Trendul ultimilor ani este ca în fiecare apartament sau casă să existe un spațiu alocat grădinăritului. Dincolo de modă, acest hobby prezintă multe avantaje. Vorbim în primul rând de unul economic, pentru că o singură plantă îți poate asigura sursa de roșii pentru salatele de peste vară, de exemplu. Un alt beneficiu este gustul: până nu cultivați singuri, nu aveți termen de comparație. În al treilea rând, relaxarea care o aduce grădinăritul. Aș mai adăuga și că astfel puteți avea la îndemână o plantă pe care o adorați, însă este greu de găsit prin magazine. Nu în ultimul rând, această pasiune nu necesită mult spațiu și se poate face indoor.
Îți recomandăm să citești și articolul despre Sustenabilitate: ce înseamnă, importanța pentru mediu și cum ne putem îmbunătăți stilul de viață
Dacă nu ați încercat până acum să cultivați măcar un busuioc, a căror frunze să le adaugați în sandviciul preferat, acum e timpul pentru a începe. Sincer, e o satisfacție greu de descris să urmărești cum crește o plantă, cum înflorește, cum rodește și cum, în final, te răsplătește cu cea mai savuroasă aromă.
Ideea acestui articol este de a vă oferi câteva tips&tricks despre cum să obții răsaduri sănătoase, dar și câteva idei de ce puteți reutiliza ca recipient. Scopul este de a încuraja pe cei care se îndoiesc că ar putea să crească o plantă de la stadiul de sămânță la cel de rod. Ciclul complet este de la sămânță la sămânță, dar pun accent pe bucuria da avea în farfurie ceva produs de tine.
Planificare și pregătire
Pentru pasionații de grădinărit, luna ianuarie reprezintă momentul mult așteptat pentru a demara producția de răsaduri.
În ianuarie și februarie este momentul propice pentru a demara producția de răsaduri de legume, plante aromatice sau flori ce mai apoi, în perioada aprilie – mai, vor fi plantate afară (în grădină sau în ghivece pe balcon). Pentru plantele aromatice poți demara oricând acest experiment.
Avem nevoie de:
- semințe
- recipiente
- substrat pentru răsaduri
- o sticlă cu spray și apă
- un loc luminos și călduros
- muzica preferată ca fundal sonor 🙂
Semințe
În perioada următoare, inclusiv supermarketurile vor avea la vânzare semințe. Recomand însă să apelați la prietenii voștri pasionați de grădinărit, în special la cei care păstrează semințe de la un an la altul. Există inclusiv donatori de semințe, cum ar fi organizațiile Semințe libere și Ecoruralis, Banca de Gene de la Suceava sau grupul de voluntari Semințe cu suflet. Personal mi-am creat o adevărată colecție, păstrând sau colectând semințe de la orice legumă al cărei gust mi-a plăcut sau de la orice floare întâlnită în cale.
Înainte de a semăna:
- puneți semințele în frigider pentru 24 de ore. Asta le induce ideea de iarnă și le activează dorința de a germina.
- puneți semințele într-un pahar și acoperiți-le cu apă. După alte 24 de ore veți observa că o parte din ele rămân la suprafață. Acelea se îndepărtează pentru că nu sunt viabile.
Îți recomandăm să citești și articolul despre Descreștere: o soluție pentru criza climatică și îmbunătățirea calității vieții
Recipiente
Poți semăna cam în orice rezistent la umezeală și suficient de mare cât să permită dezvoltarea rădăcinii plantelor. În acest articol doresc să vă dau câteva idei de reciclare a unor lucruri care altfel ajung la gunoi, însă sky is the limit. Anul acesta eu voi face răsaduri în:
Cofraje de ouă
Le folosesc pentru plantele aromatice sau flori cu semințe mici precum macul. Când vor ajunge la o dimensiune rezonabilă de 4-5 cm, le voi transfera în ghivece. Din experiență, recomand să aveți și o tavă pe care să așezați cofrajul, pentru că în momentul transplantării lucrurile „can get a little messy”. De asemenea, nu puneți multe semințe în fiecare alveolă pe care o veți decupa la momentul potrivit și muta cu totul într-un recipient mai mare.
