E vremea decorațiunilor de Crăciun, așa că m-am gândit să împărtășesc cu voi un proiect „do it yourself” simplu de realizat, dar de mare efect vizual: mandale croșetate upcycled în crenguțe de lemn.
Zăceau prin pungi, de la bunica, câteva rozete croșetate. Probabil urmau să facă parte din vreo față de masă care nu a apucat să fie finalizată. De când le-am primit, mi-am zis că sunt prea frumoase pentru a rămâne nefolosite. Și iată că după ani de zile le-am găsit utilitatea.
Pentru că tot au forma unui fulg de nea, le voi transforma în mandale, numa bune de pus în bradul de Crăciun pe post de „globuri”. În viziunea mea sunt mai atemporale, putând deveni mai apoi parte dintr-un cadru deco sau un altar. Semnificația o dă fiecare în funcție de încărcătura emoțională a piesei centrale integrate în proiect. Poate aveți și voi prin sertare o moștenire de pe la bunici, ceva artizanal care nu își mai are loc la vedere în decorarea casei, dar care merită o nouă viață. Sau poate împletiți voi ceva.
Obișnuiești să cumperi prea multe decorațiuni de Crăciun de care nu ai neapărat nevoie? Îți recomandăm să citești articolul nostru despre cumpărăturile impulsive – și cum să scapi de ele.
Pentru „cadru”, în cazul meu, am avut la îndemână crenguțe de mesteacăn. Însă se pot folosi orice crengi flexibile. De salcie, de alun, de brad, chiar și de mur dacă se curăță de spini. Dacă vreți să puneți în aplicare acest proiect, dați o fugă în fața blocului sau în cel mai apropiat parc și, pe testate tactil, alegeți câteva crenguțe maleabile. Suficiente cât să formați o coroniță, pe dimensiunea potrivită pentru mărimea „goblenului”.
În primă fază am împletit cadrul.
Pe urmă, l-am stabilizat. Nu e nevoie de mare talent, ci de un ac cu ață.
Am prins rozeta croșetată, pe structură, făcând o cusătură lejeră, dar cu noduri care să nu lase coronița să se destrame în timp.
Dacă tot am zis că, inițial, va avea rol de decorațiune de Crăciun, am lăsat două fire mai lungi care, înnodate, permit agățarea.
M-am limitat la o mărgică colorată și o crenguță, însă gradul de „înzorzonare” este după preferințele fiecăruia. De la mărgele colorate, gablonzuri sau semiprețioase, la ghinde și conuri, sau alte elemente din natură, putem adăuga orice.
Este un proiect ușor de făcut, care nu implică mari îndemânări artizanale și care este gata în câteva ore. De asemenea, pe lângă niște crenguțe și piesa centrală, avem nevoie doar de niște ață și un ac. Restul e opțional. În schimb, vom avea satisfacția unui lucru făcut de noi și bucuria de a pune în valoare un obiect pe care îl apreciem din diverse motive.
Urmărește-ne și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Sursă foto: arhivă personală