În urmă cu vreo 3 ani mi se întâmpla des să merg până la magazin pentru niște hârtie igienică și poate un tofu afumat. Ieșeam după o oră, cu un bon de peste 100 lei în mână. Îmi amintisem că în curând mi se termină rimelul, găsisem și o rolă pentru masaj facial și, dacă tot văzusem un ser cu acid hialuronic, de ce n-aș încerca și eu?
Dar încă nu mă întorceam acasă, pentru că fix lângă era un magazin de home&deco unde voiam să arunc un ochi. Fără să cumpăr nimic, bineînțeles. Și totuși… ia uite, un set de forme pentru biscuiți care mi-ar putea folosi! (Spoiler alert: am donat setul după un an în care l-am folosit o singură dată.)
Care-i treaba cu cumpărăturile impulsive? De ce ne face plăcere să cheltuim bani pe nimicuri care nu ne folosesc și pe care nu plănuiam să le avem în casă?
Cum ne afectează cumpărăturile impulsive?
Orice achiziție pe care o faci fără să o fi stabilit dinainte este considerată „cumpărătură impulsivă”. Poate fi vorba de o napolitană pe care o pui repede în coș când ajungi la casa de marcat, un pulover pe care l-ai prins la reduceri, dar și obiecte mai scumpe, precum gadget-uri.
Toate aceste ne afectează în primul rând bugetul. La prima vedere nu pare că irosim mulți bani. Odată ce adunăm toate cumpărăturile impulsive dintr-o săptămână, o lună sau chiar un an, însă, situația nu mai arată atât de bine.
Deseori, imediat ce entuziasmul a trecut, ajungem să regretăm că am cumpărat obiectul respectiv. Realizăm că nu avem nevoie de el și poate nici nu ne place atât de mult ca în magazin. Însă răul a fost făcut, banii sunt deja pierduți.
Citește și: Interviu cu Romina Roșu. Cum ne ajută simplificarea și organizarea locuinței
De ce facem astfel de cumpărături?
Există 3 motive principale:
Emoțiile noastre. Avem o stare proastă și vrem să ne înveselim. Sau ni s-a întâmplat ceva pozitiv și vrem să ne recompensăm. Poate social media ne-a convins că nu suntem atât de buni ca cei din jur și simțim că un anumit produs va salva situația.
Considerăm că ocazia nu trebuie ratată. Chiar dacă nu ai nevoie de o rochie nouă, reducerea de 60% nu poate fi trecută cu vederea. Însă te-ai concentrat pe ofertă, nu pe cei 40% pe care tot i-ai cheltuit fără să fi vrut.
Așa ai fost obișnuit. Preluăm multe obiceiuri de la familie sau colegi de apartament. Dacă cei din jur nu au gestionat bine banii și nu ai primit o educație financiară, ai tendința să faci la fel.
Cum scăpăm de cumpărăturile impulsive

Disclaimer: Motivele din spatele cumpărăturilor impulsive sunt complexe. Multe persoane ajung să aibă o adevărată dependență de cumpărături, pe care nu o voi adresa. Dacă simți că și tu ai o astfel de dependență, îți recomand să gestionezi situația cu ajutorul unui psiholog. Eu sunt aici doar pentru a vorbi din propria experiență și în urma articolelor de specialitate citite de-a lungul timpului.
Fă-ți un buget
Încep prin a spune că realizarea unui buget nu îți va schimba viața peste noapte. În schimb, te va ajuta să vezi mai clar situația ta financiară. Ulterior, îți va permite să îți administrezi mai bine venitul.
Primul pas este să îți analizezi achizițiile din ultima perioadă. Calculează suma de bani irosită pe lucruri de care nu aveai neapărat nevoie.
Apoi, setează-ți un buget realist. Există mai multe metode de a face asta, cea mai populară fiind regula 50/30/20 – need/want/save. Alocă 50% din venit pentru nevoi: chirie, rate, întreținere, facturi, mâncare, transport, meditațiile copiilor etc. Păstrează 30% pentru cheltuielile personale: ieșiri în oraș, hobby-uri, manichiură, cadouri, vizionarea unui film la cinema. Transferă restul de 20% într-un cont de economii.
Citește și: Ce este minimalismul și cum te poate ajuta să duci o viață împlinită
Așteaptă o zi până cumperi
Ți-a atras atenția un articol și ai vrea să îl cumperi? Așteaptă până mâine, nu va dispărea nici din magazinul fizic, nici din cel online. Între timp, gândește-te dacă ai într-adevăr nevoie de el. E foarte posibil ca a doua zi să nu mai simți nevoia să cheltui banii.
Dezabonează-te de la newslettere
Magazinele online trimit des newslettere cu oferte și reduceri care ne conving să cumpărăm imediat. Pentru a evita asta, nu trebuie decât să te dezabonezi de la mesajele promoționale. Atunci când ai într-adevăr nevoie să cumperi ceva, vei găsi cu siguranță produsul dorit și fără ajutorul tehnicilor de marketing care te manipulează.
Înlocuiește cumpărăturile cu un obicei mai productiv
Acest sfat ți se potrivește dacă obișnuiești să cheltui pentru a te simți mai bine sau pentru a sărbători. În loc să irosești banii în mall, caută o activitate care îți aduce beneficii reale. De exemplu, ieși la o cafea cu o prietenă sau fă-ți programare la un masaj.
Nu te mai compara cu alții
Rolul publicității este de a te convinge că ai nevoie de un produs sau serviciu pentru a-ți îmbunătăți viața. În același timp, social media ne bombardează cu oameni care par mai fericiți sau au mai mult succes decât noi.
Când începem să ne comparăm cu cei din jur, inevitabil ajungem triști sau frustrați. Imediat ce realizezi că faci asta, încearcă să schimbi perspectiva. Listează (în minte sau pe hârtie) pentru ce ești recunoscător și ce îți place la tine. Astfel, vei descoperi că situația nu e atât de neagră. În plus, amintește-ți că nimeni nu e perfect: toată lumea își afișează pe net părțile bune din viață, nu și pe cele proaste.
Cumpărăturile impulsive pot fi distractive, însă deseori duc la consecințe financiare periculoase. Identifică motivele din spatele acestui comportament și încearcă să îl gestionezi cu ajutorul sfaturilor de mai sus.
Sursă foto: Pexels
Ne găsești și pe: