Diana Ioana Călin ajută antreprenorii, agenții de schimbare și freelancerii să integreze iubirea de sine în toate planurile vieții. Cu o abordare atât emoțională, cât și tehnică, ea invită oamenii să deguste bucuria vieții cu asumare, onestitate și prezență la întâlnirea cu esența lor. Am discutat cu Diana despre cum poate fi aplicat coaching-ul în aria sustenabilității, ce valori e indicat să aducă un antreprenor în proiectele sale și cum poate fi adusă iubirea de sine în business.
Spune-ne un pic despre tine. Ce background ai și care este misiunea ta în acest moment?
Misiunea mea e de a aduce bunăstare și sănătate în lume. De a invita oamenii să trăiască și să acționeze pe placul inimii lor, onorând ființa umană și natura ca întreg.
Concret, ajut oameni liberi, curajoși să-și canalizeze energia creativă pentru a realiza mai mult cu mai puțin, fără sacrificiu de sine, compromisuri inutile și consum inutil de energie. Cred în puterea interioară a fiecărei ființe umane și consider că în momentul în care aducem onestitate radicală în relația cu sinele și cu ceilalți, în clipa în care învățăm să ne prețuim pe noi înșine și unii pe alții și acționăm conștient, fără a sta în judecată și drame, armonia se poate materializa mai ușor și for real în lume. Oamenii cu care lucrez sunt dovada vie a faptului că asta e posibil.
Viața e minunată, iar tot ceea ce avem noi de făcut e să ne dăm permisiunea de a trăi și acționa cu cumpătare, curaj și încredere în sine, prețuind natura și ființa umană.
Backgroundul meu e precum o poveste ce își are rădăcinile în onorarea Mamei Pământ și a Omului ca parte din întreg. Ca formare sunt inginer de mediu, timp de peste 10 ani mi-am investit energia, creativitatea și expertiza în crearea și inițierea unor proiecte de trai sustenabil, educaționale și de consultanță. Am lucrat cu oameni din peste 16 culturi, educatori, școli, primării, ONG-uri, companii, instituții de cercetare, ambasade, primării. A fost o călătorie foarte hrănitoare pentru minte și suflet, cu roade bogate.
A fost însă un moment de declic, în urmă cu 5 ani, în care am conștientizat cât e de important să ne cultivăm universul interior, să armonizăm lumea noastră interioară ca să putem aduce mai mult echilibru într-un mod așezat, să oferim mai departe dintr-un spațiu de preaplin interior.
Uite-așa, după un breakdown, mi-am început călătoria în coaching. Într-o zi cu tihnă sau poate în interviul ce urmează vom depăna mai multe, că tare-mi sunt dragi mie vorbele despre ceea ce iubesc.
Ce este coaching-ul și cum aplici asta în aria sustenabilității?
Din perspectiva mea, nu (mai) putem vorbi despre sustenabilitate pe bune, dacă ignorăm sustenabilitatea interioară a ființei umane. Pentru a aduce armonie în lume, în modul în care omul relaționează cu natura și cu societatea ca întreg, e esențial să începem cu universul nostru interior și să integrăm înlăuntrul nostru această armonie pe care dorim să o experimentăm la exterior.
Coachingul îmi aduce o serie de instrumente prin care îl împuternicesc pe omul din fața mea să trăiască și să acționeze la potențialul său maxim în fiecare moment. Îl ghidez să ajungă din punctul A în punctul B, prin conectare la propria sa putere. Cineva din exterior ne poate crea cadrul prin care descoperim o nouă perspectivă, să ne auzim noi pe noi, să ne deblocăm și să acționăm într-un spațiu de siguranță și confidențialitate. Toate răspunsurile și soluțiile sunt în interiorul nostru, iar eu îmi susțin clienții să devină experții propriei vieți.
Pe scurt, în momentul de față am 2 programe de coaching și mentorat pentru agenți de schimbare în domeniul sustenabilității. Lucrez pe 2 direcții: echilibru viață personală și carieră prin asumarea adevărului interior & tranziție de la un business convențional la un business circular, fără risipă.
