Ce se întâmplă aici? Un articol de lifestyle pe blogul unui ONG? Da, pentru că Micile Bucurii este o asociație cu drag de sine și de natură. Mai exact, considerăm că, înainte de a face un bine pentru planetă, trebuie să fim și noi bine. Am avut și noi eco-anxietate. Am simțit pe pielea noastră cum e să fim luate peste picior pentru că suntem tree huggers. Știm cât de stresat e să îi explici bunicii că nu mai vrei să îi mănânci preparatele cu carne. Iar pe lângă toate acestea, ecologiștii au și un job solicitant, probleme personale, poate copii de crescut. De aceea, e vital să învățăm cum să ne îngrijim și să gestionăm stresul.
Iată 5 moduri prin care te poți deconecta și relaxa la finalul zilei.
Creează atmosfera potrivită
Cu toții avem o viață plină și grăbită, motiv pentru care ne e greu să găsim timp pentru noi. Soluția este să îl planificăm în avans, chiar dacă începem cu 5 sau 10 minute. Dar asta nu e tot: creează și atmosfera potrivită. Gândește-te ce te relaxează: lumina difuză, o anumită muzică sau sunete din natură, o cană de ceai, lumânări parfumate? Pregătește-le dinainte, iar dacă locuiești și cu alte persoane anunță-le că ai nevoie de puțină liniște.
Încearcă yoga
De mulți ani îmi doream să fac yoga, însă mereu amânam. Mi se părea prea complicat, mai ales că nu sunt prea flexibilă. Imposibil să-mi iasă mie pozițiile alea! În urmă cu vreo două luni, însă, mi-am propus să încerc. Am căutat un clip simplu, pentru începători, care să nu aibă mai mult de 10 minute. Recunosc, nu a ieșit perfect. Ba m-au deranjat pisicile, ba m-am încurcat la „thread the needle”, ba eram cu gândurile în altă parte. Dar, după ce am terminat, mi-am dat seama că mă simt într-adevăr mai relaxată și că nu este atât de greu cum îmi imaginam. De atunci, fac yoga de 2 ori pe săptămână. Am înțeles că nu trebuie să fie perfect, că exercițiile se pot adapta, important e să te simți bine în acele 10, 25 sau 45 de minute – și mai ales după.
Ține un jurnal
Scrisul este terapeutic. Te scapă de stres, promovează introspecția și te ajută să vezi mai clar ce nevoi și dorințe ai. Există mai multe tipuri de a ține un jurnal, nu trebuie să urmezi o rețetă anume. Poate preferi să îți analizezi ziua și să notezi cum ai reacționat în anumite situații – și cum ai fi preferat să o faci. Poate vrei să îți notezi momentele plăcute, pentru care ești recunoscător. Poate ți se potrivește mai bine un bullet journal. Fă-ți timp să încerci, măcar 5 minute de 2-3 ori într-o săptămână.
Găsește-ți un hobby creativ
Am observat că mulți dintre noi avem în minte ideea că trebuie neapărat să monetizăm un hobby creativ, altfel îl considerăm o pierdere de timp. Ce-ai spune să ignori „regula” aceasta și să te concentrezi pe relaxare? Poți alege cărțile de colorat pentru adulți, desenul, pictura, fotografia, nail art, olăritul sau orice altceva dorești. Eu am descoperit că mi se potrivește modelajul în lut, iar în puțin peste o lună am creat deja în jur de 20 de obiecte decorative. Înainte să încerc, nu îmi imaginam că pot petrece atâtea ore cu niște simple bucăți de lut.
Fă mișcare
Nu e nevoie să te înscrii la un maraton sau să cheltui mulți bani pe echipamente profi de fitness pentru acasă. Pur și simplu încearcă să faci mai multă mișcare. O plimbare de 45 de minute prin parcul de cartier, jumătate de oră de tae bo în sufragerie sau o sesiune de alergat în jurul blocului te pot ajuta să scapi de stres. În plus, odată ce începi să faci sport regulat, și corpul tău îți va mulțumi. Dacă simți că nu ai timp sau chef, fă un efort să petreci 10 minute cu câteva exerciții simple. Vei descoperi că nu e atât de groaznic.
Indiferent ce obicei vrei să adopți, să te apuci efectiv de el e de obicei mai greu decât activitatea în sine. Permite-ți să încerci de mai multe ori, nu te lăsa descurajat dacă faci greșeli și experimentează pentru a găsi hobby-ul potrivit ție.
Tu cum reușești să te deconectezi la finalul zilei?
Ne găsești și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
Sursă foto: Pexels