Află totul despre cupa menstruală, absorbantele reutilizabile și chiloții menstruali: ce sunt mai exact, cum funcționează, ce avantaje au și cum se curăță corespunzător.
În medie, femeile au menstruație de la 12,5 la 37,5 ani. În acest interval, luând în considerare 12 cicluri pe an, „ne vine” de aproximativ 300 de ori. Un ciclu ține 3 și 7 zile, iar numărul de tampoane sau absorbante de unică folosință necesare este enorm. O femeie cu flux redus și ciclu scurt, ca mine, are nevoie de mii de produse de igienă de-a lungul vieții. De 3150 mai exact. Cu cât ciclul durează mai mult și fluxul este mai abundent, numărul poate crește până la 11.000.
Inițial te-ai putea gândi: „Și ce dacă? Sunt necesare!”. Totuși, ia în considerare costurile asociate și impactul asupra mediului. Să începem cu banii: chiar dacă folosești produse mai ieftine, costurile se adună. E clar că soluțiile reutilizabile sunt extrem de utile din acest punct de vedere. Îngrijite corespunzător, cupa menstruală, absorbantele reutilizabile și chiloții menstruali au o durată de viață de aproximativ 10 ani, deci vei face economii semnificative.
Citește și: Interviu. Cum se organizează o nuntă zero waste
În același timp, toate articolele de unică folosință afectează planeta. Iar când vine vorba de plastic – care intră în compoziția tampoanelor și absorbantelor – situația devine și mai îngrijorătoare. Astfel, soluțiile zero waste sunt necesare și pentru protejarea mediului.
Acum poate te gândești: „Cum adică reutilizabile? Să port cârpe ca bunica? Pe vremea ei nu existau alternative, era obligată!”. Din fericire, situația s-a schimbat de atunci. În prezent, există pe piață alternative sustenabile care bifează toate criteriile: sunt comode, se igienizează ușor, nu au un miros neplăcut și sunt extrem de eficiente. Iată despre ce e vorba.
Cupă menstruală
Cupa menstruală este un produs reutilizabil confecționat din silicon. Are formă de pâlnie și se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Poate aduna mai mult sânge decât alte metode, motiv pentru care este preferată de un număr mare de persoane. Totodată, datorită materialului flexibil, nu este incomodă. De fapt, dacă mărimea este potrivită și este introdusă corect, nu ar trebui să se simtă. Poate fi purtată până la 12 ore.
Înainte de a folosi cupa, fierbe-o timp de 10 minute în apă. Apoi, spală-te bine pe mâini și îndoai-o pe jumătate, formând litera C. Introdu-o complet în vagin, apoi răsucește-o ușor pentru a se deschide. La final, ridică-te, așează-te pe vine, fă câteva mișcări pentru a-ți da seama dacă te simți confortabil sau trebuie mișcată puțin, împinsă mai adânc sau scoasă și introdusă din nou.
Citește și: 40+ alternative fără plastic pentru locuința ta
După 6/8/12 ore, în funcție de flux, scoate cupa și golește-o. Pentru a face asta, ciupește partea de jos pentru a o îndoi puțin. Trage-o cu grijă și varsă sângele menstrual, apoi clătește-o bine cu apă. La finalul ciclului, spal-o cu apă și săpun, apoi fierbe-o din nou pentru a o igieniza.
- Cel mai bună poziție pentru inserare este pe vine, dar poți sta și în alte moduri.
- Poartă și un absorbant la prima utilizare, în caz că nu ai introdus cupa bine și nu colectează tot lichidul.
- Alege o cupă menstruală confecționată din silicon medical certificat.
- Pentru ajutor în alegerea cupei potrivite, sfaturi de utilizare și alte discuții pe subiect, intră în grupul de Facebook Cupa menstruală – informații utile.
Absorbante reutilizabile
Absorbantele reutilizabile sunt similare cu cele convenționale, însă sunt confecționate din bumbac sau cânepă și pot fi spălate. Au o putere mare de absorbție, iar materialul rezistent la scurgeri din exterior asigură igiena. „Aripioarele” au capse care se prind pe partea opusă a lenjeriei. Astfel, nu există riscul dezlipirii ca în cazul absorbantelor de unică folosință din plastic.
Produsul trebuie spălat înainte de prima utilizare, la fel ca orice articol vestimentar. În generat pot fi purtate aproximativ 4-5 ore, dar durata poate fi diferită în funcție de fluxul tău. După utilizare, clătește-le imediat cu apă rece. Dacă ai un flux abundent, poate fi o idee bună să le lași la înmuiat 1-2 zile în apă călduță cu bicarbonat și oțet. După clătire, se spală manual sau la mașina de spălat rufe împreună cu celelalte rufe.
Chiloți menstruali
Chiloții menstruali sunt un tip de lenjerie pe care o poți purta în timpul ciclului fără a mai fi nevoie de tampoane, absorbante sau cupă menstruală. Arată și se simt la fel ca lenjeria obișnuită, însă au mai multe straturi confecționate din țesături speciale. Astfel, absorb lichidul cu succes, sunt comozi (nu apare senzația de umezeală) și nu au un miros neplăcut.
Se estimează că absorb la fel de mult sânge precum 2 tampoane, dar totul ține de fluxul tău. Îți recomand să îi testezi întâi acasă pentru a evita surprizele neplăcute. Unele persoane preferă să îi poarte împreună cu cupa menstruală, iar altele optează pentru cupă în primele zile și chiloți în ultimele. Fiecare dintre noi e diferită și poate fi nevoie să experimentăm puțin înainte de a găsi soluția ideală.
Citește și: Biodegradabil vs compostabil vs reciclabil – care e diferența?
Chiloții menstruali se spală la fel ca absorbantele reutilizabile. Întâi se clătesc în apă rece sau se lasă la înmuiat, apoi se spală împreună cu restul rufelor manual sau la mașină.
Tu ai încercat vreunul dintre aceste produse zero waste pentru menstruație? Împărtășește cu noi experiențele tale!
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse foto: pexels, freepik