Citește și interviul cu Anna Kiss despre grădinăritul urban.
PET-uri
PET-urile pot fi gazde bune pentru răsaduri. Cele mai mari pot fi chiar casă pe termen lung. Pe toate, dar în special pe cele transparente, este bine să le învelim sau vopsim, pentru că, cu puține excepții gen orhideea, lumina afectează rădăcina plantelor. Cu ajutorul PET-urilor putem crea adevărate instalații de cultură. Eu anul acesta am ales să merg pe varianta aceasta, pentru a mă asigura că răsadurile mele de schinduf au suficient loc de dezvoltare și apă îndeajuns.
Ambalaje rezistente
Puteți folosi pungile de cafea, recipientele de lapte tip Tetra Pak sau punguțe de tutun. Știu, nu în toate casele se fumează, dar noi ca familie generăm și acest tip de „recipient”. Personal le folosesc pentru a păstra semințele în ele, iar anul acesta am creat un stativ din lemne de alun pe care am prins punguțele în care am semănat ardei iuți.
Substrat pentru răsaduri
Ca substrat pentru răsaduri se folosește în mod ideal turbă amestecată în părți egale cu vermiculit (mineral nutritiv) și perlit (rocă vulcanică). Le găsiți pe toate la magazinele de bricolaj sau pe site-urile dedicate plantelor. Tot aici găsiți, de asemenea, și amestecul deja făcut, ambalat inclusiv la saci de câțiva litri, o cantitate potrivită pentru câteva ghivece.
Apă
Este important ca pământul să fie umed în toată perioada de germinare și creștere. Trebuie însă să evităm să turnăm apă peste, pentru că, până se dezvoltă rădăcinile și planta în sine, totul este foarte fragil. De aceea, este de preferat să folosim un pulverizator. În principiu stropim la 2-3 zile, dar testăm cu degetul dacă pământul este umed. Apa trebuie să fie la temperatura camerei și e bine să evitați apa de la robinet dacă nu aveți filtru. Ce apă beți voi, din aceea să dați și plantelor.
Plantarea semințelor
Înainte de a semăna, trebuie să umeziți bine substratul.
Pentru a avea succes, printre altele, trebuie să ținem cont atunci când semănăm și de dimensiunea seminței. Mai exact, adâncimea la care se seamănă este direct proporțională cu mărimea seminței. De exemplu, peste busuioc se presară cam un mm de substrat. Semințele de roșii, în schimb, se pun la 1-2 cm, iar dovleacul la 3-4 cm.
Pentru a germina, semințele au nevoie de nutrienți, apă, lumină și căldură. Nutrienții îi iau din substratul despre care am vorbit.
După ce semănăm, așezăm recipientele într-o zonă cu multă lumină măcar 6 ore pe zi și cu o temperatură de aproximativ 18-20°C ziua și care să nu scadă sub 10°C noaptea. Atenție, plantele au tendința să se întindă după lumină. Dacă locul în care le-am amplasat nu este suficient luminat, plantele se vor lungi și atât. Cu alte cuvinte, vor face tulpini extrem de lungi și fragile, iar la un moment dat se vor frânge sub propria greutate. Putem suplini lumina naturală cu ajutorul unor lămpi de creștere.
Apropo de fragilitatea plantelor, aș mai adăuga „nevoia de vânt”. Adierea aerului determină planta să-și întărească structura pentru a nu se frânge. Personal, am evitat să achiziționez răsaduri crescute în solar, exact pentru că se rupeau foarte ușor.
Cred că nu este necesar să spun că plantele au nevoie și de iubire. Chiar puteți experimenta cu două plante identice. Uneia îi dați nume și îi vorbiți frumos, iar pe cealaltă o ignorați, asigurându-i doar strictul necesar.
La final, scrieți pe recipiente ce ați plantat. Folosiți markere permanente sau vopsea rezistentă la apă, altfel riscați, ca mine în trecut, să trebuiască să așteptați momentul rodirii pentru a știi ce plantă aveți.