Pe experții și antreprenorii în aria sustenabilității îi susțin să aducă blândețe față de sine și ceilalți în procesele de schimbare, să se conecteze la bucuria de viață, să aducă acceptare față de sine, să-și asume puterea personală și să continue să își facă treabă cât de bine pot, în ritmul potrivit, cu răbdare în proces, compasiune, fermitate, dar fără durere, agresivitate și prea multă dramă.
Cele 4 anotimpuri ale naturii sunt un instrument cu care eu lucrez atât la nivel de procese de business, cât și pe dezvoltarea rezilienței emoționale. Îmi trăiesc visul prin tot ceea ce fac și creez!
Și mai am un proiect de suflet, cu un grup de oameni inimoși creăm un proiect de cercetare pe trai sustenabil și holistic, va fi o frumusețe de comunitate la 2 pași de Cluj. Cam atât din culise for now.
Ce este necesar să facă un antreprenor la început de drum pe lângă partea de business (business plan etc)? Ce valori e indicat să aducă în proiectele sale?
A-și construi o fundație interioară stabilă ajută mult un antreprenor, vorbesc de acea reziliență emoțională care să susțină procesul de business și viața pe care și-o dorește. Ceea ce se petrece la exterior e pur și simplu o oglindă a lumii noastre interioare, iar invitația mea e să construim înăuntrul nostru ceea ce ne dorim să materializăm la exterior.
E esențial ca un antreprenor la început de drum să se cunoască pe sine. Să își cunoască de ce-ul în business și în viață. Să știe ce îi face inima să vibreze. Să știe care sunt oamenii pe care vrea să îi servească prin darurile și creațiile sale.
E necesat să îndrăznească să ia decizii, să se răzgândească și totodată să aibă răbdare și consecvență în proces. Să-și permită să îmbrățișeze eșecul ca parte firească a vieții și să renunțe la perfecționism. Să ceară ajutorul, să aibă în jurul său un grup de sprijin. Consecvența, focusul, claritatea și ordinea ajută mult un proces de creștere.
Cele mai potrivite valori de adus în proiectele noastre, sunt valorile noastre personale, armonizate cu cele ale echipei cu care lucrăm. Asta aduce împlinire și ne deschide inima ca să primim și să oferim din autenticitatea noastră, ne deschide calea spre abundență pentru că suntem onești în tot ceea ce facem. Atunci când aduc în business valori în care eu nu cred sunt nevoită să îmi pun măști, să joc roluri, iar asta nu servește nimănui.
Și să ne amintim mereu cine avem nevoie să devenim ca să ne aducem creațiile în lume așa cum ne place. Suntem enough în orice moment, dar mereu viața ne aduce oportunități de evoluție, noi putem alege să spunem DA sau NU.
Totodată Puterea de a spune NU obiceiurilor, contextelor, oamenilor care nu servesc scopului nostru mai înalt e un mare Dar pe care ni-l putem oferi. Dacă mâine mi-aș începe business-ul primul lucru cu care aș începe, ar fi investiția într-un mentor care mă poate susține, îndruma și ghida pe calea mea, să-mi aduc autenticitatea în business și să creez o fundație stabilă.
Spui că iubirea de sine si self-awareness-ul trebuie aduse în business. Mai exact, ce înseamnă pe scurt acest proces și ce implică?
Înseamnă să mă onorez pe mine ca om și antreprenor, să iau decizii din iubire și nu din frică. Înseamnă să îmi cunosc limitele, să știu ce mă hrănește pe toate planurile, ce servește evoluției mele, afacerii mele și societății ca întreg.
Atunci când aduc iubirea de sine în business învăț să spun cu ușurință nu și nu îmi mai e frică de pierderea resurselor, a oportunităților și a oamenilor. Știu că oamenii potriviți, aliniați cu mine și valorile mele vor rămâne, iar cei cu care nu mai rezonez vor pleca în mod firesc.
