Deseori, resturile vegetale ajung fie la groapa de gunoi, fie sunt arse. În prima situație, ele ocupă spațiu prețios și eliberează metan, un gaz cu efect de seră cu efecte nocive. În a doua situație, poluează puternic aerul din cauza dioxidului de carbon eliberat în procesul de ardere.
Când alegem să le compostăm, în schimb, protejăm mediul și obținem un fertilizant organic. Win-win! Descoperă în acest articol ce este compostul, cum poți face compost acasă și ce deșeuri pot fi adăugate.
Te-ar putea interesa și interviul cu Alex Tudose despre permacultură, ferme regenerative, grădini comunitare și viitorul agriculturii.
Ce este compostul
Compostul reprezintă rezultatul unui proces natural de reciclare a materiei organice. Este un amestec folosit pentru îmbogățirea solului și fertilizarea culturilor sau a amenajărilor peisagistice, fiind bogat în substanțe nutritive.
Procesul de realizare a compostului este destul de complex, însă informațiile de bază sunt ușor de înțeles. Avem nevoie de 4 elemente care permit microorganismelor să descompună deșeurile: carbon, azot, apă și aer.
Carbonul e asigurat de ingredientele maro, iar azotul este oferit de ingrediente verzi. Cât despre oxigen și apă, acestea sunt necesare pentru supraviețuirea organismelor care „lucrează”. Fluxul optim de aer se atinge prin stratificarea ingredientelor: un strat de verde, unul de maro, unul verde, unul maro și așa mai departe. Deșeurile ar trebui tăiate sau rupte în bucăți mici, pentru a se descompune mai ușor. De asemenea, grămezile de compost se răstoarnă în mod regulat pentru aerisire. De obicei apa nu este o problemă, deșeurile conțin de la sine puțin lichid. Dacă e cazul, se poate adăuga puțină apă.
Pe măsura ce timpul trece, microorganismele transformă deșeurile într-un humus maro similar cu pământul. Ajuns la maturitate sau „finalizat”, el poate fi împrăștiat pe sol într-un strat de până la 5 centimetri. La final este greblat, pentru a se amesteca cu pământul.
Ce se poate composta?

Așa cum am arătat mai sus, ingredientele sunt împărțite în materie verde și maro. Iată ce include fiecare categorie, dar și ce deșeuri NU se pot composta.
Te-ar putea interesa și: 5 moduri în care dieta plant based protejează mediul
Deșeuri maro ce pot fi adăugate la compost
- frunze uscate
- ramuri și crenguțe
- paie sau fân
- rumeguș
- carton și hârtie netratate, fără folie de plastic sau strat cerat
- șervețele
- filtre de cafea
- așchii de lemn
- fire de păr uman sau de la animalele de companie (cu excepția părului vopsit, pe care s-au folosit produse de styling sau, în cazul celui de animale, care ar putea avea urme de soluții de deparazitare)
- unghii (fără lac de unghii)
Deșeuri verzi ce pot fi adăugate la compost
- resturi de fructe și legume (coji, cotoare, tulpini etc)
- iarbă tăiată
- zaț de cafea
- pliculețe de ceai compostabile și frunze de ceai
- buruieni (fără semințe)
- plante moarte (cât timp nu sunt bolnave)
- coji de ouă
- gunoi de grajd
- pâine veche
- condimente vechi care și-au pierdut aroma
- orez și paste fierte (simple)
Deșeuri ce NU pot fi adăugate la compost
- carne și pește
- ouă
- lactate
- plante tratate cu pesticide
- deșeurile animalelor de companie
- lemn tratat
- alimente uleioase
- buruieni cu semințe
- carton și hârtie cu folie de plastic sau cerate
- plante de ghiveci bolnave
- textile sintetice
- fire de păr vopsit, pe care s-au folosit produse de styling sau, în cazul celui de animale, care ar putea avea urme de soluții de deparazitare
- unghii colorate cu lac
Cum poți face compost acasă

Așa cum probabil te așteptai, e mai ușor să faci compost dacă locuiești la curte. Cu toate acestea, poți composta și la apartament. Iată ce poți face în fiecare situație.
Compost la curte
Folosind un compostor de grădină, resturile organice vor fi transformate cu ușurință în îngrășământ pentru culturile tale. Poți achiziționa unul din magazine de specialitate sau îl poți construi din paleți sau lemn.
Te-ar putea interesa și: Ce este amprenta ecologică și cum ți-o calculezi?
Containerul se așează direct pe sol, pentru ca microorganismele și viermii din pământ să grăbească procesul. Pentru a ține departe rozătoarele, se poate folosi un gard de sârmă. Compostorul ar trebui să aibă 1 m3, iar straturile sunt după cum urmează:
- strat de 10-15 cm de paie sau ramuri subțiri
- strat de 5-10 cm de materie bogată în azot
- strat de 5-10 cm de materie bogată în carbon
Se repetă straturile până se ajunge la înălțimea de 1 metru, fiecare din ele fiind udată cu suficientă apă. La final, compostorul se acoperă pentru a nu fi inundat de ploaie. Când amestecul este complet maro și se sfărâmă, compostul e gata. În general procesul durează între 6 și 10 luni.
Compost la apartament
Dacă stai la bloc, folosește un recipient închis la culoare și care are capac. În cazul acesta vei folosi râme, pe care le poți cumpăra de la magazinele pentru pescari. Procesul se numește vermicompost.
Compostorul trebuie menținut la temperatura camerei, iar cei mai mulți îl țin în bucătărie sau balcon. Recipientul necesită o tăviță în partea de jos pentru a colecta lichidul, peste care se montează primul recipient pentru compost. În acesta se așează un strat de carton care se umezește ușor, urmat de 5 cm de pământ. Următorul pas este mutarea râmelor în noua lor casă. După ce acestea intră în pământ, umezește-l puțin. Urmează 2 cm de deșeuri biodegradabile umede, apoi se pune capacul.
Timp de 2 săptămâni nu mai e nevoie să faci nimic pentru că în acest timp noile tale animale de companie se obișnuiesc cu mediul în care au ajuns. După aceea, poți începe să pui câte 50 gr de deșeuri în cutie. Crește cantitatea progresiv, în funcție de cât de repede dispar deșeurile.
În această situație, procesul e finalizat în 3-6 luni. Atenție când colectezi compostul pentru a nu înlătura și râmele.
Compostarea deșeurilor este o activitate simplă de care te poți ocupa indiferent dacă locuiești la curte sau la apartament. Ține cont de informațiile de mai sus și vei reuși să îți transformi deșeurile biodegradabile în îngrășământ pentru plante.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse foto: freepik, pexels