Atunci când auzi pentru prima dată termenul „minimalism”, poate te gândești că trebuie să renunți la cât mai multe dintre obiectele pe care le deții. Afli că există o mulțime de oameni care locuiesc într-o tiny house, iar toate lucrurile lor încap într-un rucsac. Pare o ideologie foarte restrictivă, nu-i așa? Din fericire, minimalismul nu înseamnă să locuiești într-o casă goală și să scapi de tot ce îți aduce plăcere, dimpotrivă.
Ce este minimalismul ca stil de viață?
Minimalismul nu are o definiție exactă și reguli stricte, ci poate fi adaptat. Singurul aspect important este intenționalitatea. Mai exact, a fi minimalist înseamnă să elimini din viața ta elementele care nu îți sunt necesare și să le păstrezi pe cele pe care le prețuiești, de care ai într-adevăr nevoie sau care îți aduc bucurie.
Un astfel de stil de viață îți permite să apreciezi mai bine relațiile cu cei dragi, să te concentrezi pe experiente, hobby-uri și ce te face cu adevărat fericit. Dar, poate cel mai important, te ajută să te (re)conectezi cu tine însăți. Omul modern este întotdeauna grăbit și ocupat, uită să fie recunoscător pentru lucrurile importante. Ne grăbim de la o activitate la alta și încercăm să câștigăm mereu mai mulți bani. „We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like”, spune un citat celebru, care a rămas actual.
Înainte de a discuta despre ce trebuie să faci concret, să aruncăm un ochi peste beneficiile principale ale minimalismului:
- elimină parte din nemulțumirile zilnice;
- permite urmarea pasiunilor;
- ajută la o mai bună gestiune a timpului liber;
- creează oportunități de dezvoltare personală;
- eliberează individul de dorința de a fi remarcat pentru lucrurile care nu contează pentru el;
- încurajează descreșterea și apropierea de natură
Mituri despre minimalism

FALS: Trebuie să locuiești într-o casă goală, plictisitoare
E adevărat că multe persoane preferă spațiile mai simple, însă aceasta nu este o regulă. Dacă pereții colorați și un număr mare de decorațiuni îți aduc bucurie, nu trebuie să renunți la ele. Important este să păstrezi lucrurile de care ai într-adevăr nevoie sau care înseamnă ceva pentru tine. Stilul în care îți amenajezi locuința ține de preferințe, iar faptul că ai o colecție mare de cărți nu te face mai puțin minimalist.
FALS: Nu poți avea hobby-uri dacă ești minimalist
Dimpotrivă, minimaliștii descoperă că au mai mult timp pentru hobby-urile lor. Te poți bucura de orice activitate, de la board games la pictură, chiar dacă vei mai cumpăra anumite lucruri necesare. „Cheia succesului” este echilibrul: nu te grăbi să cumperi orice board game pe care ai pus ochii. Întâi împrumută-l de la un prieten sau testează-l la un local care îl pune la dispoziție. Astfel, îți dai seama dacă va aduce valoare vieții tale și dacă merită să ocupe spațiu în casa ta.
FALS: Este costisitor
Minimaliștii investesc în articole de calitate, care rezistă an după an, fie că vorbim despre haine, gadget-uri sau mobilă. Deși costurile acestora pot fi mai ridicate, la finalul zilei vei cheltui de fapt mai puțin. Motivul este simplu: cumpărăturile impulsive ne fac să irosim sume mici de bani pe multe obiecte, așa cum explică și Rachel Cruze, autor specializat în finanțe personale. Atunci când adunăm costurile, însă, descoperim că am cheltuit mai mult decât ne așteptam. Odată ce îți schimbi obiceiurile de consum, portofelul îți va mulțumi.
ADEVĂRAT: E mai ușor să menții curățenia și ordinea
Odată ce ai eliminat obiectele care nu îți folosesc, vei petrece mai puțin timp făcând curățenie, organizându-ți lucrurile sau căutând acea bluză care mereu se ascundea în fundul unui raft. Iar dacă treburile gospodărești nu îți ocupă atât de mult din zi, te poți concentra pe altceva. De exemplu, în doar 15 minute poți face yoga sau poți citi câteva pagini din cartea care te așteaptă de câteva luni pe noptieră.
DEPINDE: Îți va schimba viața
Influencerii vorbesc des despre modul în care minimalismul i-a salvat și le-a schimbat complet viața. Deși acest lucru poate fi valabil pentru unii, nu înseamnă că se aplică tuturor. Totul depinde de tine, de modul de gândire, de dorințe și nevoi, de obiceiuri și de cât ești dispus să schimbi. Fiecare călătorie este diferită.
Cum devii minimalist?

Așa cum spuneam mai sus, nu există niște reguli clare pe care să le urmezi. Începe prin a-ți analiza locuința, obiceiurile și timpul liber. Cât de fericit ești? Te simți împlinit? Ce simți că îți lipsește, cum ți-ai îmbunătăți viața? Gândește-te ce te împiedică să faci lucrurile pe care ți le dorești de fapt. Ia o hârtie și notează-ți problemele identificate, apoi caută soluțiile potrivite. Stabilește-ți propriile reguli.
Apoi, decide de ce lucruri, obiceiuri sau chiar oameni toxici nu ai nevoie. Deși minimalismul se concentrează deseori pe obiecte, nu trebuie să ignorăm celelalte elemente care ne afectează. Fă-ți mai mult timp pentru experiențele pozitive și scapă de cele negative.
Cât despre obiecte, sortează-le în 3 categorii: de păstrat, de donat și de vândut. Mai poți adăuga și o a patra categorie: „încă nu am decis, îl mai păstrez 6 luni să văd dacă îl folosesc”. Bineînțeles, nu trebuie să faci totul într-o zi, săptămână sau chiar lună. Ia-o treptat, cu răbdare.
Minimalismul nu este un stil de viață pe care îl obții instant, ci ține de obiceiurile zilnice. Permite-ți să mai faci greșeli, analizează-ți comportamentul și trage propriile concluzii. Și ține minte: nu te compara cu cei din jur, ci concentrează-te pe evoluția ta.
Surse foto: pexels. unsplash