La fel ca orice om, fie că recunoaște, fie că nu, antreprenorul are nevoie să se îngrijească pe sine, minte-corp- inimă pentru a se bucura de propria înflorire, pentru a avea capacitatea să rămână centrat și prezent chiar și atunci când apar provocările firești într-un business. All the way, în echilibru, fără epuizare și drame, e posibil.
Iubirea de sine mă deschide spre abundență pentru că mă respect pe mine și ritmul firesc al vieții. Ies din încrâncenare și din atașamente nesănătoase și pășesc cu blândețe și fermitate pe calea mea. Am încredere în mine, în viață. Îmi dau voie să fiu, să simt, mă aud pe mine, îmi onorez corpul și aduc ordine, claritate și asumare în acțiunile mele.
Acest proces e on going for life. Dar începe cu onestitate radicală, compasiune și acceptare de sine, ca apoi să pot simți savoarea iubirii de sine și să o pot integra în propria viață la modul concret. Iar next level e să o duc cu mine în business, iar aici vorbim de afaceri conștiente, în care ființa umana, sănătatea relațională, abundența și natura devin valori centrale. Pe această cale ofer eu susținere antreprenorilor și liderilor în programul meu de coaching și mentoring.
Care sunt provocările cele mai mari pe care agenții de schimbare le întâmpină atunci când vor să implementeze noi modele de business în sistem?
Din experiența mea, relația cu autoritatea, interioară și exterioară, raportarea la sistem, lipsa unui grup de sprijin și mai ales reziliența personală sunt elementele care declanșează cele mai mari provocări în rândul agenților de schimbare și a oamenilor care vor să aducă inovație în lume.
Perfecționismul, nevoia de control, minciuna de sine, iluziile, lipsa de asumare, fuga de un plan sau frica de a aduce flexibilitate în proces, incapacitatea de a cere ajutorul sunt câteva din cele mai mari capcane ale antreprenorilor.
Frica de expunere și judecată țin și ele antreprenorii pe loc, aduc procrastinare și amânarea deciziilor care ar putea fi cele mai benefice, dar care vin la pachet cu o serie de riscuri.
Banii nu sunt niciodată o problemă reală, atunci când antreprenorul are claritate, încredere, onestitate și instrumentele potrivite, cu curaj și creativitate găsește și resursele financiare necesare.
Pe măsură ce îți împărtășesc aceste lucruri, îmi apare în minte clasicul exemplu din psihologie, triunghiul dramei, în care atunci când sunt în dramă, oamenii oscilează între 3 roluri: de salvator, agresor sau victimă. Oriunde mă situez în acest triunghi, nu mă servesc pe mine și nici lumea dintr-un loc de integritate și detașare.
Se întâmplă adesea ca mulți agenți de schimbare să inițieze proiecte dintr-unul din aceste roluri, am fost și eu acolo ani în șir, iar asta m-a dus în frustrare, pierderea bucuriei de viață și a sensului. În momentul în care conștientizăm asta, ne recăpătăm puterea. Poziționarea noastră interioară face diferența în tot ceea ce suntem și facem.
Sunt aici pentru cei care au poftă să facă salturi în viață, prin prioritizarea adevărului interior si armonizarea lui cu exteriorul- prin verbalizare, decizii, acțiune. În relații și în carieră. Cu prețuire față de natură și față de semeni.
Cei care simt că rezonează cu mine, pot programa aici o întâlnire de claritate pentru a explora posibilitatea de a lucra împreună.
Abia aștept să ne auzim live. Până atunci, oamenii care savurează Micile Bucurii și ne citesc aici, se pot conecta la povestea mea aici.
Citește și alte interviuri:
- Cum ne ajută simplificarea și organizarea locuinței
- Cum se organizează o nuntă zero waste
- Zero waste parenting, o misiune realizabilă
Surse foto: Pixabay, Andrada CoCriu Photography