Îngrijirea și întreținerea răsadurilor
Cum spuneam deja, lipsa luminii afectează cel mai mult plantele. Ele cresc foarte lungi și cu tulpina subțire, iar la un moment dat, la atingere, efectiv aceasta se „topește”. Veți vedea că tulpina crește înclinată spre sursa de lumină (soare). Puteți ajuta planta să devină mai rezistentă, întorcând cu 180° recipientul, astfel încât să fie în căutarea luminii.
Urmărește-ne și pe:
- pagina de Facebook Micile Bucurii
- grupurile Micile Bucurii – etic sustenabil holistic și Loc de Troc
De asemenea, cantitatea de apă e pe principiu „nici prea prea, nici foarte foarte”. Cu alte cuvinte, să nu fie nici prea puțină – pentru că nu se dezvoltă, dar nici prea multă – pentru că putrezește sau mucegăiește. Dacă particulele de substrat de la suprafață sunt uscate, e prea puțină apă, iar dacă la atingere vă rămâne apă pe deget, e prea multă.
În stadiul acesta de creștere a plantelor, nu este cazul să adăugați îngrășământ dacă folosiți substrat pentru răsaduri.
În spații închise, de obicei nu există dăunători. Totuși, dacă observați că aveți plante retezate sau au frunzele mâncate, e posibil să fie vreo insectă inamică. Cu ajutorul unui ceai de ardei iute, veți reuși să o eliminați. O linguriță de ardei iute la 1,5 litri de apă se fierbe și se strecoară. Când se răcește, pulverizați pe plante, o dată pe săptămână cât timp este necesar.
Cum se face transplantarea răsadurilor
Într-un interval de 1-2 săptămâni vor apărea și primele plante, semn că semințele au germinat. Fiecare plantă va avea două frunzulițe și inițial nu veți putea face diferență între busuioc și roșii, pentru că arată la fel. Treptat însă vor mai apărea noi niveluri de frunze și se va vedea clar patternul fiecărei specii.
Cam după o lună și jumătate, când plantele au 4-5 cm și 2-3 nivele de frunze, putem lua în considerare să le mutăm în recipiente mai mari.
Totul depinde de spațiul dedicat grădinăritului și de recipientul în care ați făcut răsadul. Paharul mic de iaurt sau cofrajul de ou nu mai pot susține dezvoltarea sănătoasă a plantelor și clar trebuie transferate în recipiente mai mari.
Țineți cont că, la modul ideal, atunci când planta are aproximativ 10-15 cm și dezvoltate 3-4 rânduri de frunze, poate fi transferată într-un ghiveci mai mare. Cât de mare? „Precum în cer, așa și pe pământ.” Cu alte cuvinte, cât de mare va fi planta la suprafață atât de mare va fi și rădăcina. Și invers.
Vreau să vă încurajez să îndrăzniți și să experimentați. Oare copilul din voi sau copii voștri nu s-ar bucura să mănânce căpșuni savuroase crescute pe propriul balcon? Dacă nu ați mai cultivat de la A la Z, e momentul să o faceți. Cu cât avem mai multe grădini urbane, cu atât avem orașe mai sănătoase și oameni mai fericiți. Să ne umplem balcoanele de flori și legume, să fie fericite și albinele, și fluturii din oraș. Hai să ne procurăm măcar o parte din alimente din producția proprie. Este o activitate care, pe lângă savoare și bani în buzunare, aduce relaxare.
Te-a ajutat acest articol să înțelegi cum se produc răsadurile? Micile Bucurii este un ONG pe deplin independent care depinde de implicarea membrilor.
Ne poți susține prin:
- donație unică direct în contul bancar: RO82 BACX 0000 0021 0191 9001 – cont in lei sau RO55 BACX 0000 0021 0191 9002 – cont in EUR
- redirecționarea impozitului pe venit dacă ești persoană fizică
- redirecționarea impozitului pe venit sau profit dacă ești persoană juridică
- Patreon
- Buy me a coffee
Surse foto: cookie_studio, jcomp via freepik, arhivă personală Monica Techirdalian