Căutăm constant să ne apropiem mai mult de natură, dar și de sine. Încercăm să ne cunoaștem și înțelegem mai bine, pentru a reuși să adoptăm obiceiuri mai prietenoase cu mediul. Micile ritualuri care ne scapă de stres pot avea și rolul de a ne ajuta să evoluăm, iar unul dintre ele este să ținem un jurnal. Am discutat despre beneficiile scrisului cu Alexandra Bădiță – coach, autoarea cărții Write Your Way To Happiness și fondatoarea primei academii de journaling din România.
Cum a intrat journalingul în viața ta și în ce moduri te-a ajutat?
Adevărata putere a scrisului am descoperit-o în 2015, când pot spune că mi-a salvat viața. După repetate atacuri de panică în lunile anterioare, m-am trezit zbuciumată de un episod de anxietate extremă, singură pe podeaua din bucătărie, cu respirația aproape tăiată și lacrimi curgând șiroaie. M-am speriat. Am realizat că trebuie să cer ajutor specializat.
Primul lucru pe care l-am făcut după ce mi-am recuperat suflul a fost să caut pe Google „psiholog sector 6 București”. O intervenție divină a avut grijă să mi-o aducă în cale pe terapeuta cu care lucrez și astăzi, iar ea, cunoscând profesia mea de jurnalist, mi-a recomandat să scriu între sesiuni.
Aveam diverse teme și exerciții, iar cel mai important a fost monitorizarea gândurilor și emoțiilor. A fost incomod să îmi ascult dialogul interior, nu mai știam cine sunt, ce-mi place și care sunt de fapt ideile mele.
Ușor-ușor am început să mă reconectez la mine, Alexandra din interior. De-a lungul timpului, am vindecat multe traume cu ajutorul journalingului, am explorat colțuri întunecate din copilărie, amintiri pe care le ascunsesem bine de tot, am trecut peste eșecuri în business și în dragoste, mi-am depășit frici și am crescut cu fiecare lecție învățată. O dată cu antreprenoriatul, am învățat și să-mi scriu obiectivele ambițioase în jurnal, să îmi evaluez performanța și să încerc mereu să fiu în echilibru cu viața personală și cea profesională.
Citește și: Interviu cu Diana Ioana Călin: Asumarea sinelui pentru agenții de schimbare
Suntem obișnuiți cu „rețeta” clasică, pe care o foloseam când eram copii: „Dragă jurnalule, astăzi….” urmată de povestirea fiecărui detaliu din ziua respectivă. Există și alte moduri de a ține un jurnal?
Fix așa am început prima pagină din jurnalul meu de la 8 ani. 🙂 În engleză există diferența mai ușor de sesizat dintre „diary” și „journal”, pentru că primul este exact cel din copilărie, unde povesteam cu cine mă jucam, de cine-mi place și de cine nu. Acesta e doar un tip de jurnal de relatare. Cei mai mulți oameni încep astfel călătoria lor de a scrie, prin prezentarea faptelor. E simplu, e o trecere cronologică pe pagină și un bun instrument dacă nu stăm bine cu memoria. Nu e nimic greșit.
Dar arta journaling-ului înseamnă de fapt depășirea acestui strat superficial de narațiune și accesarea emoțiilor din spatele acțiunilor. De aceea, multe persoane au nevoie la început de exerciții și întrebări ghidate, acolo unde intervine rolul meu de coach în journaling. Putem să avem un jurnal de recunoștință, un jurnal cu obiective, un jurnal de interpretare a viselor sau un jurnal de business, există numeroase tipuri de jurnale, caracterizate în principal de reflectare și exprimare a emoțiilor.
Cum ne găsim timp pentru journaling? E mai bine să scriem dimineața, pe parcursul zilei, seara?
E întrebarea pe care o primesc cel mai des, mai ales într-o lume atât de dinamică, mereu pe fugă. Doar că graba asta a noastră de fapt ne îndepărtează de sine, intrăm pe pilot automat doar pentru a ține pasul. Așa că singura modalitate de a ne găsi timp este să ni-l facem. Cu intenție. Adică planificat și dedicat acestei rutine, 5 minute, nimic mai mult. La început o să fie greu, dar mai târziu nu vei mai avea nevoie de remindere, te vei îndrepta către jurnal din proprie inițiativă, pentru că știi că-ți face bine și îți aduce rezultate.
Cât despre timpul din zi, aici trebuie experimentat. Fiecare om este unic, diferit, iar eu nu cred în rețete stricte pentru toată lumea. Beneficiile jurnalului sunt imense indiferent de momentul ales, fie că e dimineața, la cafea, sau în pauza de prânz, ori înainte de culcare. Fiecare știe cel mai bine când își poate aloca 5 minute de liniște.
Putem ține un jurnal și dacă nu ne este ușor să ne exprimăm prin scris?
Scrie ca și cum ai vorbi – e una dintre reguli atât pentru jurnal, dar și pentru alte tipuri de scris. Nimeni nu-ți va citi jurnalul, deci nu ai de ce să te gândești la modul de exprimare sau cum sună propozițiile. Scrie. Blocajul sau reținerea de a scrie în jurnal vine doar din lipsa încercării. Și dacă tot nu-ți iese, înregistrează-te în timp ce vorbești sau folosește funcția de transcriere din voce în text, disponibilă pe telefon sau laptop. Oricum ar fi, găsește o metodă potrivită ție prin care să scoți sentimentele la suprafață, să le numești, să le exprimi.
Citește și: 5 obiceiuri prin care te poți relaxa la finalul zilei
Pe cine ajută un jurnal? Cum ne dăm seama dacă ni se potrivește această activitate?
Vestea bună e că journaling-ul nu are contraindicații. Iar atunci când este făcut cu intenție și conștientizare, se vor vedea și rezultatele.
Jurnalul poate să ajute pe oricine vrea să se cunoască mai bine, să vindece simptome emoționale și chiar fizice, să cultive o stare de bine, să găsească o mai bună claritate pentru viitor. E benefic și pe plan personal, dar și în business. E traducerea dezordinii din minte într-o manieră organizată pe hârtie. Doar punând mâna pe pix și jurnal poți să vezi dacă ți se potrivește, dar nu renunța din prima. Orice obicei nou are nevoie de timp, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Ne putem conecta la natură prin journaling?
Pentru mine, atât natura, cât și journalingul sunt sinonime cu stare de bine și mindfulness. Natura ne induce o stare de reflectare dacă îi dăm voie și dacă ne dăm noi voie să fim atenți la detaliile din jur, la iarbă, copaci, păsări, culori, mirosuri, sunete. Esența noastră ca ființe umane se trage de fapt din natură. Suntem apă, respirăm oxigen, depindem de ciclurile vieții așa cum natura depinde de anotimpuri.
Dacă suntem atenți, ajungem să observăm și putem să luăm notițe în jurnal despre dansul frunzelor care cad din copac și emoțiile pe care ni le provoacă, putem să ascultăm păsărelele dimineața și să ne gândim cât de voioase și matinale sunt ele, ceea ce ne va duce cu gândul la obiceiurile proprii de la începutul zilei.
Nu trebuie să fii scriitor sau visător pentru a te conecta în acest mod, e nevoie doar de răbdare, pix și hârtie. Și pentru câteva momente să ieși din graba zilnică și să observi natura și lecțiile pe care ni le oferă.
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Surse foto: Unsplash, arhivă personală Alexandra Bădiță