci pe crearea unui produs care să respecte clientul, mediul și comunitatea din jurul nostru. De aceea lucrăm cu materiale naturale, materiale organice, cu un impact redus asupra mediului. Impactul nostru social se reflectă în acțiunile noastre de zi cu zi: Acum construim un nou proiect prin care sperăm să avem impact social mai mare și chiar vrem să anunțăm un call de designeri de produse vestimentare și de accesorii create din materiale naturale, reciclate, alternative pe care să le expunem în spațiul pe care îl vom deschide în București.
- Direcționăm 100% din profit asociației Merci Charity pentru sprijinirea cauzelor umanitare susținute de asociație precum proiectul Zâna Merciluță pentru copii din mediul rural.
- Folosim bumbac organic certificat Global Organic Textile Standard (GOTS) și OEKO-TEX.
- Folosim materiale naturale precum 100% cânepa sau 100% în. Țesăturile din cânepă sunt hipoalergenice și nu irită pielea, fiind un material asemănător inului. Cânepa este unul dintre cele mai ecologice țesături din lume. Cultivarea ei nu necesită multă apă sau utilizarea pesticidelor. Această controlează eroziunea solului și produce oxigen.
- O parte din resturile textile din atelier sunt transformate în săculeți textili care poți fi folosiți pentru depozitare.
- Folosim ambalaje sustenabile: sunt fabricate local deoarece cu cât traseul este mai scurt de la producție către client, cu atât este mai mică amprenta de emisii, biodegradabile, fără plastic și care folosesc adezivii naturali în locul celor sintetici sau pe bază de petrol.
- Donăm către Crucea Roșie din România produse Atelier Merci pentru a fi valorificate în magazinul lor caritabil Bine Boutique.
Cum se desfășoară campania PLAN BE?
Campania Plan BE este o campanie de conștientizare asupra modei sustenabile și a impactului individual asupra planetei prin alegerile vestimentare inițiată de Atelier Merci, sprijinită de București Mall și interviuri găzduite de Ana Baking Co din București Mall.
În această campanie am realizat șase interviuri video cu persoane cu inițiative pentru încurajarea consumului de produse durabile și să descurajeze consumul de produse care poluează.
Dăm exemplu de câteva întrebări adresate invitaților: „Cum ne asigurăm că produsele pe care le achiziționăm sunt sustenabile?”, „A te îmbrăca sustenabil înseamnă să renunți la pasiunea ta pentru fashion?”, „Care sunt soluțiile pe care le aplicați pentru a minimiza efectele devastatoare ale industriei modei?”.
Și continuăm campania de conștientizare, de această dată prin mesaje pe produsele sustenabile PLAN BE (85% Bumbac Organic Ringspun, 15% Poliester Reciclat) disponibile pe site-ul nostru, cu mesajul: „There is no plan B. There is a PLAN BE. Be responsible!”.
Ce planuri aveți în 2022?
Sperăm că acest an și provocările care vor apărea independent de voința noastră, ne vor permite să ne împlinim planurile. Așadar, echipa noastră va deschide în primăvară, în București, ALTRNTV – un spațiu dedicat produselor și accesoriilor sustenabile și evenimentelor dedicate sustenabilității (de exemplu discuții, podcasturi, workshopuri).
Pe lângă produsele expuse, care respectă o lista de criterii de durabilitate și de etică, și designul de interior este gândit să aibă o amprentă de carbon mai mică decât un spațiu comercial clasic. Și de această dată, vom direcționa întreg profitul ALTRNTV către proiectele asociației Merci Charity, dar vom începe și inițiative care țin de sustenabilitate, economie circulară, reciclare etc.
Urmărește sau contactează Atelier Merci aici: